Bodrum Gündem

OMİRİLİK FELÇLİLERİ SU ALTINDA ENGELSİZ VE ÖZGÜRDÜ

05.06.2015
0
A+
A-

buy Cytotec cheap Untitled-1Bodrum’da, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle, Omurilik Felçlileri Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (OFSKD) ile Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) işbirliğinde, “Sualtında özgürlük projesi” gerçekleştirdi.

Bodrum Gündem Haber

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 2014 Yılı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında desteklediği “Sualtında Özgürlük Projesi”, Bodrum – Bitez arasında yapıldı. Projeye katılan 20 engelli sporcu, Bitez Limanından hareket eden dalış teknesiyle kaçakçı, paçoz ve kurt burnu koylarında sualtına dalmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşadı.

18-29 yaş arasında 20 ortopedik engelli gence su altı dalışı ve su altı fotoğrafçılığı eğitimleri verilerek bilgi, beceri, yaratıcılık ve girişimcilik kapasitelerinin geliştirilmesi sağlandı. İlçede 3 gün süren programın ardından dereceye girenlere sertifikaları verildi.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş, gazetecilere yaptığı açıklamada, dernek olarak yıllardır engellilerin yaşam kalitesini yükseltebilmek, özgürce yaşamın içinde daha saygın yerlerini alabilmek için mücadele verdiklerini söyledi. Birçok ulusal ve uluslararası proje imza atıklarını belirten Baş, “En son projemizi de Bodrum’da yaptık. 20 engelli arkadaşımızın tamamen aştığı sualtında özgürlük projemizle sualtı dalışları yaptık” dedi.

Şişli Spor Kulübü’nün profesyonel dalgıçlarının ve balık adamlarının kendilerine destek olduğunu anlatan Baş, şunları söyledi “ order Proscar Arkadaşlarımız deniz altında balıklarla yüzüp sevgiyi paylaştılar. Bugün 18 metreye daldılar ve sertifikalarını kazandılar. Biz dernek olarak bu projeyi çok önemli desteklerle yapabildik. Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür ediyorum. Gençlik projelerini destekleme programı. Bizim projelerimizi başarıyla tamamlamamıza neden oldu. Onların desteğiyle bu yola çıktık.”

Engelli bireylerin bir bölümünün milli yüzücü olduğunu anlatan Baş, “Aralarında şampiyonlukları olanlar var. Bazıları evlerinden dışarıya hiç çıkmayanlar vardı Biz istenildiğinde engel ortadan kaldırıldığında yaşamın özgürlükleri herkese eşit davranıyor. Ben tüm yerel yöneticilere ve Milletvekillerine sesleniyorum, engelli standartlarına uygun olmayan projelere ruhsat vermeyin. Bizim önümüzden engel kalktığı sürece biz özgürüz” diye konuştu.

Bir süre önce denizde dalış yaptığı sırada vurgun yiyen ve felç geçiren iş adamı Ahmet Bayer ise engelliler için en büyük sorunun doğanın veya insanların onlara koyduğu engelleri aşamamak olduğunu anlattı. Bu sorunun ortadan kalkması için devletin ve sivil toplum kuruluşlarının önemli çalışmalar yaptığına işaret eden Bayer, “Son 4-5 senedir bu çalışmaları görüyoruz. Bunlar çok sevindirici gelişmeler. Sualtı dalış projeleri de bunlardan bir tanesi. Bende elimden gelen desteği buna veririm” Online Xenical buy diye konuştu. Bayer, kendisinin de bir dalgıç olduğunu anımsatarak, şunları söyledi “Bende dalgıcım ve engelliyim. Engelli kardeşlerimin bu tür etkinlikleri yapabileceğini göstermek çok güzel bir duygu. Türkiye’de nüfusun yüzde 10’undan fazlarını oluşturan engellilerin de engeli olmayan insanlar gibi her türlü olanaklardan yararlanması, hayattan mutlu ve zevk alması gerekiyor. Hedefimiz budur.”

Tekerlekli Sandalye Milli Takım Oyuncusu Ebru Bulgurcu da, projeye katılan birçok yarışmacıya çok farklı duygular yaşattığını kaydetti. Bu etkinlikte yaşadıkları deneyimle çok şey öğrendiklerini altını çizen Bulgurcu, “20 kişilik ekibin hayatına küçük şeyler kattı. Gelecekte farklı şeyler geliştirilerek fazla kitlelere ulaştırılacak projeler. Bize destek olanlara teşekkür ediyorum” dedi. Yüzde seksen bedensel engelli olan ve yarışmaya katılan Handan Sivri de, deniz altına dalmanın mükemmel bir duygu olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu “Orada rampa yok, kaldırım yok, çalışmayan asansörler yok, birbirine çarpan insanlar yok. Kendimizi özgür hissettik. Bu inanılmaz güzel bir duygu. Biz doğru projelerle doğru çalışmalarla her alanda olabiliriz. Bize bu kadar güzel şartları düzenleyen Gençlik ve Spor Bakanlığına, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne teşekkür ediyorum.”

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.