Bodrum Gündem

FUARA KATILIM YARI YARIYA DÜŞTÜ…

11.12.2015
0
A+
A-

travel turkey izmir fuarı (122)Türkiye ve Ege bölgesinin turizme yönelik önemli etkinliklerinden biri olan 9.‘Travel Turkey İzmir’ Turizm Fuar ve Kongresi TÜRSAB ve İZFAŞ ortaklığıyla 10-13 Aralık 2015 tarihleri arasında Gaziemir’de bu yıl hizmete giren Fuarizmir’de gerçekleşiyor. Kriz 9.‘Travel Turkey İzmir’ fuarında kendini gösterdi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

9.‘Travel Turkey İzmir’ Turizm Fuar ve Kongresi’nin yeni fuar alanına taşınması ve iki katı daha büyük bir alanda gerçekleşmesine karşın katılımın 2014 yılına göre neredeyse yarı yarıya düşüş gösterdiği gözlendi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenen Travel Turkey İzmir Turizm Fuarının bu yılki partner ülkesi Kosova, partner şehri ise Adana oldu. 13 Aralık 2015 Pazar günü sona erecek olan fuarda, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Bosna Hersek, Arjantin, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Gana, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Honkong, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Karadağ, Kosova, Nabibya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Venezuela, Sri Lanka, Yunanistan, Zambiya, Zimbamwe gibi ülkelerden gelen çeşitli turizm firmaları ve kuruluşlar da katılımcı olarak tanıtım yapıyor.

Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Belediyesinin ev sahipliğini yaptığı Bodrum standının tasarımı da ziyaretçiler tarafından oldukça beğenildiği ifade edildi. Bodrum stant tasarımında anfora ve yelken figürleri ile deniz, beyaz tüller ile huzurlu bir tatil, sütunlar ve taklar ile de antik şehir Bodrum vurgulanmış.

travel turkey izmir fuarı (93)EN ÇOK İLGİ GÖREN STAND BODRUM…

Her yıl olduğu gibi fuarın ilk günü ve saat 16:00’da gerçekleştirilen Bodrum standı açılış kokteyline Turizm Tanıtın geçmiş dönem Genel Müdürü ve şu anda da İzmir Vali Yardımcısı görevini yürüten Cumhur Güven Taşbaşı, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan, BODER Başkanı Halil Özyurt, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, TURSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel, BODTO Meclis üyeleri, Bodrumlu iş insanları ve çok sayıda ziyaretçi katıldı. Kokteylin ikramlarını ise 9 yıldan bu yana aralıksız olarak sponsor olan BODTO Meclis üyesi, Mandalin ve Kule Bar sahibi Atilla Serttaş yaptı. Bodrum yeşil mandalinasını tanıtmak amacı ile hazırladığı içecek ise katılımcılar tarafından tam not aldı.

travel turkey izmir fuarı (114)BODRUM AŞIĞI TAŞBAŞI BODRUM STANDINDAN AYRILMADI…

Her fuarda olduğu gibi zamanının büyük bir kısmını ev sahibi gibi Bodrum standında geçiren, Bodrum eski kaymakamı, geçmiş dönem Turizm Bakanlığı Tanıtım Cumhur Güven Taşbaşı yeni yapılan fuar alanının çok güzel olduğunu ifade ederek Rus uçağının düşürülmesi ve Rusya ile olan kriz ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Rus uçağının düşürülmesi talihsiz bir olay. Keşke bu olayı yaşamamış olsaydık. Ama yaşadık. Şu anda dünya da bir sıkıntı var. Orta Doğu ciddi bir şekilde kaynıyor. Akdeniz sıkışmış durumda. Bu sadece Türkiye’nin problemi değil. Akdeniz çanağının tümünü ilgilendiren bir durum. Turizm zaten bir barış sektörüdür. Umarım barış sektörünün etkisi olur. İnsanlar birbirleri ile kucaklaşmak, birbirleri ile kaynaşmak istiyor. Bir an önce barış sağlanır ve bütün dünya insanları rahatlar.”

Özellikle Rus turistler açısından Bodrum’un kısmen etkilenebileceğini ifade eden Taşbaşı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu gerginlik Avrupa’da da bir tedirginlik yaratabilir. Ama insanlar çok çabuk unutuyor her şeyi. Kışın bu sıkıntılar biterse, İlkbaharda yeniden bir canlanma başlar.”

