Bodrum Gündem

BODRUMLU KÜÇÜK ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR…

BODRUMLU KÜÇÜK ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR…
14.09.2015
0
A+
A-

küçük-esnaf-can-çekiyor-bodrumBODRUM’DA MAHALLE ARALARINA AÇILAN BÜYÜK MARKETLERİN ŞUBELERİ KÜÇÜK ESNAFI BİTİRİYOR…

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum’un en önemli sorunlarından birisi haline gelen Büyük Sermayeli Zincir Marketler mahalle aralarına açtıkları şubeleri ile küçük esnafın yaşama şansını yok ediyor. Küçük şubelerde bakkaliyenin dışında mobilya, boya, alçı gibi yapı malzemeleri ve küçük ev aletlerinin bile satıldığı görülüyor. Bodrum’da son yıllarda her cadde ve sokak başında bir biri ardına açılan marketler, başta mahalle bakkallarını ve yerel marketleri kapatma noktasına getiriyor. Türkiye’de her ay onlarca yeni mağazanın açıldığı perakende sektöründe toplam mağaza sayısının 12 bin 860’a ulaşırken sadece küçük yerel işletmeler ile değil birbirleri ile de kıyasıya bir rekabet içindeler.

cheap Lasix cost of Strattera Türkiye-Perakendeciler-Federasyonu-Başkanı-Mustafa-AltunbilekAVM KİRLİLİĞİ YAŞANIYOR KÜÇÜK ESNAFI KAYBEDİYORUZ’ 

Dünya gazetesine verdiği demeçte bir AVM kirliliğinin yaşandığını savunan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek “Kuralsız kaidesiz AVM’ler açılıyor. Avrupa’da da AVM açılıyor, ama şehrin altyapısı, nüfus yapısı, gelir düzeyi, her şey hesap ediliyor. Küçük esnafı da kaybediyoruz. Eskiden, sokağa çıktığımızda birkaç tane ayakkabı tamircisi görebiliyorduk. Bugün ayakkabı tamiri için AVM’ye gidiyoruz. Küçük esnaf kayboldu, gitti. AVM nefes alınan yer olmaktan çıktı, ben çalışanların hapishanesi olarak görüyorum” diye konuştu. Altunbilek, yeni kurulacak hükümetten, söz konusu yasada bazı düzenlemeler yapılmasını talep edeceklerini dile getirerek, “En azından açılan marketlere bir kural konulmasını isteyeceğiz. AVM’lerin açılmasına da kural gelsin. Kilometre kuralı gelsin. Mesafe kuralı gelsin. Biz AVM’ye karşı değiliz, ihtiyaç varsa açılsın” dedi.

Geçmiş dönem Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’de 2000’li yılların başından itibaren hızlı bir gelişim seyri izleyen perakende sektöründe alışveriş merkezi, büyük mağaza ve zincir mağaza sayılarının artışıyla yaşanan dönüşüm sürecinin bir yandan ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını bir yandan da birtakım ekonomik, sosyal ve çevresel sorunlara neden olduğunu ifade etmişti.

Propranolol 40mg küçük-esnaf-can-çekiyor-bodrum-113YEREL İŞLETMELER BÜYÜKLER İLE REKABET EDEBİLİR Mİ?

Ulusal zincirlerle rekabette öne geçme amaçlı olarak geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen bazı girişimlere örnek Samsunlu 4 yerel market zincirinin “Sammar” adıyla tek marka altında birleşmesi olurken; söz konusu konsolidasyonla indirim marketler hariç tutulduğunda, mağaza sayısı bakımından sadece Samsun’un değil, tüm Karadeniz Bölgesi’nin de Carrefoursa ile birlikte en büyük zinciri haline geldi. Bu konuda Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez Milas’ta da böyle bir birliğin kurulduğunu, lakin çeşitli nedenlerden dolayı başarılı olamadığını söylüyor.

