Bodrum Gündem

BODRUM’DA 1920 YILINDAN BU YANA AYNI YÖNTEMLE ŞEKER ÜRETİYORLAR…

21.11.2015
0
A+
A-

BODRUMLU-ŞEKERCİBodrum’un ilk şekercisi olan dedesi Hacı Mehmet’ten öğrenen torunu Güreceli Mehmet Sarıer, deden kalan şekerciliği 95 yıldır aynı usulle Bodrumlular için yapmaya devam ediyor.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem Buy cheap Lasix misoprostol tablets cheapest Asacol

Birinci Dünya Savaşında, Arabistan’da İngilizlere esir düşen Hacı Mehmet’in orada öğrendiği şeker yapımını, şimdilerde dördüncü kuşak torunu devam ettiriyor.
Vatani görevini yaptığı sırada esir düşen Güreceli Hacı Mehmet, esir tutulduğu yerde öğrendiği şeker imalatını 1920’li yıllarda geri döndüğü Bodrum’da geçim kaynağı olarak yapmaya başladı. O yıllarda ürettiği el yapımı şekerleri eşek sırtında düğünlere giderek satan Hacı Mehmet, daha sonra şeker yapımını oğluna öğretti.
Yıllar içinde Bodrumlu Şekerci olarak tanınan Gürece Mahallesindeki aile şimdilerde Hacı Mehmet’in torunu Mehmet Sarıer ve oğlu Kemal Sarıer’in aynı yöntemle ürettiği şekerlerle tanınıyor. Gürece Mahallesindeki imalathanede hijyenik koşullarda üretilen değişik aromalardaki şekerler özenle paketlenerek satışa sunuluyor.
Dedesinin mesleğini devam ettiren ve ustalığı oğluna bırakan Mehmet Sarıer kuşaklar boyu yaptıkları şekerin patentini aldığını belirterek şunları söyledi: “El yapımı şekerlerimizde hiç katkı maddesi yok. Naneli, limonlu, çilekli, elmalı, mandalinalı şekerler yapıyoruz. Şu anda oğlum dördüncü kuşak, şeker yapmaya devam ediyor. Oda oğullarına öğretecek, böyle devam edeceğiz. Şekerlerimize kattığımız esansları kendimiz yapmayı düşünüyoruz. Bunu da yaptığımız zaman şekerlerimiz yüzde yüz doğal olacak.” dedi.
Dedelerden kalan şeker üretimini yapan hala devam ettiren dördüncü kuşak torun Kemal Sarıer ilerleyen günlerde internet üzerinden yapacakları satışlarla ürünlerini daha geniş kitlelere ulaştırmayı ve geçmişinden gelen bu mesleğe çocuklarına aktaracağını söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.