Bodrum Gündem

BODRUMLU ELMA YAĞI USTASI ENBİYA TARIM

29.06.2015
0
A+
A-

elma-yağının-macerası40 Senedir Elma Yağı Üreten Enbiya Tarım, Büyük Zahmetlerle Elde Ettiği Ürünün Satışıyla Evinin Geçimine Katkı Sağlıyor. Bodrum’da yaşayan 68 yaşındaki Enbiya Batı tam 40 yıldır dağlardan topladığı adaçayından elma yağı yapıyor.

order disulfiram Selçuk Şimşek/Bodrum Gündem

Bazı cilt hastalıkları, soğuk algınlıkları ile bebeklerde gaz sıkıntılarını hafifletici etkisi olduğu bilinen elma yağının damla damla, bin bir zahmetle adaçayından elde eden 68 yaşındaki Embiya Tarım geçimini bu işten çıkarıyor.
Kızılağaç Mevkinde yaşayan Enbiya Batı, Bodrum’un yüksek kesimlerinden topladığı adaçayları ile yılda bir defa elma yağı üretimi yapıyor. Günlerce bin bir emekle topladığı adaçaylarını özel olarak hazırlanan bir düzenekte kaynatan yaşlı kadın, evinin geçimine de katkı sağlıyor.
Yapılan işlemleri yerinde gözlemleyen ve doğal ürünler üzerindeki çalışmalarıyla bilinen Cüneyt Karaloğlu yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Yörede elma yağı olarak bilinen adaçayı yağının yapılış şekli, bu yağ hafif imbiklenerek testi içerisinde biriktiriliyor. Buradan şişelere alınıyor. Daha çok, soğuk algınlıklarında, boğaz ağrılarında kullanılan şifalı bir bitkinin yağı order Tadalafil online Viagra online ” dedi.
Adaçayının üzerindeki meyvesinden dolayı elma yağı olarak bilinen bitkisel ürün, doğal bir şekilde hiçbir katkı maddesi kullanılmadan üretilerek şişeleniyor. İlerleyen yaşına rağmen gençlere taş çıkarırcasına çalışan Enbiya Batı elma yağının hikayesini şu sözlerle özetledi;
Bu yağı, adaçayını dağlardan topladık getirdik bidonları doldurduk kapattık. Daha sonra bidonların açık kalan yerlerini gümbe ve kül ile sıvayarak kapattık. Kaynayan bidon diğer soğutma bidonuna geçen yağ bura soğutulduktan sonra testiye damla damla akarak doluyor” dedi.
Enbiya Batı sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu en çok bebeklerde kullanılır, bizim kendi karnımız ağrıdı mı yalarız, faydalı bir yağ. Ben bunu yapalı belki 40 sene vardır. Bir komşumuz vardı, Recep Çelikoğlu diye, o böyle çıkarırdı bizde çalı biçer gelirdik dağlardan bize de verirdi. Ondan öğrendik. O vefat etti şimdi biz işte devam ediyoruz. Yılda böyle bir şişe iki şişe çıkarırız. Satıyoruz ihtiyacımızı görüyoruz” şeklinde konuştu.
Öte yandan elma yağının doğrudan içilmesi veya fazla miktarda kullanılmasının sakıncalı olduğu belirtiliyor.
 

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.