Bodrum Gündem

TUFAN TURANLI; ERTUĞRUL FIRKATEYNİ’NİN İZİNDE

13.01.2016
0
A+
A-
order misoprostol online İçerik16 Eylül 1890 tarihinde Japonya’nın Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalandıktan sonra, kayalara çarparak batan Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili çalışmalar, 2016 yılında da farklı projelerle devam edecek.
Bodrum Gündem Haber
Türkiye ve Japonya arasındaki yakın ilişkilerin temelinin atılmasına neden olan bu üzücü kaza ile ilgili olarak Bodrum Karya Kültür, Sanat ve Tanıtım Vakfı (BOSAV) öncülüğünde sualtı kazıları sürüyor.
Bodrum’da bulunan Sualtı Arkeoloji Enstitüsünde düzenlenen basın toplantısında yapılan açıklamada, 2016 yılında Ertuğrul Fırkateyni için yapılacak olan yeni projeler açıklandı. Çalışmalara ilk defa Kültür ve Turizm Bakanlığınca görevlendirilen bir arkeolog-konservatör de görev alacak.
Basın açıklamasını yapan BOSAV ve Ertuğrul Fırkateyni Ekip Başkanı Tufan Turanlı, 2007 yılından bu yana devam eden sualtı kazılarının bu yılda çeşitli projelerle devam edeceğini belirterek şunları söyledi:  “15 Ocak 15 Şubat arasında bir ay olarak Japonya-Kuşimoto’da bu çalışmaları yapacağız. İki bölümden oluşuyor, bir sualtı kazıları ve konservasyon ve laboratuvar çalışmaları. Kazılarımız, bir yıl boyunca belki 10 gün dalıyoruz ama konservasyon çalışmaları Berta Lledo yönetiminde, Türk, Japon ve değişik ülkelerden konservatör ve arkeologların denetiminde bütün yıl boyunca sürüyor. Hem Kuşimoto’daki Ertuğrul araştırma merkezinde, hem de içinde bulunduğumuz Sualtı Arkeoloji Enstitüsünün aşağıdaki laboratuvarlarında” dedi.
Hazırlanan ve hayata geçirilecek olan projeler hakkında bilgiler veren Turanlı sözlerine şöyle devam etti:  “Bana en büyük heyecanı veren projelerden birincisi Mobil Ertuğrul Laboratuvarı. Bunu 2016 yılından itibaren başlatıyoruz. Şimdiden ön girişimleri de büyük ilgi uyandırdı. Benim hedefim hem bu Ertuğrul heyecanını yaymak fakat daha da çok bunu gençlere aşılayabilmek, asıl onlara anlatabilmek. Kazılarda çıkardığımız malzemeleri bir taşıtın içinde, bir geçici laboratuvar olarak hazırlayacağız ve okulların bizzat ayağına gidip gençlere o heyecanı bizzat vereceğiz” şeklinde konuştu.
Japonya’daki okullarda yapılacak çalışmaların ardından Mobil Ertuğrul Laboratuvarının Türkiye’deki okullarda hizmet vereceği açıklandı.
Ertuğrul Fırkateyni ile ilgili diğer proje ile ilgili de konuşan Tufan Turanlı şunları söyledi:  “İkinci önemli ve bence en önemli konulardan biriside, Ertuğrul Fırkateyni’nin İzinde programı. Ertuğrul Fırkateyni’nin İzinde programıyla da, Türkiye’deki halkımızı ve ilgilileri Japonya’da Ertuğrul’un batmış olduğu yöreler ve Ertuğrul Fırkateyni’nin izini bıraktığı yerlerde gezdirmek ve onlara tanıtmak. Tabi birinci hedefimizde, Ertuğrul Fırkateyni’nin gemicilerinin yakınlarını ve torunlarını bu program dahilinde oraya götürmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Ertuğrul Fırkateyni’nin İzinde programı ile kazadan sonra ilk defa gemi mürettebatından bir görevlinin akrabası da Japonya’ya götürülecek. Türk Hava Yollarının ve bir turizm şirketinin destekleriyle gerçekleştirilecek olan proje kapsamında, Ertuğrul Fırkateyninin kaptanlarından olan Süvari Albay Ali Bey’in torunu Gülümser Yücel, dedesinin hayatını kaybettiği bölgeye giderek mezarını ziyaret edecek.
Basın toplantısına katılan, Süvari Albay Ali Bey’in torunu ve aynı zamanda merhum Can Yücel’in kız kardeşi Gülümser Yücel, heyecanını şu cümlelerle ifade etti:  “Çok minnettarım. Sürpriz oldu benim için ama çok güzel bir sürpriz, çok gurur verici bir sürpriz. Zaten yıllardır keşke imkan olsa da dediğiniz gibi dedemizi gitsek, ziyaret etsek diye düşünür dururdum. Böyleymiş demek ki kısmet, böyle oldu. Gerçekten çok mutluluk verici, çok da gurur duyuyorum. Bütün çocukluğum babaannemden bu hikayeleri dinlemekle geçti” dedi.

order Cytotec buy diflucan

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.