Bodrum Gündem

“BODRUM’A SAHİP ÇIK”

30.04.2016
0
A+
A-

sahip-çıkDiyanet İşleri Başkanlığınca Bodrum Ortakent Kargı Koyu’na yapılması planlanan İslam Dini Bilgilendirme ve Tanıtım Merkezi ve TOKİ’ye karşı yarımadanın her noktasından yüzlerce Bodrumlu koya gelerek protesto eyleminde bulundu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Külliye ve TOKİ’ye karşı çıkan yaklaşık bin kadar Bodrumlu Ortakent Kargı koyunda bir araya gelip insan zinciri oluşturarak “Bodrum Sahipsiz Değildir ve Bodrum Bizimdir Bizim Kalacak” sloganları attılar.

Kargı koyuna gitmek üzere sabah saatlerinde bir gurup  Bodrum merkezden yürürken, bir kısmı Gümbet, Bitez, Yalıkavak ve Turgutreis noktalarından toplu halde minibüslerle Kargı koyuna ulaştı. Ayrıca Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi tarafından Bodrum merkezden protesto alanına da teknelerle ulaşım sağlandı. Saat üç sularında yaklaşık bin kadar Bodrumlu Külliye’nin yapılacağı bölgede yan yana gelip insan zinciri oluşturarak alkışlar eşliğinde “Bodrum Sahipsiz Değildir” sloganları attılar.

Bodrum Kent Konseyi’nin öncülüğünde yaklaşık bir aydır yapılan çalışmalar neticesinde yapılan eyleme; CHP Muğla milletvekili Prof.Dr. Nurettin Demir, CHP İl Başkanı Mürsel Alban, Gençlik Kolları il Başkanı Tufan Erkan Yakar, Bodrum Kent Konseyi Hamdi Topçuoğlu, CHP ilçe Başkanı Recai Seymen, kadın kolları Başkanı Emel Çakaloğlu, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube  Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, CHP’li belediye meclis üyeleri, yazar şair Cezmi Ersöz, çeşitli STK üyeleri, çevreciler ve vatandaşlar Kargı Koyunda bir araya geldi.

“Kimse Bizim Topraklarımıza El Koyamayacaktır…”

Bodrum Kent Konseyi Hamdi Topçuoğlu yapılan eylem ile ilgili olarak şunları söyledi “Olayı sadece TOKİ ve dini tesis olarak algılamamak lazım. Biz Bodrum’daki imar kirliliğine karşı çıkıyoruz. Bunlar birer küçük simgedir. Dolayısıyla buradaki duyarlılığı ilerideki dönemde çok daha farklı noktalarda, kuşkusuz yasal çerçeveler içerisinde kalmak kaydıyla taşıyacağımızı, oralarda da kitlelerle buluşturacağımızı herkesin bilmesi lazım. Amacımız yaşanabilir bir Bodrum’un bizden sonraki kuşaklara kalmasıdır. Yağma ekonomisinin Bodrum’dan uzak kalmasını istiyoruz. Amacımız bu. Yapılan organizasyonun çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Katkısı olan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Kimse bizim topraklarımıza el koyamayacaktır. Hiç kimse bizim doğamızı tahrip edemeyecektir”

“Bodrumlulara Yapılan Psikolojik Baskının da Ötesinde Dini Bir Baskıdır…”

CHP Muğla milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Bodrum’la ilgili yapılmaya çalışılan yanlış projeleri TBMM’de dillendirdiklerini ve tüm bunların takipçisi olacaklarını kaydettiği konuşmasına şöyle devam etti “Bodrum’un pek IMG_0295çok tarihi camileri var. Maalesef bir çoğunun tuvaletleri bile yok, onarılamamış, yeterince ayağa kaldırılamamış. Bu parayı onların da ihtiyaçlarında kullanıp ortaya çıkarılmasında büyük yarar var. Bodrum’da yeterince cami olduğu inancındayız. Çünkü camilerimizin çoğu boş. Bu zorla Bodrum halkına dini bir baskıdır ayrıca. Psikolojik baskın ötesinde dini bir baskıdır. Zorla buradaki insanların yaşam tarzına müdahale etmektir. Bu laik Türkiye anlayışına da aykırıdır.  Hani başbakanımız diyor ya ‘Müslümanlar, Museviler, Hıristiyanlar ve ateistler istediği gibi yaşar’ diye. Bodrumluların da kendi yaşam tarzları var. Burası turizm merkezidir. Burada sanki psikolojik bir baskı kurma anlayışı yatıyor gibi insanın bir duygusu var. Haklı olarak da Bodrum halkı buna tepki duyuyor. Bu tür tesisler daha anlamlı ve güzel yerlerde herkesin desteğini alabilecek uygulamalar olabilir diye düşünüyorum” derken söz konusu tesisin Beçim’de yapılmasının da daha anlamlı olacağını dile getirdi.

Külliye ve TOKİ’ye karşı bir araya gelen Bodrumlulara hitaben konuşan Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Yaman Olgaç, hali hazırda yarımada genelinde devam eden imza kampanyasının 15 Mayıs’a kadar süreceğini, kampanya bitiminde toplanan imzalarla iktidar partisi Bodrum ilçe başkanlığına gidilerek söz konusu planların iptal edilmesini talep edeceklerini kaydetti. Olgaç, daha sonra kamuya, hazineye ve yerel yönetimlere ait arazilerin imara açılmasına IMG_0283karşı hazırlanan 3 maddelik basın açıklamasını okudu. Açıklamada “ Kamuya hazineye ve yerel yönetimlere ait doğal varlıkların, orman ve makiliklerin, sulak alanların kıyıların, doğal ve tarihi SİT alanlarının kurum ve kişilere tahsis edilmesine imara açılmasına karşıyım. İmara açılmış alanlarda imar planlarında belirtilen kurallara ve notlara harfiyen uyulmasını, her ne sebeple olursa olsun değişiklik yapılmamasını istiyorum. Yerel yönetimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının iradesine rağmen siyasi iradelerin kent kimliğini değiştirecek planlama ve uygulamalarda bulunmasına karşıyım” denildi.

Kargı Koyunda Külliye inşaat alanının alt kısmında yer alan panonun önünde “Bodrumlular Bodrum’a Sahip Çıkıyor” yazılı bir branda taşıyan eylemciler, Çökertme şarkısı eşliğinde yöresel oyunlar oynadılar. Yapılan eylemlerin sonuç vermemesi durumunda hukuki yollara baş vurulacağı kaydedildi.  Gurup daha sonra olaysız biçimde dağıldı.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.