Bodrum Gündem

BAŞBUĞ “MHP İLE HDP’NİN ASGARİ MÜŞTEREKTE BİRLEŞME ŞANSI YOK”…

BAŞBUĞ “MHP İLE HDP’NİN ASGARİ MÜŞTEREKTE BİRLEŞME ŞANSI YOK”…
29.06.2015
0
A+
A-

başbuğ-imza-günüGenelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Suriye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekerek “Türkiye gündemini yakından ilgilendiren konuların başında Suriye sınırındaki gelişmeler geliyor. Sınıra baktığımızda, maalesef üç tarafından paylaşılmış durumda” dedi.

Bodrum Gündem Haber
Bodrum’da düzenlenen “Nasıl Bir Türkiye” adlı kitabının imza gününe okuyucularıyla bir araya gelen Başbuğ, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Başbuğ, bir gazetecinin Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili sorduğu bir soruya, “Türkiye gündemini yakından ilgilendiren konuların başında Suriye sınırındaki gelişmeler oluşturuyor. Sınıra baktığımızda, maalesef üç tarafından paylaşılmış durumda. Çok az bir kısmını Suriye devleti kontrol ediyor. Bir kısmı tamamen IŞİD kontrolünde, bir kısmı PYD kontrolünde. Parçalı karışık bir durum var” pattern baldness treatment dedi.
Bu durumun Türkiye’yi rahatsız ettiğine işaret eden Başbuğ, “Bu sorunun içinden nasıl çıkılacak gerçekten zor bir soru. Geçmişe bakmak lazım. Aslında Irak bağlamında, Irak’ın kuzeyinde yaşadığımız olayları bir nevi Suriye’nin kuzeyinde yaşıyoruz. Tabii durum gerçekten vahim” diye konuştu.
Yapılması gerekenin merkezi Suriye Devletinin o bölgede olması gerektiği olduğunu anlatan Başbuğ, şunları söyledi: “ purchase Fluconazole O bölgedeki mücadeleyi Suriye devletinin kendisi yürütmesi lazım. Bu maalesef şu anda o bölge Suriye Devletinin kontrolü dışında olan bir bölge. İran, ABD var koalisyon güçleri var bölgede. Karmaşık bir durum. Nasıl çıkılacak ben de bilmiyorum. Gerçekten zor bir konu. Aslında uluslararası hukuk içinde kalarak en doğrusu merkezi hükümetle, yani Suriye Devleti ile bence ilişkilerin en kısa zamanda normale çevrilerek, Suriye Devletini de desteklemek suretiyle bu soruna çözüm bulunması daha iyi olur diye düşünüyorum.”
Türkiye’de 2 milyona yakın Suriyeli olduğunu anlatan Başbuğ, “Bodrum’da bile ana problemlerden biri. 2 milyon insan çok büyük ciddi bir sorun. Güvenlik sorunu. Şimdi pek güvenlik boyutu hissedilmiyor ama yakın zamanda çok ciddi bir sorun olacak”
ifadesini kullandı.
Başbuğ, koalisyon sorularına ise “Demokraside iki temel prensip çok önemli. Biri iktidarların seçimle gelmesi, seçimle gitmesi. 7 haziran seçim sonuçlarına bakarsanız Türkiye’de demokrasinin sağlıklı işlediğini söyleyebiliriz, yani bunu teyit ediyor” şeklinde konuştu.
Demokrasilerde çoğunluğun bazen demokrasiye zarar verdiğini öne süren Başbuğ, şunları söyledi: “Önemli olan çoğulculuk. Aslında baktığınız zaman Türk halkı seçim sisteminin bir sonucu olarak belki 2002’den 2015’e kadar çoğunluk görüyorsunuz ama aslında 2002’de ne oldu bir Genç Parti olayı vardı. Onun tabii seçim barajından ötürü çok ciddi etkisi oldu biliyorsunuz. Sonra 2007 seçimleri, 2011’de HDP, parti olarak girmedi, yine çoğunluk geldi. İşte 2015’te çoğulcu bir parlamentoyu görüyoruz. Bu ülke bence demokraside çoğulculuğu istiyorsanız koalisyonlardan korkmamanız lazım. Koalisyonlar gayet tabii olabilir. Partilerin en asgari müşterekte birleşmesi lazım. O önemli. Bugün asgari müşterekte kimler birleşir diye baktığımız zaman iki alternatif gözüküyor. AKP ile CHP ve AKP ile MHP. MHP ile HDP’nin asgari müşterekte birleşme şansı yok. Bu ikili alternatifleri önümüzdeki günlerde göreceğiz.” generic Colchicine

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.