Bodrum Gündem

CHP’Lİ VEKİL BELEDİYE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK İSTEDİ…

CHP’Lİ VEKİL BELEDİYE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK İSTEDİ…

akın-üstündağ-chp-muğla-milletvekili 

CHP Muğla Miletvekili Av.Akın Üstündağ 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununu ile 5393 sayılı Belediye Kanununda Değişiklik Öngören 10 adet kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundu. Üstündağ; “Vatandaş elinde imar veya tadilat projesi kurum kurum dolaşmakta ve yıllara sari bir uğraş vermektedir.” dedi.

Bodrum Gündem Haber

30 Mart 2014 itibarı ile Muğla ile birlikte 13 il Büyükşehir statüsüne kavuşarak, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi  Kanunu ile yönetilmeye başladı. Ancak bu yasanın yürürlüğe girmesi ile Büyükşehir Belediyeleri ve ilçe belediyeleri arasında bir çok konuda sorunlar yaşanmaya başlandı.

Büyükşehir Belediyelerinin özellikle kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren görev ve sorumluluklarının kat kat arttığını belirten CHP Muğla Milletvekili Üstündağ, uzun zamandır özellikle uygulamanın içerisindeki teknik elemanlarla birlikte yürüttükleri önemli bir çalışmanın ilk bölümünü tamamlayarak, kanun teklifi haline getirdiklerini ve TBMM Başkanlığına sunduğunun bilgisini verdi.

“5216 SAYILI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KANUNU VE 5393 SAYILI BELEDİYE KANUNUNUN ACİLEN YENİLENMESİ GEREKMEKTEDİR. BU KANUNLAR KÖYLERİ MAHALLE YAPARKEN KÖYLERE KENTLERDEKİ MAHALLE HİZMETİNİ GETİRMEDİ.”

CHP Muğla Milletvekili Av.Üstündağ; “Yaptığımız çalışmalar gösteriyor ki, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Çevre Kanunu, Turizm Kanunu, Kıyı Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, TOKİ kanunu, Özelleştirme Kanunu, İmar Kanunu, İskan Kanunu ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun acilen değiştirilmesi ve bu kanunların yürütülmesindeki ikincil mevzuatın, bir an önce çıkarılması gerekmektedir. Bu kanunlarla ülkede çok başlı bir imar planı onama süreci yaşanmakta ve yetki karmaşası üst safhaya çıkmış bulunmaktadır.” dedi.

Üstündağ konu ile ilgili değerlendirmelerini şu ifadeler ile sürdürdü; “Sadece plan onaylama yetkisi ile kalınmayıp, imar planları onaylandıktan sonra her türlü inşai veya fiziki veya uygulama projelerinin de bu yetki karmaşası nedeni ile karmaşık hale getirilmekte, “uygun görülmesi”, “görüş alınması”  ya da “onaylanması” gibi basamakların yönetmeliklerle ya da plan hükümleri ile zorunlu hale getirilmektedir. Bu çokbaşlılık kaçak yapılaşmanın artmasına ve kontrol altına alınamamasına, altyapı tesislerinin Büyükşehir ve ilçe belediyelerince planlanamamasına, merkezi idarenin yetkisinde olan imar planlarının zamanında merkezi idare tarafından yapılamaması bölgede düzenli yapılaşmalar açısından ciddi tahribata neden olmuş ve olmaktadır.”

“KIYI BÖLGELERİNDE KIYI KENAR ÇİZGİSİ DİKKATE ALINMAKSIZIN YA DA KIYI KANUNU YÜRÜRLÜĞE GİRMEDEN ÖNCE YAPILMIŞ OLAN İMAR PLANLARININ SORUNLARI BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLMEMEKTEDİR.”

Korunan Alanlarda Mahkeme kararları ile iptale konu olan imar planlarında yeniden işlem tesis etmeye bakanlık yetkili iken ve planı onaylayan kurum olmasına rağmen mahkeme kararının süresi içerisinde yerine getirilmemesi yasalara güveni sarsmakta ve keyfiliği arttırmakta olduğunu belirten Üstündağ; “Örneğin Muğla İl sınırları içerisinde birçok kurum ve kuruluş her tür ve ölçekte imar planı yapma, yaptırma ve onaylama yetkisine sahiptir. Ancak kıyı bölgelerinde kıyı kenar çizgisi dikkate alınmaksızın ya da kıyı kanunu yürürlüğe girmeden önce yapılmış olan imar planlarının sorunları bir türlü çözülmemektedir. Öyle ki zamanında yapılan imar planları ve bu planlara göre verilen yapı ruhsatlarına göre yapılaşan yapı sahipleri ile bu planlarda henüz yapılaşmamış olan parsel maliklerinin sorunlarının çözülmesi ise imkansız hale gelmektedir. Vatandaş elinde imar veya tadilat projesi kurum kurum dolaşmakta ve yıllara sari bir uğraş vermektedir.” dedi.