Cumhur Güven Taşbaşı, Mehmet Kocadon’un her zaman krizden başarı çıkartmayı bilen bir adam olduğunu söyleyerek, Bodrum’un Çin ve Hindistan konusunda yapılan tanıtım çalışmaları ile ilgili olarak görüşlerini şöyle dile getirdi; “Yeni pazarlara yönelmişler zaten. Çözülecektir. Sıkıntı yaşarsak Türkiye’nin tümü yaşayacaktır. Bodrum bundan en az etkilenen belde olacaktır. Çünkü Bodrum, Dünyada tanınırlığı ve bilinirliği Türkiye’den daha üst düzeydedir. İç turizm de Bodrum’u destekler. Böyle bir artısı var Antalya ve İstanbul’a göre. O nedenle çık fazla sıkıntı çekmez. Ufak tefek eksiklikler olacaktır. Onu da hep beraber hallederiz.”

travel turkey izmir fuarı (107)Kocadon: BİZE ÜST DÜZEY RUS GELİYOR, KRİZ BİZİ ETKİLEMEZ…

Son dönemlerde Türkiye’de ve bölgemizde yeni fuar alanlarının açılmasının turizm açısından çok önemli olduğunu söyleyen Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon bu yeni yapılan tesisin pırıl pırıl olduğunu ve müthiş bir enerji olduğunu ifade etti. Başkan Kocadon turizm ve tanıtım konusunda şu değerlendirmeyi yaptı; “Biliyorsunuz turizmdeki en önemli olay merak. Merak uyandırmak. Yeni turizm alanları geliştirmek. Biz Bodrum olarak bunların hepsini gayet iyi yapıyoruz. Özellikle sağlık ve spor turizminde baya yol aldık. Malta’da bir ödül aldık biliyorsunuz. Bazen farkına varamıyoruz çalışmaktan, bizi takip edenler bizim çalışmalarımızı iyi görüyor.”

Malta Turizm Bakanının Bodrum’un marka olduğunu ve turizmin üst seviyesine hitap ettiğini söylediğini ifade eden Başkan Kocadon Rus krizinin Bodrum’a etkisi ile ilgili sorumuza ise şu yanıtı verdi; “Turizm çok farklı bir pasta. Ülkeler yarışırken, kendi arasında bölgeler de yarışıyor. İller de yarışıyor. Ama baktığımızda bizim turist profilimiz çok farklı. Biz Türkiye’nin her kesimine rahatlıkla hizmet veren bir yapıdayız. Bir de bize gelen Ruslar Antalya’ya giden Ruslar değildi. Rusların üst tabakasıydı. Özel jetleri ve yatı olan Ruslardı. O nedenle bizi fazla etkilemez.”

Başkan Kocadon Bodrum’un farklı bir destinasyon olmasından kaynaklı yerli turist sayısının da etkilenmeyeceğini iddia etti.

Başkan Kocadon Çin ve Hindistan pazarı ile ilgili sorduğumuz sorumuza ise başarılı bir çalışma yürüttüklerini kaydederek şu şekilde konuştu; “Turizm tanıtım grubu BOTAV olarak şunu söylüyoruz. Artık tek bir pazara bağlı kalmak çok büyük bir risk. Özellikle Avrupa turizminin yorgun olması bize yeni pazarlar aratıyordu. Çin ve Hindistan bizim en çok uğraştığımız pazarlardı. Bodrum sokaklarında artık Çinli turistleri görüyoruz ve bu bizi mutlu ediyor. Demek doğru yolda gidiyoruz. Hintlilerin en büyük özelliği de düğün turizmi yapmaları. Müthiş bir düğün talebi var Bodrum’da. Bunu sadece düğün olarak düşünmeyin. Bu insanlar eninde sonunda çarşısına da inecek. Biz bu ülkeler ile ilgili tanıtım çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Özellikle Bodrum ve Kuşadası stantlarına yoğun ilginin olduğu dikkat çekerken, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon Çeşme standını ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.

travel turkey izmir fuarı (99)BODRUM MARKASI VE İSMİ ÖN PLANA ÇIKARTILDI…

Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan bu fuara her yıl ciddi anlamda katkı verdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu; “Biliyorsunuz her sene bu fuara ciddi anlamda Bodrum Ticaret Odası olarak katkıda bulunuyoruz. Bu fuarın Bodrumumuz için ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Gördüğünüz gibi burada Bodrum Ticaret Odasının adı da geçmiyor. Bodrum markasını ve ismini ön plana çıkartıyoruz. Ben birkaç saattir tüm fuarı dolaştım. Tüm stantlara baktım. Bir gerçek var ki Bodrum’a ilgi her yerde olduğu gibi burada en üst düzeyde. İnşallah bu fuar turizme ve turizmciler çok faydalar getirir.”

purchase Clonidine travel turkey izmir fuarı (89)2016 TURİZM SEZONU SIKINTILI OLACAK…

