Bodrum Gündem

KÖYLÜ 21 MİLYONLUK YATIRIMA KARŞI GELİYOR…

28.04.2016
0
A+
A-

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (26)

Bodrum’da yapılması planlanan katı atık depolama projesine tepki gösteren vatandaşlar, yapılacak çalışmayla bölgede binlerce çam ağacının kesileceğini ve çevre kirliliğinin oluşacağını iddia ederek, yetkililere tepki gösterdi. Konu ile ilgili olarak halkı bilgilendirmeye çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray ve Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu bölge halkını bir türlü ikna edemedi. Ak Parti Mumcular Belde Başkanı ise şaşırtıcı ve önümüzdeki günlerde çok tartışılacak söylemlerde bulundu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Belediyeler Birliği tarafından başlatılan ve yılan hikayesine dönen Katı Atık Tesisi Projesi ile ilgili olarak Mumcular Mahallesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Mumcular Karaova Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray başta olmak üzere, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, CHP Kadın Kolları Başkanı Emel Çakaloğlu ve ekibi, CHP Muğla Gençlik Kolları Başkanı Tufan Erkan Yakar, Bodrum Belediyesi CHP’li Meclis üyeleri ile bölgede yaşamını sürdüren yaklaşık 150 köylü ve çevreye duyarlı yurttaşlar katıldı.

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (29)GERGİN ve TARTIŞMALI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI…

Zaman zaman gergin anların da yaşandığı toplantının başında söz alan yurttaşlar, yapılacak çalışmayla bölgede binlerce çam ağacının kesileceğini ve çevre kirliliğinin oluşacağını iddia etti. Bölge halkının görüşleri alınmadan projenin yapıldığını kaydeden köylüler sert bir şekilde tepki verirken projeyi anlatmaya çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray sıkıntılı anlar yaşadı. Bölgenin yetiştirdiği Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu’da zaman zaman tartışmalara müdahale ederek ortamı sakinleştirmeye çalışmasına karşın, köylüler ona da sert tepki gösterdi.

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (25)2000 YILINDAN BU YANA SÜREN BİR PROJE…

“Köyümüze çöplük yapılmasını istemiyoruz” şeklindeki tepkiler ve protestolar arasında projeyi anlatmaya çalışan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray zaman zaman zor anlar yaşadı.

Köylülerin karşı çıktığı ve yaklaşık 21 milyon liralık bir yatırım olan Bodrum katı Atık Tesisi Projesinin geçmişi şu şekilde; 11 Ekim 2000’de Mumcular Belediyesi tarafından “Çevresel Etkileri Önemsizdir” kararı alındı, 13 Aralık 2006’da 5 yıl içinde faaliyete başlamadığı için iptal olan ÇED kararının tekrar alındı, 5 Temmuz 2010’da yer seçimi için “İl Mahalli Çevre Kurulu” kararının alındı, 25 Ocak 2012’de “ÇED Gerekli Değildir” kararı alındı, 15 Temmuz 2013’de Jeolojik Raporlar tamamlandı, 8 Eylül 2015’de uygulama projelerinin onayı alındı, 30 11 2015’de Büyükşehir Belediyesi adına arazi kesin tahsisi yapıldı, 6 Nisan 2016’da inşaat için yüklenici firma ile sözleşme imzalandı, 18 Nisan 2016’da ise yer teslimi yapıldı. Katı Atık Projesinin birinci aşamasının da önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi planlanıyor.

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (21)BELEDİYELER BİRLİĞİ ÇOK İYİ ÇALIŞMIŞ…

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray konuşmasının başında Bodrum için çok önemli bir proje olan katı Atık Tesisi ile ilgili şu bilgileri verdi;  “Bodrum Belediyeler Birliği ve Bodrum Belediyesi çok güzel çalışmış. Her türlü önlemini almış. ÇED’ini almış. Bir çok kurumdan görüşler almış. Bize hazır gelmişti proje. Bu dosyanın yalnızca uygulama projesini hazırlayıp, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunduk. Onun onayını aldık, ondan sonra bir eksiğimiz yoktu. Kesin tahsis yapıldıktan sonra da ihale işlemlerine başlandı.”

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (17)MODERN BİR TESİS OLACAĞININ GARANTİSİNİ VERDİ…

Katı Atık Tesislerinde elektrik üretildiğini ve bu üretilen elektriğinde en yakım yerleşim merkezlerine verildiğinin bilgisini de veren Giray tesisten çıkan bio gazın da yine ekonomiye katkı sağlayacağını ifade etti. Giray çöp sularının kesinlikle yeraltı sularına karışmasının mümkün olmadığına da dikkat çekerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Arıtıldıktan sonra, ya çöpün üzerine veya kanalizasyona deşarj standartlarına getirilecek. Kesinlikle yeraltı suyuna ve toprağa karışması engellenecek. Bu konuda size teminat veriyorum. Teminattan önce zaten Çevre Bakanlığı bunun hesabını sorar.”

