Bodrum Gündem

TURİZM BAKANI “HELAL TURİZMİN DERDİNDE”…

TURİZM BAKANI “HELAL TURİZMİN DERDİNDE”…
04.05.2016
0
A+
A-

nurettin demirCHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın Konya’da Helal Turizm konferansında turizmle ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Bodrum Gündem Haber

Demir Kültür ve Turizm Bakanına “Sayın Bakan Turizmin helalini haramını bilmem ama sana helal olsun. Bu açıklamalar Kültür ve Turizm Bakanına değil Diyanet İşleri Başkanına yakışırdı.” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir’in yaptığı yazılı basın açıklamasının detayları şöyle;

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Konya’da 2. Helal Turizm Konferansında “helal turizm, turizmin ruhunu yaşatmak adına turistlerin hassasiyetlerini, inançlarını, tercihlerini dikkate alma mesajı veriyor” açıklamasını yapmış, helal turizmin Türkiye’nin turizmine büyük katkılarda bulunacağını belirtmiştir.

Art arda patlayan bombalar, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları, Rusya’nın Türkiye’ye turist göndermemesi gibi birçok nedenden dolayı turizm sektörünün bu yıl can çekişeceğine birçok uzman dikkat çekiyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verileri de Mart ayında turizmde son 10 yılda yaşanan en sert düşüşün gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

Turizm gelirlerinin yaklaşık yüzde 70’i Mayıs-Ekim ayları arasındaki yaz döneminde sağlanırken, Türkiye’ye turist gönderen Avrupalı büyük operatörler yaz ayları için rezervasyonlarda yüzde 40’a ulaşan düşüşlere dikkat çekiyor. Özellikle Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı ilk üç ayda yüzde 56.2, Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı yüzde 11.7, Japonya’dan gelen sayısı ise yüzde 55.6 azalışa dikkat çekiliyor.

2015 yılında 27 milyar dolara gerileyerek, bir önceki yıla göre %8.3 azalış gösteren turizm gelirleri 31.46 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu tablonun 2016 yılında da aynı seviyede kalması bekleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizmin büyük bir çıkmazı yaşadığı böylesi bir ortamda kendi ideolojisini yayma yönünde adımlar atıyor, turizmin yaşadığı krizin “helal turizm” ile aşabileceğini iddia ediyor. Bakan açıkça muhafazakar turizmin yayılması için turizmin içerisinde yaşadığı krizi fırsata çevirmeye çalışıyor.

Ayrıca yıllarca ülkemizde turizmden kazandıklarıyla ailesini geçindirmiş, çocuklarını okutmuş milyonlarca insan bugüne kadar haram mı yemiştir?

Turizmin helal-haram olarak ayrılmaktan öte çok daha yapısal sorunları bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanının yaptığı bu açıklama turizmdeki düşüşü engellemek yerine, aksine turizme darbe vurmakta, turizmden geçinen insanları küstürmektedir.

Bir tarafta patlayan bombalar bir tarafta demokrasiden, hukuktan uzaklaşmış bir düzen içerisinde hükümet içerisinde yer alan bir bakanın önceliği “helal turizm” üzerinden dini turizmi yaymak değil, turizmin ve turizmcilerin yaşadığı sorunları çözmek olmalıdır. Bir bakanın görevi Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bu acı tablodan çıkması için çözümler üretmek olmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; Türkiye herkesin düşüncesine, yaşayışına saygı gösteren demokratik, laik bir hukuk devletidir. Türkiye’yi karanlığa hapsedemeyeceksiniz, Atatürk’ün ve Cumhuriyet’in çocukları olarak bizler buna asla izin vermeyeceğiz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.