Bodrum Gündem

Peki, ORALARI..!  ne yapalım? Haluk Ortaç Yazıları…

Peki, ORALARI..!  ne yapalım? Haluk Ortaç Yazıları…

haluk-ortaç-orman-haftası-yazısı-2016-nisan

Haluk Ortaç

İnsanların ihtiyaçları ve inançları tartışılabilir. Yaşama baktığı yere göre değişkenlik ve çeşitlilik göstererek, bu doğrultuda öncelikli tercihleri belirler. Bu tercihler ekonomik, kültürel, dini bazen de politik olup tercih sayıları arttırılabilir. Yaşam tarzına bile dönüşebilen bu tercihlere saygı duyulması gerekir.

Fakat  toprak-hava-su gibi, doğadan ve doğal varlıklardan kaynaklı ihtiyaçlar ise yaşamı belirler ve yaşamın mutlak devamını sağlar.

Önce yaşayabilmek, sonrasında ise ihtiyaçlar ve inançlar ile bu yaşamı zenginleştirmek akıl yüklü insanı insan yapan değerlerdir.

Bodrum’daki betonlaşma doğa ve doğal varlıklar kaynaklı ihtiyaçlarımızı artık zorlamaktadır. Ve yakın gelecek de riske atacak boyutlara ulaşmıştır.

Bodrum’u Bodrum yapan tüm nitelikli özelliklerin devamının sağlanmasında  “betonlaşmaya dur !” demenin zamanı artık çoktan geride kalmıştır.

Daha fazla geç kalmadan, geri dönülmez kalıcı tahribatları büyütmeden, “Bodrum”u devam ettirecek nitelikleri tehlikeye atmadan mutlak önlem alınmalıdır.

Bu önlem de öncelikli olarak yerel yönetimlere, hazineye, kamuya ait araziler ile kamunun malı olan ormanlar, mera,makilik,sulak alanlar  ve kıyı alanlarından başlatılmalıdır.

Kanun koyucu örnek davranış göstererek bu yönde çaba göstermeli yasaları gözden geçirmeli, teşvik edici olmalıdır.

harikafotograflar8we0Şu asla unutulmamalıdır; doğa tüm ihtiyaçları ve inançları kucağında barındırır. Önemli olan doğaya son sözü bırakmamaktır. Bu düşünce ve bu bilinç ile Bodrum ve Bodrum Yarımadası’nda ;

Mera alanlarına ve verimli tarım topraklarına toplu konut inşaatları istemiyorum !

Orman alanlarına yeni turizm tahsis alanları istemiyorum!

Denizin  kıyı kenar çizgisini değiştirecek yatırımlar istemiyorum!

Hazine arazilerine külliye istemiyorum!

Bu yerler; havamız, suyumuz, gıdamızdır.

Bu yerler; bizlerin hayvanlar ile birlikte yaşam alanlarımızdır.

Önce sağlıkla yaşayacağız ki, sonrasında akıl ve mantık ile beraber bilimin öncülüğün de ihtiyaçlarımızı-inançlarımızı belirleyip seçerek yaşam biçimimiz haline getireceğiz.

Günümüzde İnsanın yaşamına  dair  ihtiyaçları ve inançları tüm  nedenleriyle, niçinleriyle,  doğruluğuyla ,haklılık ve haksızlıklarıyla ele alınırken, taraflarının  itiraz edemeyeceği,tartışamayacağı  tüm farklılıklarının  ortak paydasının,harcının  doğa ve doğal varlıklarımız olmasıdır.

Doğa ya bu hakkını verdiğimizde ,oda bunun karşılığın da bize yaşamı  cömertçe sunacaktır,sunmaya devam  edecektir.Hem de bunu yaparken  ihtiyaçlarımızın, inançlarımızın kendimize ait olan tercihleriyle  yapılmasına izin verecektir.

ormanhaftasiafis-(1)Peki  ORALARI..!  ne yapalım?

Oraları !.. öncelikle rahat bırakalım.Oralar boş, başına buyruk duruyor yanlışına asla düşmeyelim.

Oraları !.. doğanın aklına bırakalım,önüne geçmeyelim.Doğanın aklının bizden fazla olduğuna inanalım.

Oraları !.. doğa kendi doğruları ile kuşaklar boyu sürecek bir şekilde süslemiştir, bilincine varalım..

Oraları !.. zarar vermeden ziyaret edelim.Çocuklarımızı götürelim,seyredelim börtü böceği,bu toprakların biyolojik çeşitliğinin tüm Avrupa topraklarından daha zengin olduğunu hatırlayalım.

Oraları !.. anlatalım.Canlılar ile cansızların, ağaç-bitki-hayvan-küçük organizmalar ile  / toprak-hava-su-güneş-ısı-ışığın yıllar boyu sürüp giden ve gitmeye de devam edecek  olan yakın ilişkisini,sıkı bir dayanışmasını,yaşam birliğini anlatalım.

Oraları !.. gösterelim,yaşatalım,hissedelim.Ve bugünlerde, insan aklına  en fazla ihtiyaç duyulan  birlikteliğe,ilişkiye-dayanışmaya örnek olarak  gösterelim.

Oraları !.. yaşamımızı sürdürebilmek için  ihtiyaçlarımızın  bir “ deposu ”  ve inançlarımızın bir “ mabedi ” olduğunu unutmayalım.

Ve  oraların ; yaşamın  bütün ihtiyaçlarına cevap veren,  bütün  inançları  kucaklayan büyük bir denge olduğunu hep hatırlayalım,hatırlatalım.Dünya üzerinde bu dengenin devamlılığını,insana özgü sevgi,coşku,neşe,dinamizm,akıl,mantık ve bilimsel  yaklaşımlar ile sağlayalım.Son sözü doğanın söylemesine  izin vermeden,gelecek kuşaklarımıza utancı değil  gururu taşıyarak ,huzurun  yanı başımızda olduğunu hissedelim ve hazzına vararak yaşayalım.

Elbette akıl, insanı doğal yaşam zincirinin dışına taşımıştır. İnsanı doğadaki diğer canlılardan ayırmış ve farklı kılmıştır. Ancak insan da bu büyük dengenin, doğanın bir parçasıdır

Bir kez daha aklımız ile haykırıyoruz ki;.

Doğayı ve doğal varlılarımızı rahat bırakalım,

İhtiyaçlar ve İnançlar Doğa’nın  kendisidir..

Yorumlar

  1. Reyhan Bayındır Gönenç dedi ki:

    Muhteşem bir yazı demek yetmez! Bunları yazıyor olmak eminim yazara ağır geliyor, okur olarak da bana…
    Bu yazılanlara hayır diyen bir algıyı önce kendisi sorgulamalı… Onların deyimi ile hiçbir kitapta yeri yok!