Bodrum Gündem

TEPECİK KAFE TARİHE GÖMÜLÜYOR…

IMG_7444TEPECİK KAFE PAZAR GÜNÜ YIKILACAK…

Bodrum Belediye A.Ş. tarafından işletilen kafelerden birisi olan Tepecik Kafe, şikayet üzerine mahkeme tarafından sit alanı üzerinde kurulu olduğu gerekçesi ile yıkım kararı verildi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon tarafından düzenlenen Tepecik Kafe’de düzenlenen basın toplantısına başkan yardımcıları İsmail Altındağ, Taner Uslu, Kemal Orman, Turgay Kaya, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, Gençlik Kolları Başkanı Salih Yanık, Muğla Gençlik Kolları İl Başkanı Tufan Erkan Yakar, CHP’li Meclis üyeleri, Gıda A.Ş. Genel Müdürü Hüseyin Yıldızhan ve gazeteciler katıldı.

Meclis üyeleri ile birlikte Tepecik Kafeye gelen Başkan Kocadon konuşmasının başında bu güne kadar hep güzel haberlerle vatandaşların karşısına çıktığını ifade ederek, “Bu güne kadar hep güzel şeyler ile karşınıza geldik ama maalesef bu sefer Bodrum halkını, kamuoyunu yakından ilgilendiren bir açıklama için karşınızdayız.” dedi.

IMG_74488 BİN YIKIM KARARI VAR…

408 yıkım kararını uygulamadığı için hakkında soruşturma açıldığına dikkat çeken Başkan Kocadon, birçok yıkım kararının da kendi döneminden önce alındığına vurgu yaparak şöyle konuştu;

“408 tane yıkım kararı alınmış yeri yıkmamakla ilgili hakkımda soruşturma açıldı. Bu alınan kararların birçoğu da benden önceki dönemde alınmış kararlar. Şimdi yine 8 bin tane daha aynı şekilde alınmış karar var. Tabi bütün suçlu benmişim gibi yansıtılıyor. Ama bizim için önemli olan ve hepimizin bugün burada olmamızın nedenlerinden bir tanesi de, geçmişten bugüne kadar Bodrum’un imar planlarında olsun yapılaşmasında olsun şöyle bir baktığımızda, esasında iskana ve ruhsata aykırı binalar olduğunu hepimiz görüyoruz. Kaçak yapı dediklerimiz de bunlar. Daha doğrusu iskan ya da ruhsat alındıktan sonra mal sahibinin yapmış olduğu ilaveler, yapmış olduğu tecavüzler ki bunlarla ilgili kararlar bunlar. Tabi ki yıkmadığımız için de geçenlerde sizler de şahit oldunuz, bildiğiniz gibi 15 aylık hapis cezası aldım. Bununla ilgili birçok davamız, Bodrum Adliyesinde görülmeye başlandı. Bunlardan bir tanesi de maalesef görmüş olduğunuz Tepecik Kafe. 2009-2014 yılları arasında Bodrum’un alt ve üst yapısı ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Bu çalışmamızda hem tarihimize hem kültürümüze sahip çıkarak o yerleri güzelleştirdik. Bunlardan bir tanesi de Türkiye’de benim bildiğim iki tane; biri Ortaköy Cami biri de bizim Tepecik Cami’ydi. Bu güzel camimize bitişik bir kafemiz vardı ve çok eski duruyordu, caminin tüm güzelliğini kapatıyordu. Üst yapı çalışmaları sırasında oradaki kafemizi 100 metre kadar ileriye çektik. Bakın şuan arkamızda çok güzel bir camii duruyor. Kafemizi buraya açtıktan sonra, bu güzel kafeyi kamuya açtıktan sonra Bodrumlu bir vatandaş kafeyi şikayet etti. Yapılan incelemelerde buranın dolgu alanı olduğunu ve bu binanın prefabrik bir bina olduğunu biz anlatamadık ve hakkımızda soruşturma açıldı. Üzülerek söylüyorum ki pazar gününden sonra Tepecik Kafe artık yok ve bu yapının prefabrik bir yapı olduğunu, sökülüp takılabilir bir yapı olduğunu da göstermek istiyorum.”

