Bodrum Gündem

TMMOB 17 AĞUSTOS UNUTTURMAYACAK…

TMMOB 17 AĞUSTOS UNUTTURMAYACAK…
18.08.2015
0
A+
A-
how to buy Plavix 17-ağustos-depremi-imo-bodrum-temsilciliği Order Kamagra online 17 Ağustos 1999 Depreminin yıldönümünde İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilciliği tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamanın sonunda İMO Bodrum Şube Başkanı İlhan Özyiğit “17 Ağustos’un unutulmaması için açıklamalarımız sürekli olarak devam edecek. 17 Ağustos’u unutmadık, unutturmayacağız.” dedi.
Bodrum Gündem Haber
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bodrum Temsilciliği binasında yapılan açıklamaya, Türkiye Mimar ve Mühendisler Odası Bodrum İKK Sekreteri Şahabettin Doğan ve İMO Bodrum Temsilciliğine bağlı bazı üyeler katıldı.
İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit tarafından okunan basın açıklamasında, depremin hala ülkemizin en büyük sorunu olduğuna vurgu yapıldı. İlhan Özyiğit yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;
order Ventolin “17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümünde, depremin ülkemizin hâlâ en büyük sorunu olduğunu hatırlatmayı toplumsal bir sorumluluk olarak görüyoruz. Çünkü deprem önlemlerini almakta, toplumu depreme karşı bilinçlendirmekte, yapı üretim sürecini ve yapılaşmayı deprem tehlikesini gözeterek düzenlemekte, ilgili mevzuatı deprem gerçeğine göre yeniden ele almakta birinci derecede sorumlu olan siyasi iktidarın konuya yaklaşımını yanlış ve yetersiz buluyor, toplumun güvenle geleceğe hazırlanmadığını düşünüyoruz”

16 yıl önce yaşanan faciayı hatırlatan Özyiğit ;  “17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 16 yıl geçti. 16 yıl önce bugün, merkez üssü Gölcük olan ve beraberinde tüm Marmara bölgesini etkileyen 7,4 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Binlerce insan yaşamını yitirdi, binlercesi yaralandı, ülke ekonomisi kısa zamanda telafi edilmesi mümkün olmayacak derecede etkilendi. Bilançonun yol açtığı acı depremin toplumsal travma haline gelmesine neden olmakla kalmadı, başta yapı üretim süreci, mevcut yapılar, kentleşme politikası, afet sonrası önlemler, mevzuat olmak üzere yetersizliğimizi, hatalarımızı gün yüzüne çıkardı. Görmezden gelinen, yok sayılan sorunlar dramatik bir olayla varlığını hissettirdi. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinin yok sayılmasının bedeli kelimenin gerçek anlamıyla ağır oldu” şeklinde konuştu.
Türkiye depreme hazır mı? Sorusunu soran İMO Bodrum Temsilcisi Özyiğit cevabı da şu sözlerle verdi;  “Türkiye depreme hazır mı? Bu soruya ne yazık ki olumlu yanıt veremiyoruz. Ne deprem önlemleri ne de afet sonrası hazırlığı ikna edici buluyoruz. Açıkçası ne sorunlar ne de çözüm sırdır. Konunun birinci derecede muhatabı olan bir mesleğin mensupları olarak, depremlerin yıl dönümlerinde sorunları yeniden sıralamanın, çözümü bir kez daha tartışmaya açmanın haldeki durumumuzu özetlediğinin farkındayız. Ne sorunlar değişiyor ne de güvenli yaşam kuracak adımlar atılıyor. Siyasi iktidarın kentleşme ve imar politikaları bağlamındaki yaklaşımı ve doğal afetleri “kader” gibi gören anlayış ne yazık ki endişelerimizi artırıyor. Kentler deprem tehlikesine değil ranta göre düzenleniyor.”

“Endişeliyiz. Yapı üretim sürecinin endişelerimizi giderecek şekilde sağlıklı işlemediğinin farkındayız. Lakin endişemiz bu kadarla sınırlı değildir.” diye konuşan İMO Başkanı Özyiğit şöyle devam etti;  “En azından meslek odalarının, üniversitelerin, bilim çevrelerinin, sivil inisiyatiflerin kamu yönetimi tarafından oluşturulacak ortak bir zeminde bir araya gelerek başlatacağı sürecin, tuhaf ki yine siyasi iktidarın yanlış tutumu nedeniyle sekteye uğratıldığını görmek endişelerimizi artırıyor. Mevcut yapı stoku biz inşaat mühendislerini endişelendiriyor. TOKİ tarafından üretilen büyük konut projelerinin yapı denetim sisteminden muaf tutulması bizleri endişelendiriyor. Deprem toplanma alanlarının imara açılması, yerel yönetimlerin rant odaklı projeler geliştirmesi ve en az diğerleri kadar önemli olmak üzere deprem tehlikesinin görmezden gelinmesi, toplumsal duyarlılığın törpülenmesi endişelerimizi pekiştiriyor.”

İnşaat mühendislerinin geleceğe endişeyle değil, güvenle bakmak istediklerini ve bu isteklerinin her daim arkasında olacaklarını kamuoyuna duyuduklarını ifade eden Özyiğit  “Çünkü toplumsal duyarlılığımız, yaşamın kutsallığına olan inancımız, bilimsel, mesleki gerçeklikler bunu gerektiriyor. Çünkü depreme karşı alınmamış önlemler ülkemizin hâlâ en büyük sorunudur.” dedi.

Özyiğit konuşmasının sonunda ise “Ülkemizin ekonomik-sosyal-siyasal çalkantılı döneminde deprem tehlikesine dikkat çekmenin, deprem duyarlılığını artırmaya gayret etmenin toplumsal ve insani bir sorumluluk olduğunu biliyor ve bu sorumluluğu taşımaya kararlı olduğumuzu kamuoyuna duyuruyoruz” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.