Bodrum Gündem

MİMARLAR MÜBADELE VE MİMARİDE BULUŞTU

MİMARLAR MÜBADELE VE MİMARİDE BULUŞTU
26.03.2016
0
A+
A-

mimarlarMübadele ve Mimari konulu konferans Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği ve TAKSAD tarafından Bodrum Trafo’da gerçekleşti.

Bodrum Gündem Haber

Turgut Reis Tarih Kültür ve Sanat araştırmaları Derneği (TAKSAD) tarafından organize edilen  Girit  Mübadele  Bodrum konferanslar serisinin 3. etkinliği  Mübadele ve Mimari konulu konferans Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliğinin işbirliğinde Trafo’da gerçekleşti. Etkinliği Mimar Ertuğrul Aladağ ve Mimar Paris Papathedorou konuşmacı olarak katıldı. TAKSAD Başkanı Tarık Eray Çakır ve Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği Başkanı Cevat Kalfa’nın açılış konuşmalarının ardından başlayan sunumda Türkçe – İngilizce – Türkçe Simultane Çeviri yapıldı. İlk sunumda söz alan Mimar Ertuğrul Aladağ Muğlalı Konstantinoğlu Filvari Usta Örneğiyle Mübadele Ve Mimari hakkında bilgiler verdi.

Aladağ Türkiye’de mimarlıkta sorunların olduğunun altını çizerek. ” Eğitimde mi? sorun var mevzuatta mı? sorun var bizde mi? sorun var bilmiyorum” dedi. Aladağ daha sonra Mübadele imzalandıktan sonraki  Anadolu’dan giden Rumların bıraktığı mimari eserleri bir salyt gösteri ile sundu. Aladağ “Rumlar Mübadele zamanı kendi doğup büyüdükleri topraklardan anlaşma gereği hepsi bir sürü gibi gönderiliyorlar. Çok dramlar yaşanıyor her iki taraf çok dram yaşıyor. Tıpkı şimdi Bodrum’da yaşananlar gibi küçücük kayıklarla çoğu kaçmış genç yaşlı çoluk çocuk demeden çok zor zamanlar geçirmişler. Mihri Belli’nin 1940 yılında bir Amerikan üniversitesindeki mastır tezi Mübadele ile ilgili ilk bilimsel çalışmadır. Yunanistan’da yaptığım araştırmalar sırasında yunanlıların değişi ile ikinci çalışma ise benim 1993 de yaptığım çalışmam olduğunu söylediler. Büyük iş adamları çok zarar görmüyorlar en çok zararı zanaatkarlar görüyor. 1844 de temerrüt defterlerindeki tespitlerde Muğla’da ne kadar yapısı duvarcı varsa hepside Rum olduğu ortaya çıkmıştır. Türkler genellikle o yıllarda oduncu yada ağa yada esnaf olarak yaşamışlar” diye konuştu.

İkinci konuşmacı Yunan Mimar Paris Papatheodorou Rodos’ta Bir 19. Yüzyıl Osmanlı Konağı: Tarihi, Mimarisi Ve Restorasyonu hakkında bilgilendirme yaptı. Mimar Papatheodorou slayt sunumu ile uzun yıllar süren restorasyonu anlattı. Osmanlı konağının şimdilerde ise bir yunan tavernası olarak işletildiğini çevrede çok sevilen bir yer olduğunu ifade etti.

Bodrum Belediyesinin ve Bodrum Ticaret Odasının destekleri ile gerçekleşen konferansa Kaplan İnşaat Ltd. Şti, FSG İnşaat Ltd. Şti. sponsor olurken, toplantı sonrasında düzenlenen bir kokteyl ile mimarlar toplantı hakkında bilgi alışverişinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.