Bodrum Gündem

“PROJELER BODRUM YARARINA OLDUKTAN SONRA NİYE HAYIR DİYELİM”

yelken-intBodrum Kent Konseyi öncülüğünde Bodrum’da Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılmak istenen Külliye ve TOKİ tarafından hayata geçirilmesi planlanan projelere karşı başlatılan “Bodrumlu Sanatçılar Bodrum’a Sahip Çıkıyor” etkinliği renkli görüntülere sahne oldu.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Belediye Meydanında yapılan etkinlikte bir araya gelen Bodrumlu sanatçılar, daha sonra Bodrum Belediyesi Okul Gemisinde direğe çekilen yelken üzerine fırçaları, elleri ve ayakları ile çeşitli desenler boyadılar.

Bodrum’da Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılmak istenen Külliye ve TOKİ tarafından hayata geçirilmesi planlanan projelere karşı başlatılan “Bodrumlu Sanatçılar Bodrum’a Sahip Çıkıyor” etkinliğine; Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen, kadın kolları başkanı Emel Çakaloğlu, Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Kültür Sanat Meclisi adına sanatçı Ender Güzey ve Bodrumlu sanatçılar katıldı.

Yapılan etkinlikle ilgili olarak basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, konuşmasına Bodrum Kent Konseyine teşekkür ederek başladığı konuşmasında Bodrum’da yapılan protestoların son derece medeni ölçülerde gerçekleştiğine dikkat çeken Kocadon bunun tüm Türkiye’ye örnek olmasını dilediğini belirttiği konuşmasına şöyle devam etti “Öncelikle Kent Konseyimize teşekkür ediyorum, “Bodrumlular Bodrum’a Sahip Çıkıyor” diye bir kampanya başlattılar. Yürüyüşler yaparak ya da sizin de gördüğünüz gibi sanatçı arkadaşların vasıtası ile medeni bir şekilde protestosunu gösteriyorlar. Gönül ister ki Türkiye’nin her yerinde protestolar böyle olsun. Fırça ile olsun, resimle olsun, yürüyerek olsun. Öncelikle bu güzel protestonun Türkiye’ye ve dünyaya örnek olmasını diliyorum.”

“İki Yıldır İmara Açtığımız Bir Yer Yok, Bütün Yetkiler Bakanlıkta”…

Türkiye’de bazı bölgelerim kimi zaman turizmde isim olarak öne çıktığını fakat bir süre sonra bu özelliklerini yitirdiğini dile getiren Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bunun nedenini kentsel kimliklerinin koruyamamalarından kaynaklandığını ifade etti. Kocadon “Bodrum’un en büyük özelliği kentsel kimliğidir. Bugün Türkiye’nin geneline baktığımızda turizm her bölgede bir başkadır. Kimi zamanlar bazı bölgelerin ismi çok öne çıktı, hatta Bodrum’un önünde olan yerler oldu. Ama orada bir şeyi fark edemediler. Neyi edemediler, kentsel kimliği fark edemediler. Yani turizm yükselirken bina boyları da yükseldi. Ama Bodrum’da turizm yükselirken kentsel kimliğimiz aynı boyda kaldı. Şimdi bunu bozacak herhangi bir fiiliyatın içine girmek Bodrum’a yapılan en büyük haksızlıktır diye düşünüyorum.

Şu anda Bodrum’un %33’ü yapılaşmıştır sadece geri kalan öyle duruyor. Ben iki yıldır yarımadanın belediye başkanıyım. İki yıldır da imara açtığımız bir yer yok. Şu anda zaten öyle bir yetkimiz de yok. Bütün yetkiler bakanlıkta. Bakanlık istediği yere imarını açabiliyor ve bir tek imza ile de inşaat ruhsatı kesebiliyor.” Dedi.

“Bu Projeler Bodrum İçin İyi Olduktan Sonra Bodrumlu Niye Hayır Desin”

Bodrum’da yapılması düşünülen diyanet ve TOKİ projesi ile ilgili olarak halkla yerelin karşı karşıya getirilmemesi gerektiğine vurgu yapan Mehmet Kocadon, Bodrumluların kendi yararlarına olan projeleri destekleyeceğinin altını çizdi. Kocadon sözlerine şöyle devam etti “Halkla yereli birbirine düşürmemek lazım. Bu projeler iyi olduktan ve Bodrum mimarisine uygun olduktan sonra Bodrum halkı niye hayır desin ki? Ama gelin şu yereli bir dinleyin, bir fikrini alın, mimarlarla görüşün, Bodrum’un özelliklerine bir bakın ondan sonra da yapılacak ne ise hep beraber yapalım. Niye yangından mal kaçırır gibi yapılıyor bunlar? Bodrum’u Bodrum yapan bu halk değil mi? Bugün Türkiye’nin ve dünyanın gündemine oturan bir turizm beldesi olarak bu halk yapmadı mı? Bizim büyüklerimizin hoşgörüsü, birlikteliği, beraberliği, misafirperverliği, paylaşımcı ruhumuzu bugünlere taşımadı mı? Aynı ruh yine devam ediyor. Bizim Bodrum’da hiçbir tane kırdılı döktülü eylemimiz olmamıştır. Buna müsaadede etmeyiz zaten. Gelir şurada bir bildiri okuruz, ya da folklor ekibimizi getiririz ve ya ressam ve sanatçılarımızı getiririz. Yaptığımız eylem bu. Bunun örnek olmasını ve mevcut hükümetimizin yüzünü biraz daha Bodrum’a dönmesini istiyorum. “ dedi.

Yapılan eylemle ilgili olarak konuşan Bodrum Kent Konseyi başkanı Hamdi Topçuoğlu “Kentler sanatçıları ile sanatçılar da kentler ile var. “ dediği konuşmasında kentleri sanatçıların var ettiği gerçeğinin gözden kaçırılmaması gerektiğini söyledi. Topçuoğlu, sanatçı eli değmeyen şehirlerin kuru yapı kalabalıklarından ibaret olduğunu, müzeleri, parkları, kültür sarayları, sergi salonları olmayan yerlerin kent kimliğinden uzak olduğunu dile getirdi. Bu konuda Bodrum’un çok özel bir yer olduğuna dikkat çeken Topçuoğlu, Heredot, Artemisia, Mausolos, Halikarnas Balıkçısı ve Neyzen Tevfik gibi dünyaya ışık saçan kişilerin Bodrum’dan çıktığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

 

Yorumlar

  1. Alparslan OZERKAN dedi ki:

    Kendisini ispat etmis, dunya kenti olarak kabul edilmis bir kente, gerekli olmayan bir projedir, istismarciliktir. Konya, Adiyaman, Agri, Kayseri, Nemrut vb. gibi yerleskelerin islam tanitimi turizmi acisindan cesitlendirilmesi daha elverisli olmaz mi? Yoksa oralar ulkemiz topraklarindan sayilmiyor mu? Bodrum’lularin turizm gelirlerine yeterince darbe vurulmustur…