Bodrum Gündem

RES KONUSUNDA KAFALAR KARIŞIK… (KİM NE DEDİ?)

19.12.2015
0
A+
A-

res yalıkavak mitingi (18)Bodrum Yalıkavak Geriş tepelerinde 10 Milyon m2 alan yapılması planlanan 13 adet Rüzgar Enerji Sistemlerine karşı oluşturulan platform, Yalıkavak meydanda bir miting düzenledi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Yapılacak olan RES’lerin ancak 2 tatil köyüne yetebilecek enerjiyi üretilebileceğini ve 1.derece Arkeolojik SİT alanına inşa edildiğini iddia eden Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu öncülüğünde düzenlenen mitinge başta Bodrum Belediyesi ve BODTO olmak üzere bir çok STK’da destek verdi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı mitingde konuşmaların ardından, ünlü Karadenizli ozan Kazım Koyuncu’nun kardeşi Niyazi Koyuncu’da bir konser verdi.

res yalıkavak mitingi (3)CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun, HDP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Polat, ÖDP Bodrum İlçe Başkanı Osman Öztürk, BODTO Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, Bodrum Belediyesi CHP ve MHP’li meclis üyelerinin bir kısmı ve yurttaşlar katıldı. Başlarındaki çiçekler ve kıyafetleri ile dikkati çeken “Milas Çomakdağlı Kadınlar”da çeşitli stantlar kurarak yöresel ürünlerin satışını gerçekleştirirken, davul zurna eşliğinde de bir süre oynadılar.

CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyeleri Remzi Kazmaz, Mustafa Tanışık, Hasan Yokarlı, Platform Avukatı Mehmet Horuş, TMMOB Yönetim Kurulu üyesi Cemalettin Küçük, Karaburun Kent Konseyi Temsilcisi Hüsnü Dilli, Sinop Gerze Direnişinden Şengül Şahin, Enerji İşleri eski Genel Müdürü Süha Ziya Gökalp, Geriş köylülerinden Leyla Aktaş, Halil Aktaş, Günay Gökdeniz birer konuşma yaparak RES’in Yalıkavak’ta yapılmasına karşı olduklarını söylediler.

İ order disulfiram res yalıkavak mitingi (61)MARA AÇILMASINA DA NET OLARAK KARŞIYIZ…

RES konusunda kafaların karışık olduğu yönündeki sorumuza yanıt veren CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ’ın temiz ve yenilenebilir bir enerjiye karşı olmadıklarını ifade eden şöyle konuştu; “Bodrum gibi bir yerde, Yalıkavak’ta SİT alanlarının hem doğal, hem de Arkeolojik SİT alanlarının üzerinde ve yasalara aykırı olarak böyle bir tesisin kurulmasına esas olarak karşıyız.”

Miting için toplanan insanların bölge halkı olmadığı, Gerişli kadınlar diye tanılan kadınların aslında Çomakdağ’dan getirildiği yönündeki sorumuza ise Üstündağ, “Demek ki Milas Bodrum el ele.” Retin-A to sale dedi ve Bodrum ve Milas’ın bir olduğunu ifade etti. Üstündağ RES’e değil yerine karşı olduklarını söylerken, RES yapılmadığı gibi imara da açılmasına karşı olduklarını net olarak ifade ederken sözlerini şöyle tamamladı; “Orası birinci derece doğal SİT. Leleglerin erken dönem kalıntılarının olduğu değerli bir yer. Orada zaten imarlaşmak gibi bir şey söz konusu olamaz. Buna net olarak karşı çıkarız.”

res yalıkavak mitingi (61)BÖLGEDE YAPILMIŞ KONUTLAR VAR …

Geçmiş dönem Yalıkavak Belediye Başkanı ve Bodrum Belediye Meclis üyesi Mustafa Saruhan ise temiz enerjiye karşı olmadıklarını ifade ederken şöyle konuştu; “Bizim derdimiz yerleşim alanlarına olmasın diye. Rüzgar enerjisinden faydalanılmasın diye değil. Bunun birbirinden iyi ayırt edilmesinde fayda var diye düşünüyorum. Buradaki insanlar kendi yaşadığı alanın korunmasından yana tavır alıyor. Orada bina yapılması, o ayrı bir olay.”

