Bodrum Gündem

GAYRİMENKUL PİYASASINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

GAYRİMENKUL PİYASASINDA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

zeliha gündüz şefkatlioğlu (2) Fluoxetine online Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz günlerde kamu oyu ile paylaştığı ve halkımızın Kentsel Rant Vergisi olarak adlandırdığı “Edinilmesinden 5 yıl sonra satılan gayrimenkullere sıfır vergi uygulaması” kaldırılıyor.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem Albendazole without prescription

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız gayrimenkul danışmanı Zeliha Gündüz Şefkatlioğlu, Bodrum’da alım satımı yapılan gayrimenkullerin ağırlıklı olarak Belediye rayiç bedeli üzerinden gösterildiğini ve bu bedel üzerinden %4 lük alım satım vergisi tahakkuk ettirildiğinin bilgisini verdi. Şefkatlioğlu “Rantın bu kadar yüksek olduğu Bodrum’da eğer banka kredili satış veya şirketler üzerinde resmi gayrimenkul satışı yapmıyorsanız gerçek değerleri genelde gösterilmiyor. Bireysel alım satımlarda belediye rayiç değerleri üzerinden gösteriliyor. Bu da gerçek rakamın neredeyse üçte veya dörtte biri oranında.” dedi.

Zeliha Gündüz Şefkatlioğlu , bundan sonraki alım satımlarda sıkıntı yaratacağı için bunu tavsiye etmediklerini belirttiği konuşmasına şöyle devam etti “Gerçek değeri ne ise bunun gösterilmesi gerekir. %4’tür bunun alım satım vergisi. Şimdi hali hazırda var olan bir süre kapsamı vardı 5 sene. Bu 5 sene içerisinde satın alınan gayrimenkullerden gelir vergisi alınıyordu. Hala vatandaşın bir çoğunun görüyorum ki bundan haberi yok.   Bu konularda programlarını ve planlarını ona göre yapmaları hususunda biz uyarılarda bulunuyoruz. Geçiş hükmü de sadece yasa yürürlüğe girdiği tarihten iki yıl önce alınmış gayrimenkullerin satışından elde edilecek gelirlerin yüzde 75 oranında vergi dışı bırakılmasıyla sınırlı tutuluyor.”

Konu ile ilgili yeni yasa tasarının 21 Haziran’da onaylanmasının beklendiğine dikkat çeken Şefkatlioğlu “Artık bu süre kalkıyor. Bu ne doğuracak? Bunun gayrimenkuldeki satışlara etki edeceğini düşünüyorum. Bizim satışlarımızda azalma olabilir. Gayrimenkul yatırımlarında bir kere daha düşünmeyi gerektirebilir.” order misoprostol  derken bunun devletin beklediği bir yasa olduğunu ifade etti.

Zeliha Şefkatlioğlu “Artık belediye rayiç değerleri üzerinden değil, devletin istediği gerçek değeri üzerinden alım satım vergisi toplamak. Bütün mesele buydu. Zaten süresiz olsa dahi devletin vermiş olduğu formülde süreniz uzadıkça gelir vergisi oranınız azalacağı için sizi bir ticaret yapıyor olarak görmüyor. İhtiyaca yönelik bir alım satım olarak gördüğü için 20 sene zaman zarfı içerisinde satılan gayrimenkulle iki sene içinde satılan gayrimenkule aynı vergiyi istemeyecek. Ama değerinden düşük gösterdiğiniz gayri menkulünüz kısa sürede satıldığında yüksek kar görüneceği için sizin cebinizden daha fazla para gidecektir.” dedi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulunun gündeminde olan 2016 eylem planında 21 Haziran’a kadar Gelir ve Kurumlar Vergisi kanunlarını birleştiren ve kadük olan Gelir Vergisi Kanun Tasarısı’nı yasalaştıracağına dair hüküm konuldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.