Bodrum Gündem

GAFLET, DALALET VE HATTA HIYANET/Ali Dizdar Yazıları…

Bir sıkıntıyı yeni bir sıkıntıyla halletmek olağan çıkar yolumuz haline geliyor. Bodrum’da yatak sayısı yeterli iken nitelikli yatak, yani lüks yatak ihtiyacımız var denilerek yeni oteller yapılması istendi. Eskilerini rehabilite etmek işlerine gelmedi çünkü. İşin içinde başka emeller vardı ve bir dolu yeni otel yapıldı yapılıyor. Durum tam bir doğa kıyımı.

Daha çok mu kazanıyoruz?

Hayır!

Nitelikli turizmi kaybediyoruz kimsenin umurunda değil.

Şimdi de konut sorunu var diye TOKİ konusu ısıtılıp gündeme sokulmaktadır. Bodrumlunun şiddetle karşı çıktığı TOKİ yapılaşmasının kamuoyuna sevimli gösterilip itirazların yumuşatılması yönünde bir çabadır.

Gerekçeler ucuza ev bulamamak, devlet memurlarının yüksek kiralardan şikâyetçi olması, mevsimlik işçilerin ya da Bodrum’a dışarıdan gelecek çalışanların konut sıkıntıları olarak yansıtılmaktadır.

Bodrum’un dokusu zaten bozuldu diyerek, Bodrum’un dokusuna uygun yapılacak denmesi de ayrı bir çelişki ve soru işaretidir. Bodrum’un dışına yapılacak denmesi rahatlatıcı değildir. Bodrum dışına yapılan nice yapılar gördük ki; Bodrum’a zarar vermekten öteye geçmediler.

Ucuza konut bulmayı herkes ister hele Bodrum’da ucuz ev bulmak arayıp ta bulamadığımız bir konu, ancak bunun çözümü yeni ucuz konut yapmak mıdır?

Hayır!

Bodrum’da konut sıkıntısı yok, ihtiyacından fazla konut var. Üstelik yerleşik nüfus sayısından fazla konutu var. Neden? Çünkü Bodrum bir tatil yöresi ve cazibesi yüksek bir yöre, konut edinmek; keyfince tatil yapmak, sıkılınca da aldığından yüksek fiyata satarak rant elde etmek üzerine kurgulandığı için rağbet görmekte. Birden fazla konut edinmek, rantı yüksek yörede para kazanmanın başka bir yöntemi olarak da çekicilik yaratmakta.

Sadece konut değil sorun Bodrum’a her şey yapmak isteyen bir hurracılık. Güzelin başı dertten kurtulmazmış derle ya başka bir şehre dönüştürülüyor, Bodrum; Bodrum olmaktan çıkarılıyor. Bunun böyle olmasına da hizmet eden bizler ne kadar suçsuzuz?

Evet Bodrum’da konut sıkıntısı yok ancak ucuz konut sıkıntısı var derseniz doğrudur, ancak ucuz konut neye hizmet eder bileniniz var mı? Ucuz konut yapma konusunda akademik bir çalışma, bilimsel veriler, daha önce yapılan ucuz konut girişimlerinden ders alan var mı?

Bodrum’un Gelecek vizyonlarını çizenler var mı? Varsa halka (açık ve net) bilgi veriliyor mu?

Konut sıkıntısı olmadığı halde yeni konut yapımları hızla devam ediyor olması neye hizmet ediyor bilen var mı? Gelecekte bizi nelerin beklediğini irdeleyen var mı?

BİR SÜRÜ SORU İŞİARETİLERİ…

Bir söz var “Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete”

Dar gelirlilerin Bodrum’da konuta sahip olmaları sorun ancak bunu kırmanın yolu yeni ucuz konut yaparak olamaz. İmar planlarını iyi yaparsanız, belli kriterleri koyar uygularsanız, konut ihtiyacı olan yerleşik vatandaşlara kalıcı çözümler üretirseniz ve aklı-selim insanları dinlerseniz sorunun çözümüne doğru yol alırsınız. TOKİ’yi Bodrum’a sokarak değil.

Bodrum merkezi ve yakın çevresinde konut fiyatları cazibesinden dolayı yüksek doğal olarak kira fiyatları da yüksek. Ancak Bodrum’da çalışmanın getirdiği yüksek ücretle de bu kiraların yadsınmadığını görüyoruz.

Geriye düşük ücretliler ve devlet memurları kalıyor. Bunun çözümü de TOKİ ile ucuz konut satarak olamaz. Konut yoğunluğuna boğulan Bodrum’a ilave dert yüklemekten öteye geçemez.

