Bodrum Gündem

GÖKTEPE ARKEOLOJİK ALANINDAKİ KAYA MEZARLAR TEMİZLENDİ

22.06.2015
0
A+
A-
bodrum_kaya_mezarlari (16)

buy azithromycin

Kent Haber’in geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği Bodrum Göktepe arkeolojik alanında bulunan kaya mezarların içler acısı haline Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik el koydu. Haberin ardından soruna müdahil olan Bakan Çelik’in talimatıyla bakımsız durumdaki mezar odaları müze müdürlüğü ekipleri tarafından temizlendi.

Retin-A to sale

Bodrum Gündem Haber
Yamaçlarına 13 bin kişilik Bodrum Antik Tiyatro’nun da yaslandığı Göktepe’de bulunan yüzlerce kaya mezarından bazıları evsiz vatandaşların evi olmuş, oda mezarlar ise kötü görüntü oluşturan çöplerle dolmuştu.
Kent haber ekipleri bölgeye giderek bu kötü görüntüyü ekranlarınıza taşımıştı. Yapılan haberlerin ardından Bodrum Müze Müdürlüğü yetkilileri harekete geçti. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdür Vekili Tayfun Selçuk, 1. derece SİT alanı olan Göktepe arkeolojik alanında, ‘nekropol’ olarak tanımlanan antik döneme ait mezarların bulunduğu bölgede incelemelerde bulundu.
Bölgedeki bazı kaya mezarlarının kimsesizler tarafından kullanılarak kirletildiğini ifade eden Selçuk, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatıyla bölgede temizlik çalışması yürüttüklerini belirtti.
Selçuk, “Bölgede bulunan oda mezarlar, çeşitli nişlerle (kaya mezardaki küçük bölüm) zenginleştirilmiş. Kaya mezarlarının bazılarında duvar resimleri bulunuyor. Modern su deposu olan bölgedeki bir oda mezarında nişler içerisinde duvar resimlerinin kullanıldığını görüyoruz” dedi.
Kaya mezarlarındaki resimlerde insan ve aslan figürlerinin değişik renklerle tasvir edilerek ortaya konulduğuna işaret eden Selçuk, “Buradaki eserler tekrar müdürlüğümüzce gözden geçirildi. Konservasyonları hazırlanarak ilgili koruma kurulunun onayı sonrasında gerekli işlemleri tamamlanacak” diye konuştu.
Selçuk, ekiplerin bölgede temizlik ve koruma çalışmalarını sürdürdüğünü anlatarak, şöyle konuştu:
Where to buy Xenical “Buradaki kaya mezarları maalesef kimsesiz insanlar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmış ve çöplerle dolmuş haldeydi. Yaptığımız çalışmalarla alanı temizleyerek koruma altına aldık. Bölge, Bodrum için çok önemli bir alan. Gerek doğası gerek kültürel altyapısıyla çok önem verdiğimiz, korunması gereken bir yer. Buradaki kaya mezarlarında bir define arayıcılığı gibi bir faaliyetle karşılaşmadık ancak bazı kişiler barınma amacıyla kullanmak istemiş. Bilinçsizce yaptıkları uygulamalar neticesinde ister istemez bazı tahribata neden olmuşlar. Bunların üstünde titizlikle duruyoruz. Artık bu yerleri daha sık kontrol ederek bu tür uygunsuz faaliyetlerin oluşmamasına çalışacağız” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.