Bodrum Gündem

“BODRUM ÇİKOLATA” ULUSLARARASI PATENT ONAYI ALAN İLK TÜRK ÇİKOLATASI OLDU

08.07.2015
0
A+
A-

BODRUM-ÇİKOLATA-Untitled-1-Recovered Bodrum’un yerel değerleri arasına giren mandalina özü içeren “Bodrum Çikolata” Uluslararası Patent Alan İlk Çikolata Markası oldu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

İki yıldır mandalina özlü çikolata yapımı ile uğraşan, geçen sene Eylül ayında TUBİTAK’a baş vurarak “Buluş” ödülü kazanan ve Bodrum Çikolata markası ile Bodrum’un yerel değerleri arasına giren ürün hakkında firma yetkilisi Suat Ayder, uluslararası patent yayın hakkını almış olmaktan son derece mutlu olduklarını ifade etti.

Dört yıldır mandalina özünü çikolata ile doğru tatta buluşturmak için çalışmalar yürüten Bodrum Çikolata markası sahibi Suat Ayder’le gelinen nokta hakkında sohbet ettik. Ayder , Bodrum Çikolata olarak iki yıldır çalışmalarını yürüttüğü Bodrum Mandalina Çikolatası için Türk Patent Enstitüsüne patent başvurusu yaptıklarını, ayrıca aynı zamanda TÜBİTAK’a da başvuruda bulunduklarını kaydetti. Bir yıllık incelemenin sonucunda uluslararası patent başvurularının onaylandığını ve 22 Haziran itibari ile uluslararası patent yayın hakkını aldıklarını açıkladı.

Uluslararası Patent başvuruları Rusya, Danimarka ve Belçika’daki laboratuvarlarda incelendiğine değinen Suat Ayder konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu “ Bizim başvurumuz TÜBİTAK’tan ‘Buluş’ ödülü kazandığımız için TÜBİTAK tüm masraflarımızı üstlendi ve Rusya’da ki uluslararası laboratuvara gönderdi. Bunun incelemelerin sonucu da tüm dünyada geçerli. Çünkü uluslararası bir laboratuvar ve oradan çıkan sonuç tüm dünya ülkelerinde geçerli olacak.” valacyclovir online

Türkiye’deki Patentli Tek Çikolata “Bodrum Mandalina Çikolatası”dır…

Türkiye’de uluslararası patenti olan başka bir çikolata olmadığına dikkat çeken Suat Ayder “Şu ana kadar böyle bir başvuru duymadık. Biz gördüğünüz gibi küçük bir işletmeyiz, küçük bir dükkânız. Biz yıllarca süren araştırmalarımızla dört yıldır bu çikolatanın üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Patent başvurularımızı yaptık artık her şey bitti”dedi.

Bodrum mandalina çikolatasının dünya markası olmak için her geçen gün yeni adımlar atmaya çalıştığına değinen Bodrum Çikolata sahibi Suat Ayder, kendilerinin imalat konusunda uzman olduklarını fakat işin pazarlama ayağının eksik kaldığını aktardı. Ayder sözlerine şöyle devam etti “Biz imalatçıyız yapabileceklerimiz kısıtlı. Bunu çok iyi şekilde yaptığımıza inanıyoruz ki bu yüzdende TÜBİTAK’tan ödülümüzü aldık. Bu yüzden patentini aldık. Artık bundan sonrasını Bodrum Kaymakamlığı, Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Tanıtım Vakfı, Bodrum’da ki sivil toplum kuruluşlarından bekliyoruz. Eminiz ki bu kuruluşlar dünya markası olan Bodrum’u, yine dünya markası olan çikolatasını hak ettiği yerlere getirecektir ve bunun pazarlamasında bize destek olacaktır. Biz bunun bütün Dünya’ya pazarlanmasını bütün insanların bu eşsiz lezzeti tatmasını, Bodrum’u tatmasını istiyoruz.” Online Xenical buy buy methotrexate online

Şu Ana Kadar En Büyük Desteği TUBİTAK’tan Aldık…

Bodrum Mandalin Çikolatası ile ilgili gelinen aşamalarda en büyük destekçilerinin TUBİTAK olduğunu kaydeden Suat Ayder, Bodrum Çikolata’nın hat ettiği noktalara gelebilmesi için yerel kurum ve kuruluşlarının da kendilerinin yanında olması gerektiğini söyledi. Ayder “Bize şu ana kadar TÜBİTAK destek oldu. TÜBİTAK ve Türk Patent Enstitüsüne yaptığımız başvuru sonucunda TÜBİTAK bize yazısını gönderdi. Bu çikolatamızın buluş ödülüne laik görüldüğünü hem para ödülü olarak katkıda bulunacaklarını, hem de uluslararası patenti için tüm masraflarını üstleneceğini söylediler. Bu uluslararası patenti bizim kendi alma gücümüz zaten yok çünkü çok ciddi paralar yani binlerce Euro ‘luk rakamlar bunlar. Bizim kendi başımıza alma şansımız yoktu, TÜBİTAK tüm bunları üstlendi, tüm araştırma ücretlerini ödedi ödedi. TÜBİTAK’ın bu konuda bize çok desteği oldu.” Dedi.

Bodrum Mandalinasını Çikolata İle Birleştirmek Bir Buluştur…

Mandalina gibi sulu bir meyvenin çikolata ile buluşmasının son derece zor olduğunu, bunu başardıkları için TUBİTAK’tan buluş ödülü kazandıklarını dile getiren Suat Ayder şu açıklamalarda bulundu “ Evet, bu bir buluş. TÜBİTAK’ta bize buluş ödülü verdi. Mandalina biliyorsunuz bir meyvedir. Biz bu mandalina meyvesini yaklaşık kırk saat süren bir işlemden geçirerek çok zor olan çikolata ile birleşmesini sağlıyoruz. Çünkü çikolata her ürünle kolay kolay birleşmez. Mandalina sulu bir üründür, çikolata suyu hiç sevmez, bir anda kesilir. Kaynamış sütün kesilmesi gibi bir anda kesilir. Biz bunu başardık. Biz çikolatanın mandalina suyu ile karışmasını sağladık. Buda yaklaşık kırk saat süren bir işlem. O yüzden TÜBİTAK bunu bir buluş olarak kabul etti. Gerçekten zor bir süreçti bu. Tam iki yıl sürdü bunun araştırması. Defalarca denedik, defalarca çalıştık üzerinde. Yılmadık, yaptık. Biz bunu yapacağız dedik, yaptık. Bugünlere geldi. Bu yüzdende çok sevinçliyiz.

2014 yılında Bodrum Çikolata’sının marka tescilini yaptırdıklarını ve artık bu markanın uluslararası bir patente sahip olduğunu aktaran Suat Ayder “Bu ürünün formülünü, Bodrum mandalinasının özelliğinin bütün dünya tarafından tescillenmiş bir patenti oldu. Bir başka ürün bunun içeriğini kopya edemez. Formülasyonunu kopya edemez. Bu sadece bize, Bodrum’a ait bir ürün. Zaten o yüzden paketlerimizin üzerine “made in Bodrum” diye yazıyoruz. Yani aslına bakarsanız bunun “made in Turkey” olarak yazılması lazım. Ama biz menşeini Bodrum olduğunu belirtmek için bundan sonra paketlerimizin üzerinde “Made in Bodrum “damgası ile satışa sunuyoruz.” Dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.