Bodrum Gündem

MARAŞ’TA KATLEDİNLENLER BODRUM’DA UNUTULMADI…

22.12.2015
0
A+
A-

maraş-katliamı-anma-intBodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından, 38 yıl önce 21 – 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta Alevilere yönelik katliamda  hayatını yitirenler için anma etkinliği düzenlendi.

cheap Propranolol cheap Paxil Buy Toradol Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Dernek merkezinde yapılan etkinlik, öldürülen 111 kişi anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Basın açıklaması ve slayt gösteriminin ardından dernek üyeleri İlhan-Fatoş Özçelik ve Fatma Uzer’den oluşan gurup tarafından saz eşliğinde katledilen Aleviler için ağıtlar söylendi.

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği başkanı Cem Yalçın, yapılan anma etkinliği ile ilgili olarak, söz konusu vahşeti yapanları insan olarak dahi düşünemediklerini ifade etti. Cem Yalçın “Bundan 38 yıl önce 21-26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta hunharca ve vahşice katledilmiş canlarımızı anmak için burada bulunuyoruz. Onları katleden insanları, insan da demek istemiyorum onlara lanetliyoruz. Bugün anma programı çerçevesinde saygı duruşu ve o gün yaşananları kısaca anlatan bir slayt gösterisi gerçekleştirdik. Yine ağıtlardan oluşan bir müzik diletişi yapıldı. Sonrasında Hasan Harmancı moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki hafta Cumartesi günü de Maraş’ta yaşananlar anısına bir belgesel gösterimini yine dernek merkezimizde gerçekleştireceğiz. “ dedi.

“Üzerimizdeki Korkuyu ve Sinmeyi Yenmek İçin B Planımız Olmalı”…

Daha sonra Sosyal Antropolog-Yazar Hasan Harmancı, dernek üyelerine Maraş’ta yaşanan katliamın tarihsel gerçeklerine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Harmancı, yapılan katliamın kökeninde Maraş’ta yaşayan Alevilerin sosyo ekonomik olarak oldukça iyi seviyede olmalarının ve yapılacak ticareti de kendi aralarında yaygınlaştırmasının diğer inanç mensuplarını rahatsız etmesinden kaynaklandığını açıkladı. Harmancı “Maraş’ta ekonomi yükseliyordu. Türkiye’nin bir çok yerinde yoksulluk artarken özellikle Pazarcık ovası pamuk konusunda çok öndeydi. Burası tamamen Alevilerin olduğu bir bölge. Ekonomide bu yükselişten dolayı çokça Alevi kökenli insan Maraş merkeze taşındı.”

Daha sonra Sosyal Antropolog-Yazar Hasan Harmancı, Alevilerin bu travmadan hala kurtulamadığını dile getirdiği konuşmasına şöyle devam etti “Biz hala bu türkülerden haz alıyorsak bu travmadan kurtulamadığımızı gösterir. Çocuklarımıza bu türküleri dinletirken neyi taşıdığımızı bilmeliyiz.” Milletvekili seçimlerinde bile adayların Alevi kimliklerini sorgulandığına dikkat çeken Harmancı “ Diğer inanç sahibi adaylara böyle bir şey yapmadılar. Nerde azınlıksanız o başınıza gelir. Biz bunlardan nasıl kurtulacağız? Bu ülkede demokrasinin tesis edilebilmesi, hak ve adaletin yerine gelebilmesi için nasıl çaba harcayacağız. Bir B planımız olmalı. Bu toplumsal değişimi nasıl sağlayacağız? Korkuyu ve sinmeyi nasıl yeneceğimizi konuşmamız lazım.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.