Bodrum Gündem

HEREDOT 3.YAŞ AKADEMİSİ’NDEN “GÖBELİTEPE NEDEN ÖNEMLİ?”…

21.11.2015
0
A+
A-
cheap Clonidine GÖBEKLİTEPE-HEREDOTBodrum Heredot 3.Yaş Akademisi tarafından düzenlenenen, Arkeolog Nezih Başgelen sunduğu “Göbeklitepe ve Ötesi” adlı Türkçe ve İngilizce konferans büyük ilgi çekti.
Bodrum Gündem Haber buy Promethasin
Sanat ve Arkeoloji Yayınları’nın sahibi, arkeolog Nezih Başgelen “Tarihin Başladığı Yer” olarak nitelendirilen Göbeklitepe’den bile geriye giden, heyecan verici yeni arkeolojik keşifleri katılımcılarla paylaştı.
Karia Princess Oteli Konferans Salonunda gerçekleşen konferansa oldukça yoğun ilgi vardı. 150 kişilik salonda oturacak yer kalmayınca, bazı izleyiciler sunumu yere oturarak takip ettiler.
Nezih Başgelen’in Türkçe olarak gerçekleştirdiği sunumu, Gülçin Kadıköy İngilizce simültane tercümesini yaptı. Konferans öncesinde fuayede Göbeklitepe ve Arkeoloji ile ilgili birçok çeşit kitap satışı da gerçekleştirildi.
Bodrum Heredot 3.Yaş Akademisi Başkanı Selçuk Şahin derneğin beşinci yılı doldurup, altıncı yılın içinde olduğunu ifade ederek şöyle konuştu; “Üyelerimizin sayısı artıyor, etkinliklerimizin sayısı artıyor. Sağolsun kadim dostumuz Nezih bey bundan önce de defaatle gelip bize yardım etmişti. Bugün çok ilginç bir konuyu işleyecek, Göbeklitepe ve O’nun Ötesi.”
Arkeolog Nezih Başgelen, herkesi heyecanlandıran ve gizem barındıran Göbeklitepe ve konferans ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Göbeklitepe bizimde fokus olduğumuz bir konu. Ama biz Göbeklitepe ile aynı zamanda, hatta onun birazcık daha öncesini ve sonrasını paylaşan eş zamanlı yerleşimlerde ne oldu? O dönemdeki insanların neler bıraktıkları konusunda taaa Dicle kıyısından, Meriç’e, Gusir Höyükten, Aşağıpınar Höyüğüne kadar neler oluyor? Onları bu sefer ilk kez Bodrum’da 3 Yaş Akademisi üyeleri ile izleyeceğiz.”
Başgelen Göbeklitepe’nin neden bu kadar önemli olduğu konusunda ise şu değerlendirmeyi yaptı;
“Çünkü ezber bozan, bizim insanlık tarihini bugüne kadar belli kalıplar içinde bildiğimiz bütün bilgileri değiştiren bir yer. O açıdan tarihin yeniden yazılmasına neden olan pek çok yeni bulgu ile karşı karşıyayız. Bunlar da tabiki Göbeklitepe’nin her boyutu ile yeni baştan irdelenip, bizim insanlık tarihimizin yeni baştan yazılmasını gerektiriyor.”
Arkeolog Nezih Başgelen bu bulguların insanların inançları ile ilgili bir etkisinin olup olmayacağı yönündeki sorumuza ise şu şekilde yanıt verdi; “Şöyle ki; süpekülasyonlar var. Tabi yazılı belgeler olmadığı süreçteyiz. Yorumlara açık bir konu. Yorumlar da çeşitli olabilir. Her kafadan da ve her görüşten de bu konuda farklı yorumlar olabileceği de malum” dedi.
Arkeolog Nezih Başgelen bu ilginç konu ile ilgili Kent Tv ekranlarında yayınlanan, Fatih Bozoğlu ile Kentin Gündemi’ne konuk oldu. Başgelen programda “Göbeklite ve Ötesi” konulu konferansında anlattığı konuları Kent TV izleyicileri ile de paylaştı.
Aciclovir online GÖBEKLİTEPE NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?
Türkiye’nin güneydoğusunda, Şanlıurfa ilinin yakınlarında yaklaşık 800 metre yükseklikteki bir tepenin yamacında yer alan Göbekli Tepe’de, etkileyici biçimde dairesel yapılmış anıtsal taş yapılar ilke kez 1995 yılından keşfedildi. İnsanoğlunun ilk dini yapıları olarak görülen bu yapılar; çapları 20 metreye kadar ulaşan, oldukça büyük T-şeklinde kireçtaşı sütunlarla oluşturulmuş anıtsal yapılardı. Genellikle bir dairenin ortasına iki sütun yerleştirilmiştir. Bu sütunlar da benzer fakat genellikle duvarlarla bağlantılı olan aynı biçimdeki daha küçük sütunlarla çevrelenmiştir. Tarımsal üretiminin olmadığı toplum düzeninden tarım toplumuna geçiş ilk olarak Bereketli Hilal içerisinde Neolitik Dönem’de gerçekleştiği düşünülüyor. Bu geçiş, buzul çağının sona erişinin hemen arkasından, MÖ 11. ve 8. bin yıl aralığında olmuştu ve Göbekli Tepe’de bu geçişin en güzel izlerini görürüz. Kuşaklar boyunca arkeologların kafasını meşgul eden ana sorulardan biri şuydu; Neden insanlar öncelikle avcılığı ve toplayıcılığı bırakarak hayvan ve bitkileri evcilleştirmeye başladı? Diğer bir deyişle neden Neolitik Devrim gerçekleşti? Göbekli Tepe’deki yeni araştırmalar, bu konu üzerine genel olarak kabul edilen düşüncelere kıyasla farklılık gösteren yorumlara neden olan bulgular ortaya çıkarmıştır.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.