Başyemez görüşlerini şöyle dile getirdi; “Biz seçildiğimiz günden beri hep bu işin mücadelesini veriyoruz. Özellikle mahalle aralarında bakkalımızın kaybolmaya yüz tuttuğunu görüyoruz. Mücadelemiz bu yönde devam ediyor ama serbest piyasa ekonomisi ve serbest ticaret olduğu için engelleme yapılamıyor. Ben özellikle yerleşik halktan vatandaşlardan ve üyelerimizden şunu istiyorum; küçük esnafımıza sahip çıkılsın. Alışverişini onlardan yapmasını tavsiye ediyorum. Hep söylendiği gibi ‘Alışverişini büyük marketten yaparsın, ama cenazeni mahalle bakkalın kaldırır’ O nedenle bu değerlerimize sahip çıkmamız lazım. Mücadeleyi veriyoruz. Hepimiz el birliği ile sahip çıkarsak birlikte çok daha güzel şeyler olacağına inanıyorum.”

küçük-esnaf-can-çekiyor-bodrum-111KÜÇÜK ESNAF BİRLEŞEREK MÜCADELE EDEBİLİR…

Bodrum Yeniköy’de 100 yıllık bir bakkal olan Durmaz Bakkal’ın üçüncü kuşak işletmecisi Ali Durmaz farklı ürün seçeneklerini özellikle de doğal ürünleri satarak ayakta durabiliyor. Ali Durmaz küçük esnafın, büyük sermayeli zincir marketler ile ancak birlik kurularak mücadele edebileceğini ifade ederek şöyle konuştu; “Esnafın bir araya gelip, birleşip ucuz alım yapması gerekiyor. Büyük alışveriş merkezleri bizlerde rekabet edemez. Kiraları, aydınlatma paraları, eleman paraları yani maliyetleri yüksek. Burada birisinin öncelik yaparak, esnafın hep beraber bir yer alıp, toptan alım satım merkezi, kooperatifçilik kurulabilir. Valla eriyip gidiyoruz artık. 5 bin sene evvel, antik tiyatroda toplanılıp halka sorulurmuş. Belki halkı toplayıp sorarsak bir fikir çıkabilir.”

Başkan Başeymez Küçük Esnafın bir araya gelerek bir Birlik kurması yönündeki sorumuza ise şu yanıtı verdi; “Milas’ta bu konuda bir çalışma yapıldı. Ama çok başarılı olamadı. Genelde bizler sezonluk çalıştığımız için. Ancak 4-5 ay yoğun. O yoğunluk sırasında esnafımız bir şey düşünemiyor, ama ne zaman kış geliyor, işler düşmeye başlıyor. Bu konular gündeme geliyor. Birlik olabilir, olmaz demiyorum, ama esnafın çok sıkı olması, birbirini tutması lazım. Bu işe kalkışan yöneticilere de sahip çıkmaları lazım. Birlik beraberlik içinde olursa olur. Tabi temelleri sağlam atılması lazım.”

küçük-esnaf-can-çekiyor-bodrum-112TÜKETİCİ MEMNUN, AMA YEREL EKONOMİ TEHDİT ALTINDA…

Geçtiğimiz yıl Bodrum’da 80 civarında olduğu ifade edilen Zincir Marketlerin, bu yıl itibarı ile 100’ün üzerine çıktığı yerel işletmeler başta birbirleri ile kıyasıya bir rekabet içine girdikleri kaydediliyor. Uzmanlar tüketiciler açısından olumlu olarak görülen bu durumun, yerel ekonomi ve istihdam açısından gelecekte önemli sorunların olacağına dikkat çekiyorlar. Büyük sermayeli ulusal ve uluslararası zincir marketlerin şubeleri, küçük sermayeleri ile topumun sosyal dokusunu koruyan ve toplumun sosyal hücrelerini yaşatan esnaf ve sanatkar ile rekabete girmesi haksız rekabete neden olduğu konusunda görüş birliğine varan ekonomistler, gelecekte Bodrum’da kapanmaz sosyo-ekonomik yaraların olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Yorumlar

  1. Ümit Baltutan dedi ki:

    Seçimde aklınız nerdeydi!
    Niye bu marketlere izin ruhsat verenin adını söyleyemiyorsunuz neden!

    Kendiniz çalıp kendiniz oynuyorsunuz, bir de utanmadan haber yapıyorsunuz,ruhsat vereni açılmasını sağlayanı neden desteklediniz o zaman aklınız nerdeydi?
    Cevabını siz benden daha iyi biliyorsunuz!
    Bodrumu seçim zamanında bu hipermarketleri açanlara ses çıkarmayıp destekleyip peşkeş çekip bitirdiniz, şimdi dalga geçer gibi haber yapıp yakınıyorsunuz!
    Bodruma yazık ettiniz size de yazıklar olsun…