Deniyor ki devlet memurları ya da kamu çalışanları Bodrum’a tayin olmak ya da gelmek istemiyor konut sorunu nedeniyle. Doğrudur ve dahası da vardır Bodrum memur için pahalı bir yaşam alanıdır. Bütçeyi düz tutmak çok zordur…

TOKİ ile ucuz konutlar yaparak ve bu konutları memurlara ucuza satarak mı bu sorunu halledeceksiniz bu memurların her gittiği yerde konut alacak parası mı var?

Neden devlet memurları lojmanları yaparak sorunu kökten çözme yoluna gitmiyorsunuz. Elbette lojmanlar şehir dışında olacak, yakın ya da uzak yöreler olacaktır ki bu sorunu da sağlıklı servis sistemi koyarak çözümler, güleç yüzlü, performansı yüksek, rüşvete ihtiyaç hissetmeyen memurlar yaratırsınız.

Mesela; Askeri Eğitim Merkezi adı altındaki Askeri Tatil Kampı olarak kullanılan konutları devlet memuru lojmanları haline sokarsınız. Hem barınma ve konut sorununu çözersiniz, hem de pahalıya tatil yapmasını önlersiniz, memurların yüzü daha da güleç olur. Mülkiyeti askerin elinde yani devletin elinde olan bir kuruluş, hem uzun süre uğraşmazsınız hem de ucuza mal edersiniz hem de ulaşım sorunu olmaz.

Şunu da biliyoruz ki; civar köylerde yeni adıyla mahallelerde ve Mumcular Milas gibi uzak ama artık yakın yörelerde konut kiraları ucuz ama rağbet görmüyor, yüksek ulaşım ücretleri kiralardan daha pahalı olduğu için. Bodrum’da ulaşımı ucuzlatır ya da devlet memurlarına ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle bu ulaşımdan faydalanmasını sağlarsanız bir çözüm daha bulmuş olursunuz. Hatta ulaşımı ucuzlatırsanız düşük gelirlileri de rahatlatmış olursunuz. Bodrum’un dışına yapacağınız TOKİ konutları ile sağlayacağınızı iddia ettiğiniz ucuz kira olanağı ulaşımı yaygın ve ucuz yapmadığınız sürece çözüm getirmez. Toplu ulaşım yaygın ve ucuz olursa da zaten TOKİ konutlarına ihtiyaç kalmaz.

Mevsimlik işçilerin ya da Bodrum’a dışarıdan gelecek çalışanların konut sıkıntılarını çözmeye çalışmak Japonların harakiri geleneğine özenmekten öteye geçemez. Aşırı göçten muzdarip değil miyiz ki dışarıdan işçi ve çalışan istihdam edelim, Bodrum’a yerleşmesini kolaylaştıralım.

Bodrum’un yerleşik çalışanlarına rekabet edecek ucuz çalışanlar ithal ederek mi? Bodrum halkının yanında olduğunuzu söylüyorsunuz bu bir yaman çelişkidir.

Doğrusunu söyleyelim Bodrum’da TOKİ konutları yapmak merkezi hükümetin kendi yandaşlarını istihdam ederek oy çoğaltma çabasından başka bir amaca hizmet etmesi olası değildir.

Gaye hizmet etmekse buyurun; TOKİ atıl kalan siteleri komple satın alsın onarıp düzenlesin ve halka ucuz olarak satsın hem Bodrum’a hem de Halkına hayırlı bir iş yapmış olur.

Bunu yapar mı? Benim bir şey söylememe gerek yok siz cevabını zaten biliyorsunuz.

KATI ATIK BELA, SIVI ATIK DENİZİMİZ KİRLETİYOR, KIYILAR İŞGAL ALTINDA, DENİZ ALANLARI İHALE İLE PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR, KOYLAR İŞGAL EDİLİYOR, MAVİ YOLCULUK VE YAT YAPIM İMALATLARI CAN ÇEKİŞİRKEN, TARİHİ DOKU YOK EDİLİRKEN YAPICI ÇÖZÜMLER İÇİN BİR TUĞLA KOYMAK, GELECEK KAYGISINA DÜŞMEK GİBİ, Bodrum’un devasa sorunları dururken ihtiyacı olmayan bir konuyu sorunmuş gibi gündeme sokmayı bırakın, önceliklerinizi değiştirin lütfen.

Saygılarımla…

Ali Dizdar-24 Aralık 2015/Bodrum Buy Prozac no prescription cheap esomeprazole Anti Viral

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.