“KOMŞU İLÇE, MAHALLE SINIRLARI ARASINDA İHTİLAFA İLİŞKİN SINIR MEVZUATINDA BELİRSİZLİK VAR. KİMİN SINIRI NEREDE KOMŞU KİM BELLİ DEĞİL.”

CHP Muğla Milletvekili Av. Akın ÜSTÜNDAĞ kanun teklifleri ile ilgili basın açıklamasında mahalle ve ilçe sınırları ile ilgili olarak konuşmasını “Mahalle, ilçe ve İl sınırı bütünlük arz etmesine rağmen mevcut durumda yetki konusunda belirsizlik bulunmaktadır. İdari sınırlarla ilgili yetki 5442 sayılı kanuna göre il idare kurulunda iken, mahalle sınırı ve belediye sınırı ile ilgili yetki ise 5393 sayılı kanuna göre ilçe belediyesinde olup büyükşehir olan yerlerde ilçe belediye sınırlarıyla ilgili büyükşehir belediye meclisinden görüş alınacağı hükmü bulunmaktadır. 5216 sayılı kanunda ise herhangi düzeyde bir sınır tespiti ya da değişiklik ve düzenleme ile ilgili görev tanımı bulunmamakta, sadece 6360 sayılı yasa ile ilçe belediye sınırlarının ilçe idari sınırlarına, Büyükşehir Belediye sınırının ise il idari sınırına genişletildiği hükmü getirilmektedir.” şeklinde sürdürdü. ,

“COĞRAFİ OLARAK TANIMLANABİLMEK BU GÜN DÜNYA’DA GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİDİR. HÜKÜMET BU NOKTADA KAPLUMBAĞA HIZINDA ÇALIŞMAKTADIR.”

CHP Muğla Milletvekili Av.Üstündağ; “ Mevcut haliyle sınırların hem güncel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olması hem de üst kurumlardan sürekli Büyükşehir Belediyelerine talep gelmesi nedeniyle sınır sayısallaştırılma çalışması kaçınılmaz hale gelmiştir.” İfadelerini kullanarak açıklamalarına şöyle devam etti; “Her bir çalışma diğerini doğrudan etkilemektedir. En alt mahalli birimden başlayarak sınırların sayısal yani coğrafi olarak tanımlanabilecek konum bilgilerine sahip hale getirilmesi  için yapılacak çalışma, sırasıyla mahalle, belediye, ilçe ve en nihayetinde İl sınırını etkileyecek olup çalışmanın hangi evresinde hangi kurumun karar alacağı hususu belirsizdir. İşte biz de bu noktada bir çalışma yapılmasının zorunluluğunu görerek çalışmalarımızı bu yönde başlattık. Coğrafi olarak tanımlanabilmek bu gün dünya’da gelişmişlik göstergesidir. Hükümet bu noktada kaplumbağa hızında çalışmaktadır. Gerek Tarım ve gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sadece Coğrafi Bilgi Sistemi ile görevlendirilmiş Genel Müdürlükleri bulunmaktadır ancak gel gelelim bu kurumların tarımsal işaretleme ve kent planlaması anlamındaki çalışmaları dar bir çerçevede sürdürülmekte ve gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların çok gerisindedir.”

“HÜKÜMET KISIR DÖNGÜYE GİRMİŞ BAŞKANLIK TARTIŞMALARI İLE VATANDAŞIN FERYADINA KULAK TIKAMIŞTIR. CUMHURİYET REJİMİ GETİRDİĞİ KANUNLARIN YENİ UYGULAMALARLA ZENGİNLEŞTİRİLMESİNİ BEKLERKEN BAŞKANLIK TARTIŞMALARI REJİMİ TIKAMIŞTIR. BURADA SÖYLENECEK TEK ŞEY VARDIR. BAŞKANLIK DİYEREK GÖLGE ETMEYİN BAŞKA İHSAN  İSTEMEYİZ.”

Üstündağ açıklamasını şöyle tamamladı; “Bu çalışmalar tüm hızıyla sürecektir. Bu bir paket çalışmaydı, bundan sonra 644 sayılı KHK, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, 3194 sayılı İmar Kanunu, 775 sayılı Gecekondu Kanunu, 5543 sayılı İskan Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanununda değişiklik öngören bir dizi kanun teklifi yapacağım. Hükümet kısır döngüye girmiş Başkanlık tartışmaları ile vatandaşın feryadına kulak tıkamıştır. Cumhuriyet rejimi getirdiği kanunların yeni uygulamalarla zenginleştirilmesini beklerken Başkanlık tartışmaları rejimi tıkamıştır. Burada söylenacak tek şey vardır. Başkanlık diyerek gölge etmeyin başka ihsan  istemeyiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.