Bodrum Gündem

HAVALİMANI GÜVENLİ AMA LİMANLAR DEĞİL!..

inşaat mühendisleri odası bodrum temsilciliği deprem (1)
Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı çerçevesinde, “Avrupa için tsunami etkilerine karşı tanım, önlem ve risk azaltma projesi” kapsamında, “Doğal Afetlere Karşı Farkındalık ve Hazırlık” paydaşlar toplantısı düzenlendi.
Bodrum Gündem Haber
ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi ve İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bodrum Temsilciliği ortaklığında Konacık Mahallesindeki Heredot Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Taner Uslu, Muğla İl Afet Müdürü Temel Kışlalı, ODTÜ Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, İMO Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit, AKUT Bodrum ekibi, Muğla 911 Arama, Kurtarma ve Araştırma Derneği başkan ve üyeleri ile çeşitli sivil toplum örgütleri ile vatandaşlar katıldı.
Öncelikle deprem ve tsunami olmak üzere kıyıları etkileyecek diğer denize ilişkin afetler hakkında uzmanlar tarafından bilgiler verilen toplantıda, yapısal ve sosyal hazırlık, sakınma ve zarar azaltma konuları bölge özelinde ele alındı.
inşaat mühendisleri odası bodrum temsilciliği deprem (12)Geçtiğimiz yıl Güllük Körfezi’nde ve çevresinde bir takım araştırmaların başını çeken, UNESCO Kuzeydoğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemleri Başkanlığını ve projenin koordinasyon yardımcılığı görevlerini yürüten Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Doğal afetlere karşı farkındalık ve hazırlık kapsamında ülkemizde birçok görevli ve sivil toplum kuruluşu çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Her bir doğal afeti iyi anlamak gerekir. Korkmadan anlamak ve hazırlık olmak gerekir”
inşaat mühendisleri odası bodrum temsilciliği deprem (3)Deprem sonrası meydana gelen tsunamilerin en çok, limanlar, küçük tekne barınakları, nehir ağızları yada sahillerdeki insanlar üzerinde etki gösterdiğini ifade eden Yalçıner ; “Yaptığımız çalışmalarda, ileride olacak tsunamilerin yaratacağı akıntılarla denizdeki her türlü yapıyı ne kadar etkileyecek bunları araştırdık. Deprem sonrası denizde farklı olaylar görünürse ardından tsunami gelecek demektir. Bu tsunamiler küçük bile olsa zarar verecektir. Böyle bir durumda, denizdeysek derin sulara doğru uzaklaşmak, karada isek kıyıdan 150-200 metre uzağa gitmek gerekir” şeklinde konuştu.
Güllük Körfezi ve çevresinde yaptıkları çalışma sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner bölge hakkında ise: “Dalaman Havalimanı tsunamiye karşı güvenlidir. Aynı şekilde Milas-Bodrum Havalimanı da, bulunduğu bölge düşük kotlu ve denize yakın olmasına, körfezin ucunda olmasına rağmen Ege Denizinde oluşabilecek en yüksek tsunamilere karşı güvendedir. Ancak limanlarımız için aynı şeyleri söyleyemeyiz” dedi.
inşaat mühendisleri odası bodrum temsilciliği deprem (8)Bodrum’da öğrenci ve öğretmenlere yönelik afet hazırlık eğitimleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan İMO Bodrum Temsilciliği üyesi İnşaat Mühendisi Siret Bali, 2002 yılında afet ve eğitim adı altında iki komisyon kurarak çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.
Katılımın beklenenin çok altında olduğu toplantı, akşam saatlerine kadar sürdü.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.