Bodrum Gündem

SICAK VE SOĞUK / Yücel Ziylan Yazıları…

SICAK VE SOĞUK / Yücel Ziylan Yazıları…
13.02.2016
0
A+
A-

bodrumlu-eczacı-yücel-ziylan-yazdı Buy Prozac

Birbirlerine zıt olan bu iki kavramdan, önce sıcak olanı ile başlamak istiyorum.

Dünyanın en büyük ısı kaynağı güneştir.Faydaları ise sayılamayacak kadar çoktur.

    cheap cialis super active
  1. Denizlerdeki suların buharlaşıp yağmur bulutlarının oluşumunu sağlar.
  2. Meyvelerin (incir, üzüm gibi) olgunlaşmasını sağlar.
  3. Bazı mikropların üremesine izin vermez. (Tetanoz gibi)
  4. Yeterli miktarda durulduğunda vücudumuzun D vitamini ihtiyacını sağlar. Kalsiyum yüzdemizi artırır.
  5. buy Retin-A

  6. Rutubetin can düşmanıdır. Güneş giren yere doktor girmez derler.

Bunları çoğaltmak mümkündür fakat güneşin bazı ülkelerde yaşayan insanların aklını başından aldığını düşünüyorum. Orta Çağ’da Katolik – Protestan çatışmaları olmuştur. Bundan hiç ders almayan Arap ülkelerinin mezhep kavgalarını anlamak mümkün değildir. Buraları silah satmak isteyen ülkelerin kaşıdığı belli, ama tuzağa neden hep İslam ülkeleri düşüyor?

Güzelim dinimizin uygulanmasının böyle olmaması gerekirken, düştüğümüz bu ayıp neden? Hani kardeşlik, hani hoşgörü, hani paylaşım. Üstelik bir de Müslüman kişinin teröristle bir tutulması da cabası.

Bir sosyologun dediğine göre, medeniyet güneşten kaçıyormuş. İlk defa Mısır’da başlayan buluşlar sonradan batı Ege kıyılarına, oradan da Avrupa’ya geçmiş.

Boyle-Mario Kanunu var ama Mahmut Kanunu yok. Newton Kanunu var ama Necmi Kanunu yok. Toriçelli Kanunu var ama Turgut Kanunu yok. Sebep sıcak mı, tembellik mi, sabırsızlık mı bilinmez. Bir de çekememezlik var. Sen yerçekiminden kurtularak uçmayı başaran Hezarfen Ahmet Çelebi’yi sürgüne gönderirsen, Dünya’nın uzaydan görüntüsünü o günkü bilgilerle şaşılacak doğrulukta çizen Piri Reis’i idam edersen, buluş yapmaya cesaret edeni bulamazsın.

Kireç yakmak günah deyip yapı sanayisini, resim yapmak günah deyip güzel sanatların bir dalının köreltildiği dönemleri çoktan atlattık. Siz ziraatla uğraşın, ticareti bize bırakın çağı da geride kaldı.

Cumhuriyet dönemiyle birlikte, sanayide, güzel sanatlarda, ticarette, tarımda başlayan gelişmeler gurur vericidir.

Bu acaba güneşten korunmak için şapka giymeye başlamış olmamızdan mıdır.

Sıcağın arkasından soğuğun gelmesi insanların iyiliği içindir. Birincisi ilk kavramın kıymetini anlamamızı sağlar. İnsanlar bazen bulunduğu durumun ilelebet aynı kalacağını zanneder ve vaktini boşa harcar, sıkıntılı günlere hazırlık yapmaz. Bu ona ders olur ve her tepenin ardından bir iniş olduğunu anlar.

Soğuğun Faydaları

  1. Yağmurdan sonra gelen soğuk toprağın kabarmasını sağlar. Çift sürmeye hazır hale getirir.
  2. Durgun sulardaki sivrisinek larvalarını öldürerek yazın rahat etmemizi temin eder.
  3. Ağaçlarda dal ile meyvenin birleştiği yerdeki bakterileri öldürerek mahsulün dökülmemesine vesile olur.
  4. Bir sosyal faydası da, karı kocayı barıştırır. Adam yazın hanımına kızınca yastığını alır divanda da yatar. Kışın ise karısının yanına sokulmaya mecbur olur.
  5. Sevdiğini düşünmeye zorlar. İnsan üşüyünce, hatırladığı zaman içini ısıtacak sevgilisini düşler.

Geçenlerde Ukrayna’da çalışan bir Türk mühendis ile tanıştım. Yılbaşında iptal edilen 600 uçak seferinden bahsettik. Rusya’da bu olmazmış. Bizim en soğuk bölgemizden bile soğuk olan bu ülkede karlar içerisinde doğal çim sahada futbol oynanabiliyor.

Kars’ı işgal eden Rusların ilk yaptıkları şey, bölgeye uygun taştan yapılmış evler olmuş. Hem depreme, hem de soğuğa uygun yapılar medeni yaşamın ilk basamağı olmuş. Kerpiçten yapılan yığma binaların en küçük bir sarsıntıda ne hale geldiklerini biliyoruz.

Bu bölgelerimizde kışın da ekonomiye katkıda bulunabilecek çalışma şartları yaratmamız lazım. İsrail çölde sıcaktan kurtulmak için, yer altında kurduğu sanayi ve askeri tesislerde faaliyetlerini sürdürebilmektedir. Bizim de, soğuk bölgelerdeki çareleri ülkemizde uygulamamız lazımdır. Ekonomik gelişme terörün en büyük düşmanıdır.

Göreceksiniz, terörün bitmesiyle başlayacak turizm faaliyetleri o soğuk bölgeleri ısıtmaya yetecektir. Yeter ki bir olalım.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.