Bodrum Gündem

KADINSAN YAPARSIN…

KADINSAN YAPARSIN…

tuba-ilze-kadınsan-yaparsın-kitabı

Kadın esnaftan alışveriş yapmayı hayal ediyorum, bunun için “Kadınsan Yaparsın” diyorum…

“Kadınsan Yaparsın: Girişimciliğin Sancılı, Heyecanlı Yolları” isotretinoin online kitabın yazarı Tuba İlze, “Daha fazla kadın girişimci, daha fazla kadın esnaf görmek istiyorum. Mahallemde kadın bakkal, nalbur, şarküteri hayal etmek bile beni gülümsetiyor. Bu hayalin gerçekleşmesi için ben de böyle bir adım atıyorum” diyor.

kadınsan yaparsın_kadın kasapKitabı ve kadın girişimciliği üzerine konuştuğumuz İlze, 2015 Girişimci İndeksi’ne göre girişimcilikte en büyük cinsiyet eşitsizliğinin Tayvan, Türkiye ve Suudi Arabistan’da yaşandığına dair sonuçlarını hatırlatıyor. Tuba İlze kadın ve girişimcilik konusunu “Son yıllarda ülkemizde kadın girişimciliğini geliştirmek üzere gerek kamu kurumları gerekse özel sektör bir çok çalışma başlattı. Ancak gerek finansal gerekse danışmanlık desteklerinin artmasına, kadın girişimciliğin önemini vurgulayan bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarının çoğalmasına, kadınların ulaşabilecekleri işletmecilik eğitim programlarının genişletilmesine, küçük ve orta ölçekli kadın girişimcilerin sesini daha fazla duyurmasına, kadın dostu markaların toplumda daha fazla öne çıkarılmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” şeklinde ifade ediyor.

Bu bakış açısıyla yazdığı “Kadınsan Yaparsın: Girişimciliğin Sancılı, Heyecanlı Yolları” kitabının tamamlayıcısı olarak www.kadinsanyaparsin.com haber sitesini de yayına sokmuş. Bu platformdan da kadın girişimciliğine yönelik haberleri paylaşmaya başlayan İlze, bu alandaki bir diğer çalışmasının ise, kadınlara yönelik eğitim programları olacağını vurguluyor.

Kitabı yazma sürecimde ufak bir araştırma yaptığını ifade eden İlze, sözlerine şöyle devam ediyor. Bu çalışmada kadınları girişimcilikten alıkoyan en önemli nedenler arasında;

“Tek başına nasıl altından kalkacağımı bilemedim”,

“Ailem cesaretimi kırdı”,

“Kadın olarak yapabilir miyim bilemedim”

ifadeleri üst sıralarda yer aldı…

Ailenin “destekleyici” değil de “heves kırıcı” davranması, zaten riskten kaçınma eğilimi daha fazla olan kadınlarda başarısızlık korkusunu daha da perçinliyor.

Hem işte başarılı olması gerektiğini hem de evi, çocukları, eşini, ailesini, sosyal çevresini iyi bir şekilde idare etmesi gerektiğini düşünen kadın üzerinde büyük bir baskı hissediyor. Ve “durduk yerde başıma iş açmayayım” diyerek vazgeçiyor.

Kadınların, kıymetini bilmeleri gereken özellikleri var… brand Levitra online

Bu aşamaları geçen ya da aileden maddi veya manevi destek alarak bir girişimi başlatan kadınların sonrasında yaşadıkları sorunlar; cinsiyet kaynaklı olmaktan çok iş ve yönetimsel konularla ilgili. Elbette kadın olmaktan kaynaklanan sorunlar da var. Erkek egemen iş dünyasında azınlık kalmak, çok fazla kadın rol model olmaması bunlardan bazıları. Kadın rol model yetersizliği, iş hayatında başarının “erkek tavırlı” davranmaktan geçtiği düşüncesini -bilinçli bir şekilde olmasa da- kabullenmeyi getiriyor. Oysa kadınların kıymeti bilinesi özellikleri var. Sezgileri, duygusal zekaları güçlü, iletişim yetenekleri yüksek, iyi organizasyon yapıyorlar. Bunların farkında olmak ve öne çıkarmak gerekiyor. Bu nedenle “Kadınsan Yaparsın” diyorum.

Her şey, farkında olmakla başlıyor…

Kitap, işletmecilikte çokça kullanılan SWOT analizini kişinin kendisine uygulaması ile başlıyor. Güçlü ve zayıf yönlerin analizi, fırsatlar ve tehlikelerin düşünülmesi ilk atılması gereken adım bence. Çünkü her şey farkında olmakla başlıyor. Kişinin kendisinin farkına varması, yeteneklerini geliştirmesi, hayatında hobilere yer açması çok önemli.