IMG_7437TEPECİK KAFENİN OLDUĞU YER SİT ALANI DEĞİL, DOLGU…

Başkan Kocadon konuşmasının devamında, Tepecik kafenin prefabrik olduğunu ve kafenin olduğu yerinde dolgu olmasından dolayı birinci derece sit alanı olamayacağını bir türlü anlatamadığını söyleyerek adeta isyanını dile getirdi. Başkan Kocadon konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Burası arkadaşlar, benim gençliğimde doldurulmuş bir alandır. Burası asla 1. dereceden arkeolojik sit alanı değildir. Bodrum’da yaşayan, belli yaş grubunun hepsi buranın dolgu olduğunu bilir. Pazar gününe kadar bu güzel kafenin tadını çıkaralım. Göreceksiniz bir günde söküp başka yere taşıyacağız. Mutfak malzemeleri Ortakent’e gidecek, diğer malzemeler de Torba’da yapımı süren kafemize gidecek. Bu kafenin en büyük özelliği; Bodrum halkının ve Bodrum’u bugüne kadar getiren büyüklerimizin keyif sürdüğü yer olmasıdır. Ama onları yine de mağdur etmeyeceğiz. En kısa zamanda Etüt Proje Müdürlüğümüz ile halkımıza güzel bir kafe kazandırmak için çalışmalara başlıyoruz. Bu basın açıklamamız ile durumu Bodrum halkının takdirlerine sunmak istiyorum.”

IMG_7417BAŞKAN KOCADON İNŞAAT YAPANLARI UYARDI…

Türkiye’de imar kirliliğinden bu kadar çok ceza almış, başka bir belediye başkanı olmadığını söyleyen Başkan Kocadon inşaat yapanlara şu mesajı verdi;

“Vatandaşlarımız da artık duyarlı olsun, bizden aldıkları ruhsatlara, iskanlara ek binalar yapmasınlar. Bunu hiç suçu olmayan bizler, şahsım ve müdürlerim ödüyor. Yıkımlara buradan başlıyoruz ve 408 tane acil yıkım kararı olan yer var. Ve bunlar benimle alakası olmayan kararlar. 1987 yılında alınmış kararlar bile var. Bu görevlere talip oluyorsak, biz bu riskleri de alacağız. Risk alamıyorsanız halkın karşısına geçmeyeceksiniz.”

IMG_7420TÜRK ADALETİNE İNANIYORUM…

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon açıklamasının son bölümünde halkın sevgisinden dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle tamamladı; “Şunu da söylüyorum ki; suçlandığım şeylere baktığınızda ne rüşvet var, ne ihaleye fesat var, ne de yüz kızartıcı bir suç var. Bunlardan daha önce suçlandım, hiç biriniz inanmadınız, hepsinden de beraat kararı aldım berat ettim. Şimdi de imar kirliliğine sebebiyetten suçlanıyorum. Bunlardan da eminim ki, Türk yargısı gerekli hassasiyeti gösterecektir ve yargılama sürecimiz devam edecektir. Ben Türk Adaletine de inandım ve inanmaya  da devam edeceğim.”

Diğer kafeler için böyle bir yıkım kararı olup olmadığı yönündeki sorumuza ise Diğer kafeler ile ilgili olarak bir şikayet olmadığını kaydederek “Şimdilik sadece burası için yıkım kararı var. Ama ne olur bilemeyiz.” diyerek yanıt verdi.

Yıkım yapılmasının ardından hukuken nasıl bir karar verileceği, soruşturmanın ve davanın bitip bitmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

 

Yorumlar

  1. Fikret Karataş dedi ki:

    Perşembenin gelişini çarşamba anlatır. O bantta göze batan bir iki üretim daha var. Onlar için de karara gerek kalmadan önlemi ortaya konulmalıdır diye düşünüyoruz. Bu kafe yapılmadan “BODRUM BASKISI’INDA” YAZDIKLARIM O ARŞİVDE DURUYOR. BENİ KINAMAYA KALKANLARIN BÖYLE BİR OLGU NEDENİYLE PİŞMAN OLMAMALARINI DİLERDİM.

  2. Alparslan Ozerkan dedi ki:

    İ.Melih Gökçek’in Ankara’daki uygulamalarına bir göz atmalı. Uygulamadığı mahkeme kararları nedeniyle emsal teşkil edebilecektir. Ve hatta, külliyeliğin belgelerinin sonradan düzenlendiğini öğrendik. İ.Melih Gökçek’in uygulamalarını inceleyecek bir kurul, başka ipuçlarını da bulacaktır. Bodrum’a Bodrumlu’lar sahip çıkmazsa, diyanet, Ortakent’ten başlamak üzere el koymak için pusuda bekliyor.

  3. efendi CAN dedi ki:

    Ceza aldığınız Mahkemenin konusu..m2’si 10-15 Bin Eurodan satılan lüks villalara Usulsüz ruhsat ve iskandır..Sahibide Önderler Yapıdır.Bu ceza nedeni ilede Mahkemede müdahil olmamdan kaynaklı bana saldıran Yüksel Çağlardır. Aranızda nasıl bir mutluluk zinciri yada örgütlenme var anlayamıyorum. İzan ve Vicdan Başkan.İlahi Adalette aşım olmaz.