Bodrum Gündem

ANADOLU’NUN GÖZYAŞLARI…

06.11.2015
0
A+
A-

anadolunun gözyaşları semineri (17) Valtrex online 68 KUŞAĞININ DA ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN BİRİSİ OLAN ARAŞTIRMACI-YAZAR YAŞAR YILMAZ, 7 YILDA YURTDIŞINDAKİ 50’DEN FAZLA MÜZEYİ GEZİP 84 BİN ESERİ BELGELEDİ… Viagra prices

Bodrum Gündem Haber
68 kuşağının önemli temsilcilerinden, Hakkari’de Zap suyu üzerine Dev-Gençli devrimci gençler tarafından yapılan Devrimci Gençlik Köprüsünün yada diğer adı ile Deniz Gezmiş köprüsünün yapımında da çalışan Araştırmacı-Yazar Yaşar Yılmaz’ın “Anadolu’nun Gözyaşları” isimli kitabı yoğun ilgi görüyor.

3 Yaş Heredot Akademisi tarafından halka açık olarak düzenlenen seminere yaklaşık 100 kişi dinleyci olarak katıldı. Açılış konuşmasını 3 Yaş Heredot Akademisi Başkanı Selçuk Şahin’in ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu yaptı.

anadolunun gözyaşları semineri (15)Yazar Yaşar Yılmaz’ın büyük emek harcanarak hazırladığı “Anadolu’nun Gözyaşları” isimli eseri, büyük çoğunluğu 1830-1922 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden, farklı yöntemlerle götürülmüş, günümüzde Avrupa ve ABD’deki müzelerde sergilenen tarihi eserlerimizin, bugüne dek hazırlanmış en kapsamlı envanterini sunuyor.  7 yılda tamamlanan kitapta yurtdışındaki müzelerde sergilenen binlerce kültür varlığımız yer alıyor.
buy Nolvadex anadolunun gözyaşları semineri (18)Seminer öncesi, Arkeoloji tutkunlarına kitabını imzalayan Yaşar Yılmaz 84 bin eseri belgelediğini belirterek; “İçeriği, başta 5 emperyalist ülkenin kültür varlıklarımızı, çoğunluğu 1830-1923 arası yağmasını anlatıyor. Dünya müzelerini dolduran bu eserler giderken aydınlarımızın suskunluğu ya da çaresizliğinin nedenlerini araştırıyor. Bu çalışma böyle bir çalışma ve ben dünya müzelerinde, envanter numaralarıyla yaklaşık 84 bin objenin fotoğrafını çektim ve belgeledim. Bu, ülkemizin kültür varlıkları açısından önemli bir aşamadır .” dedi.
anadolunun gözyaşları semineri (11)Kültür varlıklarının geri kazanımı için ülkelerin bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: “50 yıllık bir plan yapmak lazım. İran, Irak, Suriye, biz, Mısır, Yunanistan, Çin içinde olan, soyulmuş ülkeler soyan ülkelere karşı, Birleşmiş Milletler çatısı altında neler yapabilir, bunu evvela konferanslar düzenleyip bir ortak aklı bulmamız lazım. Yoksa günlük talepler sadece işi güncel tutar ama netice aldırmaz. Evvela kendi halkımızı aydınlatmalıyız. Irak halkını, Türkiye halkını, Mısır halkını aydınlatmalıyız ki, o eserler sizindir, Anadolu’dan giden eserler sizin atalarınızın eserleridir. Yani yurttaşlarınızın eserleridir. Onun için buna sahiplenin bilincini vermemiz lazım.”
Çoğunluğu Batı’da bulunan, Anadolu’dan gitmiş eserlere sahip müzeleri tek tek gezerek kitabında toplayan Yılmaz, 10’dan fazla ülkede 50’yi aşkın müzede araştırmalar yaptı.
Yaşar Yılmaz’ın eserinde, söz konusu eserlerin Batılılarca keşfi, taşınma öyküleri ve ülkemizdeki tarihi eser algısı, Osmanlı’nın son döneminde Anadolu’da keşif ve kazı çalışmaları yürütmüş yabancı gezgin ve araştırmacıların notlarından, günlüklerinden, tarihi belgelerde yer alıyor.
Günümüzde Batı müzelerinde Hitit, Likya, Urartu, Doğu Roma, Selçuklu, Osmanlı vb. pek çok Anadolu medeniyetinin ürettiği, sayıları on binlerle ifade edilebilecek tarihi eser sergileniyor. Kitapta, basit mutfak gereçlerinden değerli takılara, mermer ve bronz yontulardan dev boyutlu anıt mezarlara, mozaiklerden halılara, savaş aletlerinden cami mihraplarına uzanan çeşitlilikteki bu eserlerden örneklere yer veriliyor.
anadolunun gözyaşları semineri (14)Yurtdışına kaçırılan eserlerimizi gördüğü zaman büyük bir hüzün ve öfke hissettiğini belirterek sözlerini tamamlayan Yılmaz, daha sonra Osmanlı aydınlarının eserlerin gönderilişi sırasında suskun kalmalarının nedenlerinin konuşuldu. Oldukça dikkat çeken ve sürükleyici anlatımı olan Ahmet Yılmaz, kitaba verilen Anadolunun Gözyaşları adının semineri dinlemeye gelen Bodrum Arkeoloji Müzesi geçmiş dönem müdürü Oğuz Alpözen’in önerisi olduğunu da söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.