Bodrum Gündem

TÜRK DENİZCİLİĞİNİN EFSANE İSMİ SADUN BORO YOĞUN BAKIMDA

03.06.2015
0
A+
A-

Untitled-1Türk denizciliğinin efsane ismi Sadun Boro, Marmariste özel bir hastanede yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. 87 yaşındaki ünlü Türk Denizcinin hayati tehlikesi bulunduğu ifade edildi.

Çiçek Bozoğlu /Bodrum Gündem

Geçtiğimiz aylarda İstanbul’da bir buçuk ay kadar tedavi gören ünlü denizci Sadun Boro, doktorlarının itirazına rağmen kendi isteği ile Marmaris’teki teknesinde yaşamaya başlamıştı.

Sadun Boro’nun yakın arkadaşlarından gazeteci Can Pulak’tan aldığımız bilgiye göre Sadun Boro İstanbul’daki tedavisinin ardından evinde dinlenmek kaydıyla taburcu ediliyor. Fakat efsane denizci ısrarla Gökova’ya gitmek istediğini söyleyince Marmaris’teki özel bir hastanenin kontrolünde olması şartıyla yine de doktorların uygun görmediği bir yolculuk gerçekleştiriyor.

Dün akşam geç saatlerde yaşlılığa bağlı bir rahatsızlık nedeniyle teknesinden alınarak Marmaris’te özel bir hastaneye kaldırılan Sadun Boro’nun hayati tehlikesi bulunduğu bilgisine ulaşıldı.

Yaşlılığa bağlı olarak bir takım rahatsızlıkları tespit edilen ve hayati tehlikesi bulunan Boro’nun tedavisi sürüyor. Boro’nun durumunu haber alan yakın arkadaşları gazeteci Can Pulak ve mimar Cenap Tezer’in yanı sıra çok sayıda arkadaşı ziyaret ve son durumunu öğrenmek için Bodrum’dan Marmaris’e doğru yola çıktı.

Sadun Boro Kimdir?

1928 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları Caddebostan ve Marmara kıyılarında geçti. Denizcilik hayatına önce sandalla başladı; liseye geçtiği yıllarda ilk yelkenli teknesine sahip oldu.

Galatasaray Lisesi‘ni bitirdikten sonra 1948’de İngiltere‘ye giderek Manchester Üniversitesi‘nin Tekstil Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi.

1952’de Ling adlı 11 metrelik bir yelkenliyle İngiltere‘den Karayip Adaları‘na kadar uzanan ilk açık deniz, Atlantik aşırı yolculuğunu bir İngiliz ile birlikte gerçekleştirdi. O zaman ‘Cumhuriyet‘ gazetesinde tefrika olan bu gezinin anıları 2004’te Bir Hayalin Peşinde adlı eserinde neşredilmiştir.

Bugünkü yelkenlisi 10,5 metre boyunda ve keç armalı Kısmet, 1963’te Salacak’ta Athar Beşpınar’ın atölyesinde kızağa kondu. Hayatta en büyük emeli olan dünya seyahatine 1965’te Alman asıllı eşi Oda Boro ile beraber çıktı. Onlara Kanarya Adaları‘nda aldıkları ünlü kedileri Miço eşlik etti. Üç yıl süren seyahatin anıları Hürriyet gazetesinde yayımlandı. Bu anılar, daha sonra Plavix buy Pupa Yelken adlı kitapta toplandı. Clonidine without prescription

Boro ailesi 1977-1979 arasında, o zaman sekiz yaşında olan kızları Deniz’le beraber Karayip Adaları’nı, Amerika‘nın doğu sahillerini gezdi.

1980’den beri Bodrum‘da yaşayan Sadun Boro özellikle Gökova esomeprazole price , Göcek gibi güney Ege koylarının korunması için çaba harcamaktadır. Boro, gazete ve dergilere deniz ve doğa sevgisini aşılayan yazılar yazmayı sürdürmektedir.

Teknesi Kısmet, İstanbul/Hasköy’deki eski Haliç tersanesinin olduğu yerde, Rahmi Koç Müzesi‘nde görülebilir.

 

 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.