RES’ler olmaz ise bölgeye binalaşma olur mu şeklindeki sorumuza ise oldukça dikkat çeken bir yanıt verdi; “Zaten yakınlarında yapılmış konutlar var. Eğer özel mülkiyet ise yapılabilir. Çünkü bu Anayasal bir haktır. Herkesin tapusunun üzerinde kendine ait bir sığınma yeri olabilir.”

Bölgenin hazine arazisi olması nedeni ile imar planlarının yapılaşmaya uygun düzenlenmediğini dile getiren Saruhan şöyle konuştu; “Ama mülkiyet haklarında yüzde 3 ile yüzde 5 arasında da olsa bir emsal verilmiş. Buda imar var demektir. Fakat orada şu da vardır; 5 bin m2’ye bir bina yapılır şeklinde bir ibare vardır. Yani bina diyerek insanlarında gözünü korkutmayalım. İnsanların özel arazisine bina yapmasında hiçbir mahsur yoktur.”

res yalıkavak mitingi (12)BODRUM’U BIRAKIN BODRUMLULAR YÖNETSİN…

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon herkesin görüşüne saygı duyduklarını ifade ederken şöyle konuştu; pharmacyincity.com “Biz şunu savunduk; Biz RES’lere karşı değiliz. RES’lerin yerine ve Bodrum’a uymayan kentsel kimliğini bozan görüntüsüne karşıyız. Gitsinler turizm ile bağlantısı olmayan bölgelere yapsınlar.”

Başkan Kocadon süreç içinde bir çok yatırımcı ile karşı karşıya geldiklerini ifade ederek bunun nedeninin merkezi idareden kaynaklandığını kaydetti. Başkan Kocadon “Bodrum’u Bodrumlulara bıraksınlar.” dedi.

CHP İLÇE BAŞKANI SEYMEN: RÜZGAR ENERJİSİNE KARŞI DEĞİLİZ…

Aynı zamanda Elektrik Mühendisi olan CHP Bodrum ilçe Başkanı Recai Seymen’de CHP olarak RES’lerin yerine karşı olduklarını ifade ederek şöyle konuştu; “Rüzgar enerjisine karşı olmak diye bir şey olamaz. Türkiye’nin acilen yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmesi lazım. Fosil ve nükleer yakıt tüketimini bitirmesi lazım.”

Türkiye’nin rüzgar haritalarının mevcut olduğuna dikkat çekerken, RES’lerin daha iç bölgelerde yapılmasının uygun olacağını söyledi. Bölgenin doğal yapısından ve turizme olumsuz etkisinden dolayı burada RES yapılmasının doğru olmadığını sözlerine ekledi.

res yalıkavak mitingi (7)MHP İLÇE BAŞKANI TOSUN: KAMUOYUNDA BİLGİ KİRLİLİĞİ VAR…

MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun’da yenilenebilir temiz enerjiye MHP olarak karşı olmadıklarını söylerken kamuoyunda bilgi kirliliği olduğuna dikkat çekti. Başkan Tosun “Günümüzde yenilenebilir enerjiye taraftar olan bu insanların bile bu önemli proje ile karşı karşıya getiriyorlar. Bizim parti olarak ve Bodrumlular olarak yeri ile ilgili sıkıntımız var. Günümüzde siz enerjiyi istediğiniz yerde üreterek taşıyabilirsiniz.” dedi.

Başkan Tosun Bodrum’un silüetini bozan her şeye karşı olduklarını ifade ederken, “Oraya iki katlı bina yapmak ile tribün dikmek aynı şey değildir.” Dedi.

