Bodrum Gündem

ECRİMİSİL OTEL YIKTIRIYOR

17.01.2016
0
A+
A-

ecrimisil-otel-yıktırıyor-9

Bodrumlu turizmcilerinin en büyük sıkıntısı yüksek oranlarda tahakkuk ettirilen ecrimisil sorunu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bu konu ile ilgili olarak mağdur olduklarını her platformda dile getiren Bodrum Ticaret Odası ve sektör temsilcileri halen somut bir çözüm bulamadılar. Son olarak 50 yıllık bir turizm işletmesi yüksek ecrimisil bedelleri nedeni ile tesislerinin bir kısmını yıkma kararı alırken, kullananlardan ücret talep etmeden sahile koyduğu şezlonglar için ödediği yüksek ecrimisili mecburen sineye çekeceklerini kaydetti.

ecrimisil-otel-yıktırıyorBODTO Yönetim Kurulu üyesi ve ikinci kuşak turizmci ve 50 Yıllık turizmci Mehmet Ayaz konu ile ilgili şunları söyledi; “Ailecek 50 yıldır turizm işi ile uğraşıyoruz. Aynı yerde 50 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Daha önceki yıllarda işletmemize çok makul geliyordu. Devletin alanını, sahillerin kullanılmasının bir bedeli olduğunu kabul ediyorduk. Ama son beş yıldan bu yana tarafımıza ulaşan tebligatlar, bizlerin ticaret yapamayacak duruma getiriyor. Bu nedenle de yıllardır kullandığımız, 90’lı yıllardan önce yapılmış tesislerimizin bir kısmını yıkmak, terk etmek durumunda kaldık.”

Tebligatları gördüklerinde tüylerinin diken diken olduğunu ve tebligatların ödenmesinin çok zor olduğunu ifade eden Ayaz, “Bu rakamların makul düzeye çekilmesi ve ödenebilecek düzeylere düşürülmesi gerekir” dedi.

4 Yıldızlı bir otel işlettiklerini ve misafirlerinin denizden yararlanabilmesi için bu bedellerin çok yüksek olduğunu vurgulayan Mehmet Ayaz konu ile ilgili değerlendirmesini şöyle sürdürdü; “Turizm sezonunun can çekiştiği yıllarda kimleri ve nasıl getirebiliriz gibi eylemlerin yapıldığı, devletin de bu konuda uğraş verdiği bir dönemde, bu konularda maksimum hassasiyet olması lazım. Rakamların minimuma inmesini bekliyoruz. Gerçekten turizmciyi kollayan bir sitem olması lazım. Binalar var ise yıkılsın yada yüksek bedel ödensin, ama şezlong ve şemsiye atılan alanların turizm tesislerine belli bölümlerinin tahsis edilmesini istiyoruz.”

Mehmet Ayaz yıllardır ecrimisil ücretlerinin makul düzeylere çekilmesi ile ilgili çalışmalar yapıldığını ancak nihayi bir çözüm bulunamadığı için ecrimisile konu olan alanlardaki tesislerinin yarısını yıkmaya başladıklarını sözlerine ekledi.

mahmut_kocadon_bodrum_gündem_3Ecrimisil konusunda uzun süredir mücadele eden ve konuyu milletvekilleri aracılığı ile hükümete kadar götüren Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon konun bir çözüm bulana kadar takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade ederek şunları söyledi; “2005 yılında ticaret odası başkanı oldum, o gündür, bu gündür yaptığımız mücadelenin en büyüğü, ecrimisillerin çok çok yüksek olduğu ve otelcileri iflas noktasına getireceğiydi. Nitekim artık yavaş yavaş bu duruma geliyoruz. Düşünebiliyor musunuz? Bodrum’un en eski otelcisi otelini yıkıyor. Niye ecrimisil fiyatlarını yüksek olmasından dolayı. Bütün her şey bitti de kumun üzerinde ki şezlong parasına mı kaldı? Bu mudur yani? Gelinen nokta ne yazık ki bu. Milyonlarca lira evrimisil gönderiyorlar, ellerinin kollarının hesabı yok. 50 yıllık turizmci bir aile bu gün sahildeki otelinin bir kısmını yıkmak zorunda kaldı.”

ecrimisil otel yıktırıyor (5)Bunun bir başlangıç olduğunu ve böyle giderse bu tür olaylar ile daha çok karşılaşacağını söyleyen Başkan Kocadon“Bu sorunu herkese anlattık, umuyorum bu yıldan itibaren bu sorun çözülecek.” dedi. Bu konunun bir an önce çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Kocadon sözlerini şöyle tamamladı; “2016’da turizmin bu kadar kötü gittiği bir zamanda, milyonlarca liralık ecrimisil salması turizmi daha da baltalayacak. Turizm bakanımızdan rica ediyorum. “Sayın bakanımız lütfen Bodrum’a gelip, derdimize bir çare bulsun.”

BODTO Başkanı turizm sezonunun kötü geçeceğini bu nedenle turizmcilerin yeni yatırımları yaparken çok dikkatli olmaları ve tedbirlerini almalarını önerdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.