Bodrum Gündem

TARİHİNE SAHİP ÇIKAMAYAN SAYGISIZ BİR TOPLUM OLDUK…

12.06.2015
0
A+
A-
bodrum_kaya_mezarlari (14)Yamaçlarına 13 bin kişilik Bodrum Antik Tiyatro’nun da yaslandığı Göktepe’de bulunan yüzlerce kaya mezarından bazıları evsiz vatandaşların evi olurken, oda mezarlarında ise kötü görüntü oluşturan çöpler bulunuyor.

Natrexone Buy

Mehmet Can Meral/Bodrum Gündem
Bodrum’un genel manzarasını izlemek ve tarihi surları farklı bir bakış açısıyla izlemek isteyen turistlerin de ziyaret ettiği, bir zamanlar manzarasından kartpostallar bulunan oda mezarlarının içindeki kötü görüntüler içerisinde; kablo plastikleri, cam ve plastik şişeler, eski kıyafetler, battaniye ve yorganlar, su termosu gibi daha birçok çöp bulunuyor. Çoğunluğu Helenistik ve Roma Devrine tarihlendirilen bu mezar odalarının çok azında yer yer fresk izlerine rastlanırken, bazı kaya mezarlarının cephelerinde adak taşlarının konduğu yuvalar var.
Bodrum Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi ve kültür varlıkları çalışma grubu üyesi Kültür Bakanlığı’ndan emekli olan arkeolog Aykut Özet, Göktepe’nin tarihi kalıntılar açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi;  “Kaya mezarlarının maalesef bir bekçisi yoktur, sadece tiyatronun bir bekçisi vardır. Kaya mezarlarına bakan Kültür Bakanlığı’na bağlı ya da belediyeye bağlı herhangi bir bekçisi yoktur. Dolayısıyla kendi haline bırakılmıştır. Acınacak bir durumdadır, yani yıllardır orası inşaat için gelen kişiler tarafından yatakhane olarak, çamaşırhane olarak kullanılmaktadır. Maalesef yani çok üzülerek söylüyorum aynı şey bir yabancı ülkede olsa bunlar el üstünde tutulur, ışıklandırılır, gezi platformları yapılır, merdiven çalışmaları yapılır ama maalesef burada böyle bir şey yok”

bodrum_kaya_mezarlari (18)“NEKROPOL ALANI DA KORUMA ALTINDA DEĞİL”

Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müzesinden emekli ve Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi üyesi arkeolog Ayşe Temiz’de Bodrum’da tarihi yerlerin ranta kurban gittiğini belirterek Göktepe’deki kaya mezarları ile ilgili olarak; “Çok uzun zamandır bakımsızlar. İçleri çöplük halinde, çevredeki inşaatlarda çalışan kişiler tarafından konaklama olarak veya barınma yeri olarak kullanılmakta ve bütün pislikte orada durmakta, çünkü bekçisi yok. Bir tek tiyatronun bekçisi var gördüğümüz tiyatronun. Yalnız kaya mezarları değil, biraz önce gördüğümüz nekropol alanı da koruma altında değil, maalesef diyoruz. Bu iki alanda hem kaya mezarları diyoruz, şimdi şöyle; jeolojik olarak kaya olan yerde, kaya oyularak mezar yapılmış. Dış kaya olan yerlerde içe oyularak sanduka şeklinde mezarlar yapılmış. Yamaçta olan yerlerde de biraz önce gördüğümüz çekmece tipi mezarlar yapılmıştır. Halikarnas kenti M.Ö. 4’üncü yüzyıldan Roma, hatta Bizans dönemine kadar, hatta ondan sonra Osmanlı’da da yerleşim görmüş bir alan. Dolayısıyla nekropol alanı çok geniş. Demin gördüğümüz alan ve yukarıda kaya mezarlarının bulunduğu alan 1’inci derece arkeolojik SİT alanıdır, olması lazım gereğidir, değilse bile zaten biliniyor nekropol olduğu.” dedi.

Bakımsızlık içinde kalan kaya mezarları içinde bir bekçiyle en azından korunduğunun belli edilmesi gerektiğini belirten Temiz lowest prices for Plavix “Bir tabela konulur ve temiz bir şekilde gezmek isteyenlerin ziyaretine açılır” dedi.
bodrum_kaya_mezarlari (20)KAYA MEZARLARINDAKİ KURTARMA KAZILARI 10 GÜN SONRA YENİDEN BAŞLAYACAK…
Antik Halikarnassos Kentinin sur kalıntılarının da bulunduğu Göktepe’nin hemen hemen dört yamacı tarihi kalıntılarla dolu. Yüzlerce kaya mezarın bulunduğu Göktepe’de son olarak yapımına başlandığı günden bu yana tepkilere neden olan inşaat alanında Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müze müdürlüğü ekipleri 11 adet kaya mezarı bulmuştu. İnşaatta çalışan kepçenin darbeleriyle zarar gören kaya mezarlarında da günlerdir herhangi bir kurtarma kazısı yapılmıyor. Bölgedeki inşaat nedeniyle bazılarının üstünün yeniden kapandığı görülen kaya mezarlarındaki kurtarma kazılarının ise yaklaşık 10 gün sonra yeniden başlayacağı öğrenildi.
MÜZE MÜDÜRÜ SİT ALANI YAPTIRDI DİYE Mİ GÖREVDEN ALINDI… buy Cytotec cheap
Bodrum’u tarihi yönden araştırmak ve fotoğraflamak için gelen birçok turistin de ziyaret ettiği Göktepe’deki yüzlerce kaya mezarının nasıl korunup, turizme nasıl kazandırılacağı hakkında da herhangi bir proje bulunmadığı biliniyor. Göktepe’nin yamaçlarına yapılmak istenen yeni inşaat projelerinin olduğu öğrenilirken, müze müdürü Emel Özkan’ın bölgenin büyük bir nekropol alanı olduğu için bölgeyi birinci derece arkeolojik SİT alanı yapmak istediği ve bu olaylardan sonra Bodrum Sualtı ve Arkeoloji Müze müdürlüğü görevinden Muğla Müze Müdürü görevine atandığı iddia ediliyor.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.