Bodrum Gündem

CHP MUĞLA İL KONGRESİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME/Ayhan Ongun…

CHP MUĞLA İL KONGRESİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRME/Ayhan Ongun…
22.12.2015
0
A+
A-

professional Viagra no prescription Lasix no prescription Fluoxetine online ayhan-ongun-muğla-il-kongresi-değerlendirmesiAyhan Ongun/Bodrum Gündem

Hafta sonu yapılan CHP Muğla İl kongresini Büyükşehir belediye Başkanı Osman Gürün destekli mevcut İl Başkanı Mursel Alban’ın listesi kazandı.

* Üstelik de çok farklı bir sonuçla.

* Bilindiği üzere kongrede iki aday yarıştı.

** Delegelerin büyük çoğunluğunun katıldığı, coşkulu bir kitlenin izlediği, kamuoyu ve medyanın yakın ilgi gösterdiği bir kongre olduğunu söylemek gerek.

* Kongreye 4 gün kala adaylığını açıklayan eski İl Başkanlarından Süleyman Uslu’ya Bodrum ve Marmaris Belediye başkanlarının desteği yetmedi.

* Ancak şu gerçeğin altını çizmek gerek. Eğer Uslu aday olmasa ve tek adayla bir kongre yapılsaydı, bu kongrede yaşanan coşku ve ilgi olmayacağı gibi, katılım belki de yarıya düşecekti.

* Sonuç olarak delegelerin ve CHP örgütlerinin motivasyonunu tetikleyen, moral veren ve parti içi dinamikleri hareket geçiren bir öge oldu Süleyman Uslu’nun adaylığı.

* Kongreyi izleyen herkesin üzerinde birleştiği konu ise; bu kongrenin ilk kez bu kadar çok, belediye başkanlarının gölgesinde yapıldığı fikriydi.

* Büyükşehir Belediye Başkanı bir listede kurultay delegeliğine aday, diğer listede bir diğer belediye başkanının eşi yönetim kurulu listesinde aday olmuşsa bu tespitin ne kadar doğru olduğunun da bir kanıtıdır.

* Kongrelerde eleştiri ve özeleştiri mutlaka yapılmalıdır ama basına ve kamuoyuna açık bir kongrede tüm örgütsel sorunların bu denli çarşaf gibi ortaya saçılması ne kadar doğruydu, tartışılır.

Bu tespitlerden sonra gelelim bu kongrenin siyasal sonuçlarına…

Bu kongre de göstermiştir ki, bu partide hala delege ağalığı devam etmekte, yine birilerinin adamı olma alışkanlığı sürdürülmektedir.

En kısa zamanda yapılacak bir tüzük kurultayında yapılacak değişiklikle, sağlıklı bir üye yapılanması sağlanmalı, aday tespitleri ve seçimler partinin gerçek sahibi üyelerin katılımıyla yapılmalıdır.

Yerel yöneticilerin örgüt üzerinde baskı uygulaması ya da tersine örgütlerin belediyeleri yönetme hevesinden vazgeçmeleri gerekir .Muğla İli ve Bodrum özelinde baktığımızda örgütlerle-yerel yönetimler ve yerel yönetimlerin birbirleri arasındaki ilişkilerin sorunlu olduğu saklanamaz bir noktaya gelmiştir.

Kısa sürede önlem alınmaz ve sağlıklı bir diyaloğ ortamı yaratılamazsa ilerde çok daha büyük sorunların yaşanacağını görmek için kahin olmaya gerek yok.

İlçelerde İlçe başkanının Muğla da İl Başkanının örgütsel anlamda tartışılmaz liderliğini kabul etmek istemeyenlerle, bu yetkilerini yanlış ya da taraflı kullananların mücadelesinden zarar görecek olan yine örgütün kendisi olacaktır.

CHP nin; Örgütün zarar görmesini istemeyen, partisine gönülden bağlı kadroların dışarıda tutulmak istendiği, bildik, ilkel siyaset tarzının egemen olduğu, rant beklentileriyle başkan ve adamlarının çevresini kuşatanların hakim olmaya çalıştığı bir parti görüntüsünden hızla uzaklaşması gerekir.

Bu kongre bir kez daha göstermiştir ki, partide var olan zihinsel değişim ihtiyacı her zamankinden daha çok kendini göstermektedir.

İlçe ya da İl Başkanının ve hatta Genel Başkanın değişmesiyle parti değişmiyor

CHP nin gerçek anlamda bir sosyal demokrat parti olabilmesinin yolu; politik doğrultusunu net olarak belirlemesinden, sosyal demokrasinin evrensel ilkelerini esas alan bir tüzük ve programla iktidarı hedeflemesinden, basit ve ucuz, örgüt içi hesaplaşmalardan, kısır çekişmelerden kurtulması gerekiyor.

Yönünü sola dönmeyen, emek ve insan odaklı projelere yönelmeyen, kendi dışındaki solla barışık olmayan, toplumun farklı kesimlerine yönelik ötekileştirici, üstenci yaklaşımlardan kurtulmayan, barış, özgürlük ve demokrasiyi içselleştirmeyen bir CHP, iktidarı hedefleyemeyeceği gibi, halkın umudu olma şansını da bulamaz.

Şimdi tarafların şapkalarını önlerine koyup düşünmelerinin zamanıdır.

Bodrum da örgütle bağlarını güçlendirme iddiasında olan Sayın Mehmet Kocadon, Büyükşehirle ve Osman Gürün le olan sorunlarını çözmek istiyorsa işe kendi ilçesinden başlamalı.

Belediye meclis üyelerinin de dahil olduğu Bodrum delegeleri ve ilçe örgütünün niye arkasında durmadığı ya da duramadığını gözden geçirmesi, politikaya devam edecekse, ileriye dönük yeni bir siyasi yol haritası çizmesi gerekir diye düşünüyorum.

Bodrum İlçe örgütünün de haklı taleplerinde Mehmet Kocadon’u yalnız bırakmaması, örgütle belediye ilişkilerindeki hassas dengeyi gözetmesi gerekmektedir..

Hiç kimsenin kişisel egolarını tatmin etme, güç gösterisi yapma yeri değildir siyaset.

Siyaset uzun soluklu bir yarıştır. Önemli olan her etapta aynı heyecanı ve gücü yeniden kazanıp, ilkeli mücadeleyi sürdürebilmektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.