Bodrum Gündem

10 OCAK BAYRAM DEĞİL, DAYANIŞMA GÜNÜDÜR…

10 OCAK BAYRAM DEĞİL, DAYANIŞMA GÜNÜDÜR…
09.01.2016
0
A+
A-

cem-kaytan-muğla-büyükşehir-gazeteciler-cemiyeti-başkanı

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” nedeniyle yazılı bir mesaj yayınladı. Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği başkanı Kaytan,“10 Ocak Bayram Değil, Dayanışma Günü” dedi.

methotrexate no prescription purchase Zithromax Bodrum Gündem Haber

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan mesajında “Basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa”nın kabul tarihi olan 10 Ocak’ın, sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle ‘bayram’ değil ‘dayanışma günü’ olarak kutlandığına dikkat çeken Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Yönetim Kurulu adına Başkan Cem Kaytan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Hep tekrarladığımız gibi 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir” dedi.

MESLEĞİMİZİN GELECEĞİ KARAMSAR…

Diğer taraftan sektörde başta özgürlükler olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanmakta olduğuna dikkat çeken Kaytan “Meslektaşlarımız Can Dündar ile Erdem Gül’ün yazdıkları yazılar ve yaptıkları haberler sonucu tutuklanmaları, mesleğimizin geleceği açısından karamsar bir tablo çizmektedir. Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır.  Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.” dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM…

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği olarak başta basın özgürlüğü olmak üzere sektörde yaşanan sorunların çözümü için çalıştıklarını ifade eden Kaytan açıklamasının sonunda şu görüşlere yer verdi; “Gazeteciliğin mesleki itibarını yükseltecek, çağdaş ülkelerin basın çalışanlarına tanıdığı tüm hakları meslektaşlarımıza tanıyacak ve basın özgürlüğünün önündeki yasal engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması yönünde girişimlerde bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız sonuç verinceye kadar mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız. 10 Ocak Basın Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım.”

10 OCAK’IN TARİHÇESİ…

5953 sayılı basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasa, 10 Ocak 1961 tarihli 212 sayılı yasa ile getirilen değişikliklerle basın sektöründe çalışanların özlük haklarında çok önemli kazanımlar sağladı. Bu kazanımlar, dönemin Türkiye Gazeteciler Sendikası ve basın örgütleri tarafından “bayram” olarak kabullenildi.

Ne var ki, basın işverenleri yasayı protesto etti ve gazetelerini çıkarmama kararı aldılar. 3 gün süre ile 5 büyük gazete, işverenlerin kararı ile yayınlanmadı. Generic Topamax

Gazeteciler, okuru gazetesiz bırakmamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Sendikası çatısı altında kenetlendiler ve “Basın” adı altında gazete yayınladılar.

Gazete yöneticisinden, üretimin her aşamasında görevli emekçiye kadar tüm basın çalışanlarının sendika çatısı altında kenetlenmeleri, gazete sahiplerinin direnişini kırdı. 212 sayılı yasa böylece yürürlüğe girdi ve yaygın uygulama alanı kazandı.

Ne var ki, özellikle 1990 sonrası dönemde ve basından medyaya dönüşüm sürecinde, sermayenin sektöre girmesiyle bu kazanımlar “uygulamada” tek tek elden çıktı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.