Bodrum Gündem

KATI ATIK PROJESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI…

KATI ATIK PROJESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI…

bodrum kent konseyi katı atık projesi bilgilendirme toplantısı (1)

Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen Bodrum Katı Atık Tesisi Projesi Bilgilendirme Toplantısında gergin anlar yaşanırken, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray; “Bu sistem hem en ekonomik, hem de en güvenli bir yöntemdir. Dünyanın genelinde düzenli depolama sistemi uygulanır.” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen Bodrum Katı Atık Tesisi Projesi Bilgilendirme Toplantısı Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezinde yaklaşık 300 kişinin katılımı ile gerçekleşti.

bodrum kent konseyi katı atık projesi bilgilendirme toplantısı (7)Bodrum Kent Konseyi’nin düzenlediği bilgilendirme toplantısında Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray projeyi özetledikten sonra detaylı bir sunum ile katılımcıları bilgilendirdi. Toplantıya Bodrum Kent Konseyi bileşeni olan AK Parti Bodrum ilçe Başkanı Çiğdem Demiralp, CHP Bodrum ilçe Başkanı Recai Seymen, MHP Bodrum İlçe Başkanı Mehmet Tosun, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ile Bodrum Belediyesi CHP’li ve MHP’li Meclis üyeleri, birlikte Akdam ve Sazköy Mahallerinde yaşayanlar ve çevreye duyarlı yurttaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bodrum kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu bu projenin çok önemli ve Bodrum’un 40-50 yıl sonrasını ilgilendiren bir proje olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi; “Bu gün konumuzu biliyorsunuz. Katı atık depolama istasyonu yada merkezi ile ilgili bilgilenme çalışması yada çabası içinde olacağız. Bu günkü bilgilerimiz daha sonraki bir toplantımızda konsey bileşenleri olarak, değerlendireceğiz. Dolayısı ile bu gün herhangi bir karar alma söz konusu değildir.”

Büyükşehir Belediyesi görevlilerinin bilgilendirme yapacağını ifade eden Topçuoğlu, toplantı ile ilgili şu bilgileri paylaştı; “Büyükşehir görevlileri gerekli gördükleri bilgileri bizimle paylaşacak. Bunun akabinde sizlere kağıt kalem dağıtılacak. Konu ile ilgili bütün soruları sorabileceksiniz. Her soru mutlaka yanıtlanacak.”

Topçuoğlu amaçlarının baştan sona bu konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak olduğunu özellikle vurgulayarak sözü, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray’a bıraktı.

bodrum kent konseyi katı atık projesi bilgilendirme toplantısı (6)Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray projenin hem ekonomik, hem de güvenli bir yöntem olduğunu ve dünyanın genelinde de düzenli depolama sistemi uygulandığını kaydetti. Giray projeyi özetledikten sonra detaylı bir sunum yaptı.

Daha sonra soru cevap bölümüne geçildi.

Soru sormak isteyen katılımcılar kağıt kalem dağıtılarak, sormak istedikleri soruların yazılması istendi. AK Parti grubundan soruların yazılı olarak sormak yerine, sözlü olarak sorulması yönünde bir itiraz gelse de, başkan Topçuoğlu böyle bir usüle karar verdiklerini ifade etti. 10 dakikalık bir sürenin ardından yazılı olarak verilen sorular Topçuoğlu tarafından okundu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray tarafından yanıtlandı. Akdam köylülerinin soruları daha önceden hazırlayıp yazılı hale getirdikleri de gözlerden kaçmazken, Akdam ve Sazköy köylüleri AK Partililer ile birlikte oturmaları da dikkat çekti.

bodrum kent konseyi katı atık projesi bilgilendirme toplantısı (9)Giray’ın soruları yanıtlaması sırasında Akdam köylülerinden bazı itirazlar gelmesi üzerine ortam gerildi. Akdam köylüleri soruların yanıtlarından tatmin olmadıklarını dile getirdiler.

Zaman zaman karşılıklı atışmaların da yaşandığı toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen Bodrum Katı Atık Tesisi Projesi Bilgilendirme Toplantısında sorulan soruların, Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesine yazılı olarak gönderileceği ve gelen yanıtların da bir rapor haline getirilerek Bodrum Kent Konseyi bileşenlerine gönderileceği ifade edildi.

 

Yorumlar

  1. Özellikle ÇED ile ilgili vd. konularda halkı bilgilendirme toplantılarının nedense hep formalite olduğunu düşünmüşümdür. Her şey yapılmıştır, proje hazırdır, uygulama aşamasında nedense vatandaşın da rızası alınmıştır, demek için… Şimdiye kadar halkı bilgilendirme toplantılarında, halk karşı çıksa bile uygulamadan vazgeçildiğine şahsen tanık olmadım. Belki vardır. Bu konularda yöre halkını dikkate alıp, onların görüşlerinin de dikkate alındığı duygusunu, işin ta en başından oluşturmak gerekir. Yöre halkıyla ta başından temasa geçip, konunun önemini ve çevreye etkisinin ne ölçüde olacağını samimi anlatmak gerekir. Bürokratlar ve yöneticilerin, halkı bilgilendirme toplantılarını salonlarda yapması yerine, yapılanları-yapılacakları vatandaşa yerinde teknik olarak uzmanların ağzından bilimsel temelli basit anlatımla, sahada anlattığınızda ve yapılacakları gösterdiğinizde (atığın yer altı suyunu, tarım alanlarını, havayı, insanların sağlığını etkilemeyeceğini sağlıklı bir şekilde anlatılırsa) iş kolaylaşacaktır. Girdilerden, yani insanların tükettikleri sonucunda da doğal olarak bir de çıktılar yani çöp-atık olacaktır. Atıkların bertaraf edilmesinde elbette belediyelere yardımcı olunması, problemlerin çözümünde halkla birlikte olmak işin sağlıklı yürütülmesinde gereklidir. Yörede yaşayanlara, bu atığın nasıl bertaraf edileceği samimi şekilde izah edilmelidir. Atıklardan kaynaklanabilecek her türlü etkilerden yöre halkının zarar görmeyeceğine bilimsel ve uygulama temelinde -doğru bilgilendirmeyle sağlanmalıdır. En önemlisi de atıkları geri dönüşüm yöntemleriyle ayıklayıp değerlendirilmesi gerekir.
    Dr. Eşref Atabey. Tıbbi jeoloji Uzmanı