İzmir fuarının artık oturmak üzere olduğunu vurgulayan BODER Başkanı Halil Özyurt, bölgede bu tür fuarlara her zaman ihtiyaç olduğunu söyledi. Özyurt fuar ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Sıkıntılı bir sezona girdik. 2016 sezonu Rusya ile olan krizden dolayı maalesef şu anda çok iyi gözükmüyor. Bu konuda Turizm Bakanımızın Antalya’da sektöre yönelik bir konuşması oldu. Kendisine 2016 ile ilgili hem hükümetin, hem Turizm Bakanlığının, turizmcilerin sıkıntılarını anlattık ve acil çözüm planlarını kendisine sunduk. O’da yeni bakan olmasına rağmen sektöre bakış açısı bence çok pozitif. Umarım bu pozitifliği devam eder.”

Pazartesi günü Bakanlar Kurulunda turizmcilerin sorunları ile ilgili bir sunum yaptığını kaydeden Özyurt değerlendirmelerine şöyle devam etti; “Geçen sene Rusça konuşan ülkelere yapılan, uçak başına 6 bin dolarlık katkıyı, kendisinden acil eylem planı olarak bütün Avrupa bölgesine yapması gerektiğini, bu eylemlerinde Ocak ayı öncesinde olması gerektiğini söyledik.” buy Albendazole online

Tanıtım çalışmalarının özellikle İngiltere pazarına yönelik olarak yoğunlaştıklarını söyleyen Özyurt “Talebi artıramadığımız müddetçe, Rus turist geçen sene 4,5 milyondan 3,5 milyona düştü. Bu sene Rusça konuşan ülkelerden bir milyon bile turist gelmeyecek.” diyerek sektörün 2016 yılında çok sıkıntılı olacağını sözlerine ekledi.

travel turkey izmir fuarı (86)KATILIMCI SAYISI GEÇMİŞ YILA GÖRE DAHA AZ…

9.Travel Turkey İzmir fuarında bu sene bir ilk yaşandığını ifade eden TURSAB Bodrum Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel fuarla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı; “Yeni fuar alanındayız. Daha önceki fuar alanı ile şimdi bulunduğumuz alan çok farklı. Ege Bölgesi adına ve İzmir adına böylesine esaslı bir fuar alanına sahip olunduğu için çok mutluyum. Sanıyorum bu günkü konuşmada belediye başkanımız söyledi; Fuar ve Kongre alanının diğer eksiklikleri de tamamlanacak. Biraz sıkıntılı bir süreçte bunu yapıyoruz. Bu sıkıntılar hayatın normal akışı diyelim. Katılımcı sayısı geçmiş yıla göre daha azdı. Ama bana göre bu kadar sıcak gelişmelerin yaşandığı bir süreçte, yine turizmcilerimiz umudu bırakmadı. Yabancı ülkelerden katılımcı sayısı daha az bile olsa, bence iyi bir katılım.” Gökbel umudun yitirilmemesi gerektiğine vurgu yaparak “Ölümde var, kalım da var. Ama amacımızdan ve hedeften şaşmayalım.” diyerek sözlerini tamamladı.

order cheap Cialis travel turkey izmir fuarı (130)ÇİN VE HİNDİSTAN’A DAHA FAZLA ÖNEM VERİLECEK…

Bodrum Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez Bodrum standının ve fuarının güzel olduğunu ve sektöre hayırlı olmasını dileğini söyledi.

BOTAV Genel Sekreteri Cemil Bayraktar’da bu sene ilk defa bu alanda fuara katıldıklarını kaydederek fuar alanın yerinin iyi olduğu söyledi. Bayraktar şöyle konuştu “Bildiğiniz gibi Orta Doğu’da meydana gelen olaylardan dolayı bazı sıkıntılar var. Bizde İzmir ve İstanbul’daki fuarlara katılarak pastadaki payımızı biraz daha artırmaya çalışıyoruz. Bu sene her sene olduğu gibi 30 ülkede fuarlara katılacağız. Son gelişmelerden sonra da Çin ve Hindistan’a daha fazla önem vereceğiz.”

Katılımcı ülke sayısının 2014 yılına göre neredeyse yarı yarıya azaldığı, Fuarizmir’de gerçekleşen 9.‘Travel Turkey İzmir’ Turizm Fuar ve Kongresinde Bodrum’a ilginin yoğun olması umutları biraz olsun artırırken, Bodrumlu turizmcilerin ve yöneticilerin özellikle Avrupa ve Rusya dışında, Çin ve Hindistan gibi alternatif ülkelere yönelik tanıtım çalışmalarının sürmesi gerektiği konusunda görüş birliği var.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.