Bodrum Gündem

 2 BİN 400 YIL ÖNCE KULLANILAN YOLDA YÜRÜDÜLER

26.03.2016
0
A+
A-

Order Furosemide IMG_5642Toplamda 185 km. uzunluğundaki tarihi Leleg yolunun ilk etabı düzenlenen törenle açıldı.  cheap Zithromax Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından, “2015 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı” kapsamında projeye alınan Kalkınma Bakanlığı ve Bodrum Ticaret Odası (BODTO) tarafından desteklenen  “Bodrum Leleg Yolu” 8 km.den oluşan ilk etabı hizmete girdi.

Bodrum Gündem Haber  pharmacyincity.com

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Prof.Dr.Nurettin Demir, Muğla Ticaret Odası Başkanı Bülent Karakuş, BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, GEKA Temsilcileri, Ak Parti İlçe Başkanı Çiğdem Demiralp, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, Bodrum Orman İşletme Şefi Önder Barut, BODER Başkanı Halil Özyurt ve çok sayıda vatandaş katıldı.    

Törende yapılan konuşmalarda, “Bodrum Leleg Yolu” ile kış ve bahar aylarında alternatif turizmin geliştirilmesi ve bu şekilde 12 ay turizme katkı sağlanması hedefleniyor. Tamamen çevreye uyumlu olarak planlanan proje ile Bodrum Yarımadası’nda kültür turizminin geliştirilmesi ve Leleg yolunun geçtiği bölgelerin doğal olarak korunmasının gerekliliği vurgulandı. Konuşmaların ardından emeği geçenlere plaket takdim edildi.  

2 bin 400 yıllık Karya Medeniyetinin en önemli ticaret yollarından biri olan ve Pedasa Antik Kentinden başlayan Leleg Yolunu turizme kazandırmak için başlatılan çalışmalarda tamamlanan ilk etabın törenle hizmete açılmasının ardından çözülen halat ile yerli yabancı çok sayıda doğa sever tarihi yolda yürüdüler.  

Projenin mimarı ve yol açma çalışmalarını yürüten Hıdır Çam, hayalinin gerçekleştiğini ifade ederek şunları söyledi: “Dağlardaki, Leleg uygarlığından kalma bol miktarda tarihi yerler var ama battallaşmadan dolayı, çalı çırpıdan dolayı ulaşılamayan çok fazla yerler var. Hep onu özlerdim, bu insanlar buraya gelseler de görseler ama mümkün değil çalı çırpıdan ormandan dolayı girilemiyordu. Tam ben bunu düşünürken Bodrum’da bir ihale çıktı ve Bodrum Ticaret Odası ve GEKA buna destek vereceğini söyledi. Tamda benim amacıma uygun, ta Mumcular yöresinden başlayıp Turgutreis’e kadar uzanan dağlardan gelen bir patika ve gelirken de Leleg uygarlığının olduğu yerlere uğrayan bir yürüyüş yolları. Bu yürüyüş yolu yerleşim merkezleriyle, otellerle, köylerle bağlantıları olan yaklaşık 200 km.lik bir yürüyüş yolları projesidir” dedi.    

Projenin Bodrum’a en uygun alternatif turizmden biri olduğunu ifade eden Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ise yaptığı açıklamada şunları söyledi: ” Ülkemiz, klasik bir turizm ülkesiydi, güneş, kum, deniz gibi. Artık turizm yapanlar biraz değişik turizm şekillerini de aramaya başladılar. Alternatif turizm diyorlar artık bunun adına, spordan tutun golf, briç, yamaç paraşütü ve yürüyüş. Dünyada yaklaşık 20 milyon kişi hem yürüyor hem turizm yapıyor hem de spor yapıyorlar. Bodrum’un iklimi 12 ay yürümeye müsait olması bizim için bir avantaj. Bizde böyle bir proje geliştirdik. Burada amacımız, 4 ay turizm yapıp 2 ayı yavaş geçen 6 aylık bir sezonu 12 aya yaymak. Kışında otellerimizin iş yapmasını sağlamak. Yani 12 ay bir turizm yapmayı amaçlıyoruz. Umarım bunda da başarılı oluruz” ifadelerini kullandı.

Muğla 911 Arama Kurtarma Derneği ve AKUT ekiplerinin de eşlik ettiği bu ilk yürüyüşe katılanlar keyifli dakikalar geçirerek tarihi ve doğal güzelliklerin bol bol fotoğrafını çektiler.  

Yürüyüşe katılan yabancı uyruklu Tore Oyvind Moen,  “Biz bu yeri görmek için geldik. Birkaç yıldan beri bunu bekliyoruz. Açılış için arkadaşlarımız bizi buraya getirdi. Türkçemiz duygularımızı ifade etmek için yeterli değil ama çok güzel” diyerek duygularını ifade etti.

Leleg yolu, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, seyir terasları ve çevre düzenlemelerinden oluşuyor. İlk 8 km.si tamamlanan yolun tamamının önümüzdeki yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor. Mumcular bölgesinden Turgutreis’e kadar uzanan dağ yolunun 20 etaptan oluşacağı ve maliyetinin yaklaşık 800 bin lira olacağı açıklandı.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.