Bodrum Gündem

BODRUM’DA AŞURE ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

25.10.2015
0
A+
A-

bodrum alevi bektaşi kültür derneği 2015 aşure etkinliği (3) Strattera online BODRUM ALEVİ BEKTAŞİ KÜLTÜR DERNEĞİ HER YIL GELENEKSEL HALE GELEN “AŞURE” ETKİNLİĞİ YAPILDI…

Colchicine online Bodrum Gündem Haber

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Aşure” etkinliği yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Hicri takvimin ilk ayı Muharrem’in onuncu günü, İmam Hüseyin’in Kerbela çölünde şehit edilmesiyle Muharrem Orucu Aleviler için aynı zamanda bir Matem Orucu da olmuştur. Bununla beraber aşure çorbasının da Aleviler için anlam ve önemi diğer toplumlardan farklı olmuştur. Hz. Hüseyin, Kerbala’da şehit edilmeden önce Muharrem ayında tutulan oruçtan sonra pişirilen aşure çorbası, bir şenlik havasında yapılıp paylaşılıyordu. İmam Hüseyin’in şahadetinden sonraki tarihlerden itibaren ise, aşure çorbası şenlik havasından uzak bir şekilde başta Kerbela şehitleri ve 12 imamlar olmak üzere bu yolda canlarını veren bütün şehitlerin anılarına bağlılığın bir gereği olarak pişirilip dağıtıldı. Günümüzde de bu şekilde yerine getiriliyor.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği’nin Konacık’ta bulunan dernek binasının önünde Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen alanda gerçekleştirilen Aşure etkinliğinde, Aşure ile birlikte bazı vatandaşların kurbanları da etkinliğe gelen vatandaşlar ile paylaşıldı.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın ve Yönetim Kurulu üyelerinin ev sahipliği yaptığı Aşure etkinliğine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Osman Gürün, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Alban, CHP Bodrum ilçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ, Bodrum Belediye Meclis Üyeleri, CHP Muğla Milletvekili Adayı Süleyman Girgin, CHP Kadın Kolları Başkanı Ender Taşören ve kadın kolları, AK Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp ve Yönetim kurulu üyeleri, AK Parti Muğla Milletvekili Adayı Mehmet Tire, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun ve yönetim kurulu üyeleri, MHP Muğla Milletvekili adayı Asım Başaran, HDP Muğla Milletvekili adayı Mehmet Polat, Mehmet Emin Gers, Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Geçin ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın her siyasi görüşten insanın aşure gününe katılmasından dolayı mutlu olduklarını kaydederek şöyle konuştu; “Memleket olarak biliyorsunuz zor günler yaşıyoruz. Acı günler yaşıyoruz. Her zamankinden daha fazla birlik beraberlik ve kardeşliğe ihtiyacımız var, huzura ihtiyacımız var. Bu anlamda burada bu gün örnek bir gün yaşıyoruz. Birlik ve beraberlik ruhu ile aşuremizi ve lokmamızı, tüm canlar ile paylaşıyoruz. Bilinmekle beraber ben yine de belirtmek isterim ki, bizim kullandığımız can kelimesi, içinde can taşıyan herkesi kapsamaktadır.” Aciclovir online

Başkan Cem Yalçın bu sene aşureyi dernek merkezinin önündeki alanda gerçekleştirdiklerini söyleyerek konuşmasını şöyle tamamladı; “Ama gönülde istiyor ki; bunu artık Bodrum’da bundan sonra Bodrum Cem Evinde gerçekleştirelim. Ben inanıyor ve ümit ediyorum ki, Bodrum en kısa zamanda kendine yakışır bir Cem Evine kavuşacaktır. Hizmete açılacaktır. Bu anlamda aşure ve lokmamızın yapımında emeği ve katkısı bulunan tüm canlara Bodrum belediyesine, Sosyal İşler Daire Başkanlığına ve bu gün bizlerle olan lokmamızı ve aşuremizi paylaşan tüm canlara teşekkür ediyoruz.”

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Aşure etkinliği Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Türk Halk Müziği Korosu ve çeşitli ozanların özellikle Kerbela şehitleri temalı türkü, semah ve ağıtları eşliğinde tamamlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.