Başkan Tosun, yeri konusunda MHP olarak, bu projenin başladığı günden bu yana karşı olduklarını da sözlerine ekledi.

res yalıkavak mitingi (13)BODTO BAŞKANI KOCADON: MEVCUT YATIRIMCININ MENFAATLARINI KORUMA YA ÇALIŞIYORUZ…

BODTO Başkanı Mahmut Kocadon’da Bodrumluların temiz enerjiye yani RES’lere karşı olmadıklarını ancak RES’lerin emrivaki olarak yaşam alanlarına yapılmasına karşı olduklarını söyledi.

BODTO Başkanı Kocadon şöyle konuştu; “Biz Bodrumlular temiz enerjiye karşı değiliz. Bodrumluların karşı olduğu şey temiz enerji üretecek RES’lerin yerinin yanlış olduğunu ifade ediyoruz. İnsanların yaşam alanlarına gelip RES’leri dikerseniz, doğal olarak hepimiz karşı oluruz.”

Yatırımcı ile karşı karşıya olmadıklarını kaydeden Başkan Kocadon “Biz mevcut yatırımcının menfaatlarını koruma ya çalışıyoruz. 9 milyon dolarlık yatırım yapan birini ayakta karşılamamız gerekiyor ama 9 milyon yatırım yapacakken, Yalıkavak’ın 800-900 milyon dolarlık yatırımının önünü kapatıyor. Bizim için yanlış bir olay. Ekonomiye katkı vereceğiz diyor, buradaki diğer yatırımlarda ekonomiye katkı veriyor.”

res yalıkavak mitingi (54)ÖDP:KAFAMIZ NET, BODRUM’DA RES İSTEMİYORUZ…

Haziran Hareketi ve ÖDP Bodrum İlçe Başkanı ve Osman Öztürk kafaları çok karıştırmaya gerek yok diyerek “Bodrum ile RES’in çok uyumlu olmadığı ortada. Turizm ile geçimini sağlayan bir kasabada bu tip büyük tribünlerin dikilerek, turizme hiçbir katkısı olmayacağı, ayrıca enerji olarak da hiçbir katkısı olmayacağı açıktır. Bu konuda bizim kafamız net. Bodrum’da RES istemiyoruz.” dedi. Öztürk buranın imara da açılmasına kesinlikle karşı olduklarını, böyle bir durumda yine kendilerinin o dağlara çıkarak imara karşı koyacaklarını da sözlerine ekledi.

res yalıkavak mitingi (65)DR.CANGIR: RÜZGAR EN İYİ ENERJİDİR, ANCAK DENİZ TURİZMİNE ZARAR VERECEK…

Dr.Kerim Cangır mitingin isminin de RES’e değil Yerine karşıyız şeklinde olduğunu anımsatırken şu şekilde konuştu; “Bodrum ekmeğini turizmden kazanan bölgemiz. Bodrum Yarımadasının her tarafında Bodrum Ekonomisi turizm ile hareket ediyor. Bu rüzgar güllerinin görüntü yönünden turizme olumsuz etkisi olacaktır. Bu sadece burada kalmayacak Mazı, Pınarlıbelen tepelerimizde de bu durumun devam edeceği yönünde duyumlar alıyoruz.” En iyi enerji olduğunu kabul eden Dr. Cangır, RES’lerin görüntüsü ile özellikle mavi yolculuğa ve deniz turizmine zarar vereceğini kaydetti.

res yalıkavak mitingi (55)HDP: HALK NE İSTERSE O KARARIN YANINDAYIZ…

HDP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Polat Halkların Demokratik Partisi olarak RES’lere değil, ama yerine karşı olduklarını kaydetti. Polat Şöyle konuştu; “RES’ler faydalı bir şeydir. Halk karar versin. Nerede yapılması gerekiyor ise halkın kararına bırakılsın.”

HDP olarak RES ve İmar konusunda halka sorulması gerektiğini tekrarlayarak, halkın verdiği her kararın yanında olduklarını sözlerine ekledi.

Miting ünlü Karadenizli ozan Kazım Koyuncu’nun kardeşi Niyazi Koyuncu’nun verdiği konserde söylediği Karadeniz türküleri ile sona erdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.