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray tesisin çevresinde üç tane gözlem kuyusu olduğunu ve buralardan her ay düzenli olarak numuneler alınarak sızdırma durumu sürekli olarak kontrol edileceğini de ifade etti.

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (1)AĞAÇLAR KESİLMEK ZORUNDA…

“Ağaçların kesilmesini istemiyoruz” şeklindeki tepkiler üzerine, bu proje için ağaçların kesilmesinin zorunlu olduğunu anlatan Giray konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ağaçları kesmek zorundayız bu tesisleri yapmak için. Ağaçların kesimi Orman Genel Müdürlüğünce tahsis edilen, Mumcular Orman İşletme şefliği tarafından işaretleniyor ve onlar kesiyor.”

Tepkilerin yoğunlaşması üzerine konuşmasını tamamlayan Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray yurttaşların sorularını yanıtlamaya çalıştı.

mumcular katı atık tesisi projesi bilgilendirme toplantısı (13)AK PARTİLİ BELDE BAŞKANINDAN ŞAŞIRTICI SÖZLER…

Bölge köylüleri çoğunlukla Giray’ın konuşmasını ve sorularını yanıtlamasını engellerken, AK Parti Mumcular Belde Başkanı olduğunu ifade eden Hasan Gök söyledikleri çok dikkat çekti. AK Parti Mumcular Belde Başkanı Gök şunları söyledi; “Biz burayı ilçe yapmanın eşiğindeyiz. Başka bir ilçeye nasıl çöp yapıyorsunuz? Biz iki yıl sonra ayrılıyoruz. Bu projeler 50 yıllık projeler. Siz gidin bunu Bodrum’un müsait bir yerine yapın. Vekillerimizden de selam söylüyorum. Biz girişimlerimiz yaptık. Biz en geç 2019’da ayrılacağız. Burası ilçe olacak. Adını da ben koydum. Adı da Karova’dır. Biz size Mumcuların kalbinin üzerine o tesisi yaptırmayız. Lütfen gidin Kızılağaç’ın bir dağında, Yalıçiftlik’in bir dağında yapın. Niye Mumcular’ı seçtiniz ki?”

Bu söylenenler CHP’li Meclis üyeleri tarafından şaşkınlıkla izlenirken, bu konunun önümüzdeki günlerde çok konuşulacağı ve tartışılacağı ifade edildi. Bodrum TEMA Vakfı gönüllüsü Haluk Ortaç da, vatandaşların tepki göstermek için geç kaldıklarını kaydederken, toplantı yaklaşık 2 saat sürdü.

Yorumlar

  1. Özellikle ÇED ile ilgili vd. konularda halkı bilgilendirme toplantılarının nedense hep formalite olduğunu düşünmüşümdür. Her şey yapılmıştır, proje hazırdır, uygulama aşamasında nedense vatandaşın da rızası alınmıştır, demek için… Şimdiye kadar halkı bilgilendirme toplantılarında, halk karşı çıksa bile uygulamadan vazgeçildiğine şahsen tanık olmadım. Belki vardır. Bu konularda yöre halkını dikkate alıp, onların görüşlerinin de dikkate alındığı duygusunu, işin ta en başından oluşturmak gerekir. Yöre halkıyla ta başından temasa geçip, konunun önemini ve çevreye etkisinin ne ölçüde olacağını samimi anlatmak gerekir. Bürokratlar ve yöneticilerin, halkı bilgilendirme toplantılarını salonlarda yapması yerine, yapılanları-yapılacakları vatandaşa yerinde teknik olarak uzmanların ağzından bilimsel temelli basit anlatımla, sahada anlattığınızda ve yapılacakları gösterdiğinizde (atığın yer altı suyunu, tarım alanlarını, havayı, insanların sağlığını etkilemeyeceğini sağlıklı bir şekilde anlatılabilinirse) iş kolaylaşacaktır. Girdilerden yani insanların tükettikleri sonucunda da bir de çıktılar yani çöp-atık olacaktır. İnsanlara bu atığın nasıl bertaraf edileceği izah edilmelidir. En önemlisi de atıkları geri dönüşüm yöntemleriyle ayıklayıp değerlendirmek gerekir.
    Muğla Büyükşehir Belediyesi, acaba Dalaman’da bir Katı Atık Depolama Tesisi kurmayı düşünmekte midir?
    Dalaman Belediyesi şehrin katı atığını dere yataklarına, kanal içlerine, tarım alanlarına, sulak alanlara, kenar mahalle arasına gelişigüzel dökmektedir. Dolayısıyla çevre, toprak, yer altı suyu ve havayı kirletmeye devam etmektedir. Dr. Eşref Atabey. Tıbbi jeoloji Uzmanı