Kendisini, potansiyelini fark edemeyen kişiler nereden başlayacaklarını bilemiyorlar ya da yanlışa sürükleniyorlar. Kadın eğitimlerinden birisinde, 44 yaşında 4 torunu olan bir öğrencimin “Hocam benim hiç güçlü yanım yok ki” cevabı bir tokat gibi vurmuştu yüzüme. Bir başka katılımcının buna verdiği cevap ise çok etkileyiciydi “Sen o kocaya rağmen buraya geldin ya, daha ne olsun”

Yaptıklarımızın ve yapabileceklerimizin farkına varmalıyız. Gelişim, ancak böyle başlayabiliyor. Soru sormak, soru sormaktan korkmamak gerekiyor. “Hayattaki varlık nedenim ne?” sorusundan “Ne yaparken daha fazla eğleniyorum?” sorusuna kadar her bir soru yeni bir kapı açıyor. Her bir soru, başka bir soruyu ortaya çıkarıyor. Her bir soru, cevabı bulmak üzere beyni harekete geçiriyor. Bu nedenle kitapta her bölüme “Kendini Sor” başlığı ekledim. Basit, daha da çoğaltılabilecek bu soruların ilk etapta yol gösterici olabileceğini düşünüyorum.

Kapsamlı bir iş planı yapmak gerekiyor… order methotrexate online

Finansal kaynakları iyi araştırmak, iş planları yapmak gerekiyor. Girişim fikri, en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli. Ben de KOSGEB’in Girişimcilik Eğitimi’ne katıldım. Hem kendimi hem de diğer girişimci adaylarını gözlemlemek için çok önemli bir fırsat oldu. Süper bir girişim fikri olduğu düşüncesiyle gelen bir çok kişinin bir süre sonra vazgeçtiğini gördüm. İş planı hazırlamaya başlayıp, işi derinlemesine düşündüğünüzde hiç beklemediğiniz maliyetler ve risklerle karşılaşabiliyor ya da eşsiz olduğunu düşündüğünüz işi yapan bir çok girişimci olduğunu fark edebiliyorsunuz. Önceden işi tüm yönleri ile düşünme fırsatı yarattığınızda çok daha bilinçli adımlar atabiliyorsunuz. Bu ön hazırlık süreci, daha sağlam durmanızı sağlıyor. Kitapta bir işe başlamadan önce üzerinde düşünülmesi gereken noktaları paylaşmaya çalıştım.

kadınsan yaparsın_kadın balıkçıKurulacak bağlantılar çok değerli…

İş hayatının en önemli unsurlarından bir tanesi de bağlantılar. Potansiyel müşteriler, diğer girişimciler, dernekler, sosyal medya kullanıcıları ile kurulacak doğru bağlantılar başarının kritik unsuru. Unutmayın, diğerlerinden öğrenecek çok şey var. Bir diğer önemli unsur da zaman yönetimi. Herkes için önemli olan bu konu, bir çok unsuru bir arada idare etmesi gerektiğini düşünen kadınlar için daha da hayati oluyor. Kişinin iş – yaşam dengesini kurmayı, organize olmayı, iş delege edebilmeyi öğrenmesi gerekiyor.

İşletmecilik eğitimi almamış birisi için iş dünyasında karşı karşıya kalınan bazı terimler, son derece korkutucu olabiliyor. Bu nedenle kitabın sonuna “İlk adımda bilmen gerekenler” bölümü ekledim. Bu ufak işletmecilik sözlüğünün başlangıçta fayda yaratabileceğini düşünüyorum…

Bu söyleşinin ardından bir erkek olarak bütün kadınlara şunu rahatlıkla söyleyebilirim; “Kadınsan Yaparsın”…

tuba-ilze-kadınsan-yaparsınYazar hakkında…

02-01-1975’de İstanbul’da doğdu. Orta ve lise eğitimini Kadıköy Anadolu Lisesi’nde tamamladı. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitede Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar yüksek lisansına başladı.

1999 yılında DÜNYA Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı. Uzun yıllar İşletme Yönetim sayfalarını hazırladı. Aynı zamanda kariyer, eğitim, kişisel gelişim konularını ele aldığı “Farklı Bak Farklı Gör” isimli köşesini yazdı. Bu süreçte Kadın ekleri hazırladı, uluslararası kurumlar işbirliği ile konferans organizasyonlarında görev aldı, Amatörler için Mortgage kitabının çevirisini gerçekleştirdi. 2013 yılında üniversite ve üniversite sonrası eğitime dair yazılarının yer aldığı Eğitim köşesini yazdı. 2014 yılında Dünya Ekonomi TV’de yayınlanmak üzere eğitim, kariyer ve yönetim konularını kapsayan “FARKINDAYIM” isimli programı hazırladı ve sundu.

Yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik konularının ele alındığı www.geleceginenerjisi.com haber portalı kurdu ve yayın yönetmenliğini yaptı.

Yine 1999 yılında özel bir eğitim kurumunda İşletme eğitimleri vermeye başladı. Halen Finansal Yönetim, Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar, Stratejik Yönetim , Küresel Pazarlama, Etkili İletişim Teknikleri, Pazarlama Yönetimi, Temel Finans Matematiği, Finansal Piyasalar dersleri vermeye devam ediyor. Ayrıca İŞKUR Meslek Edindirme Programları kapsamında gençlere ve kadınlara yönelik perakendecilik dersleri vermeye devam ediyor. Kadınlara yönelik finans okuryazarlığı çalışmalarında yer alıyor.

İletişim için: [email protected]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.