Bodrum Gündem

NURETTİN DEMİR; “EMNİYET GÜÇLERİNE SINIRSIZ VE ORANTISIZ GÜÇ KULLANMA YETKİSİ Mİ VERİLİYOR”

NURETTİN DEMİR; “EMNİYET GÜÇLERİNE SINIRSIZ VE ORANTISIZ GÜÇ KULLANMA YETKİSİ Mİ VERİLİYOR”
28.07.2015
0
A+
A-

Untitled-1CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, 5 yıl önce iddiaya göre, polisin açtığı ateş sonucunda hayatını kaybeden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğrencisi Şerzan Kurt’un ölümü hakkında açılan dava hakkında Adalet Bakanı Kenan İpek’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
order Levitra online cheap Fluconazole Bodrum Gündem Haber Buy Topamax on line
Yapılan otopside Kurt’un polis memuru Gültekin Şahin tarafından başından vurulduğu belirlendi. Şahin hakkında açılan davada Şahin’e “tahrik indirimi” verildi. Polise taş atılmasını tahrik nedeni sayan Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi sanık polis Şahin’in cezasını cinayetten müebbet hapisten 16 yıla indirdi. Verilen cezanın hukuksuz olduğunu belirten Kurt’un avukatları, Kurt’un polis memuruna taş atan hiçbir görüntüsünün olmadığını belirtti.
Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinin sanık polis Şahin hakkında verdiği karar kesinleşirse Türkiye’de örneğine az rastlanacak bir karar verilmiş olacağını belirten Demir, bu durumun hukuk normlarına aykırı olduğunu ifade etti.
Demir, emsal niteliği taşıyan bu kararın kesinleşmesi halinde, emniyet güçlerinin son zamanlarda sıkça örneklerini yaşadığımız biçimde öldürücü güç kullanmasının tahrik indirimi sayılmasının önü açılacağını belirtti.
Şiddetin olaylarının daha da artabileceği uyarısını yapan Demir, “böylesi bir karar emniyet güçlerine sınırsız ve orantısız bir biçimde güç kullanma güveni anlamına gelecektir” dedi.
Demir’in yazılı soru önergesi metni şöyle:
1- Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesinin sanık polis hakkında verdiği karar kesinleşirse Türkiye’de örneğine az rastlanacak bir karar verilmiş olacak. Eski TCK’ya dayanarak verilen “suça yardım” indirimi yerinde bir karar olduğunu düşünüyor musunuz?
2- Eski TCK ile yeni TCK’nın spesifik bir duruma göre birlikte uygulanması hukuk normları açısından doğru bir yöntem midir?
3- Emsal niteliğindeki bu karar kesinleştiğinde, emniyet güçlerinin son zamanlarda sıkça örneklerini yaşadığımız biçimde öldürücü güç kullanmasının “tahrik indirimi” sayılmasının önünü açmayacak mıdır? Böylesi bir karar emniyet güçlerine sınırsız ve orantısız bir biçimde güç kullanma güveni anlamına gelmeyecek midir?
4- Bu karar örneğinde şiddetin ölçüsü ya da derecesi ne olursa olsun yüksek ceza verilmeyen herhangi bir olayda bile mahkemeler ve Yargıtay sanıklara indirim yapabilmesinin önünü açmayacak mıdır? Bu durum sayıları her geçen gün daha da artan şiddet olaylarını daha da arttırmayacak mıdır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.