Bodrum Gündem

“DENİZİ DOLDURUP, 32 DÖNÜM ARAZİ KAZANILMIŞ…”

“DENİZİ DOLDURUP, 32 DÖNÜM ARAZİ KAZANILMIŞ…”

 sema höcek

Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höcek, Gündoğan, Küçükbük, Çetirge Burnu’nda BESA İnşaat tarafından yapılması planlanan proje öncesinde, yarımada üzerinde gerçekleştirilen imar yolu ve hafriyat çalışmalarının doğa ve çevreye zararlı faaliyetler ve yasalara aykırı olduğu yönündeki iddialarının kamu kurumlarından gelen yazılar ile doğrulandığı kaydetti. Höcek, denizin hafriyat ile doldurularak 32 dönüm arazi kazanıldığını iddia etti.

Bodrum Gündem Haber

Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği üyeleri, Göltürkbükü Mahallesi ile Gündoğan Mahallesi sınırında yer alan Küçükbük koyundaki, Çetirge Burnu olarak bilinen bölgede, yüklenici firmanın doğal dokuyu koruyacağız demesine karşın, dinamitler ile yarımadanın doğal zemin yapısı bozulurken, çıkan hafriyatın da, arazi kazanmak için denize dökülerek dolgu yapıldığı, deniz dibinin ve çevrenin tahrip edildiğine dikkat çekerek, bu çevre katliamının durdurulması için başta BİMER ve Bodrum belediyesi olmak üzere birçok kamu kurumuna başvuru yapmışlardı.

16 MART İTİBARI İLE YASAL SÜREÇ BAŞLADI…

Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği, TEMA Vakfı Bodrum Gönüllüleri ve Bodrum Denizciler Derneği üyeleri 16 Mart 2016’da inşaatın ruhsatsız olduğu ve denize dolgu yapıldığını iddia ederek Besa İnşaat hakkında Bodrum Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundular.  Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höcek o gün yasal sürecin artık başladığını ifade ederek “Gerekirse görevini ihmal eden belediye yetkilileri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Şubat ayı başından itibaren başlayan, çok sayıda iş makinesi ve dinamitler ile gerçekleştirilen hafriyat çalışmaları 1 Mayıs itibarı ile sona erdirildi.

Gündoğan_Küçükbük_Çetirge-Burnu (4)DEVLET KURUMLARI DENİZ DOLGUSUNU VE İZİNSİZ HAFRİYATI KABUL ETTİ…

Hafriyat çalışmalarının durdurulmasının ardından,  BİMER kanalı ile Milli Emlak Müdürlüğü ve Belediye dahil bir çok kamu kurumundan yanıtların gelmeye başladığını ve denize dolgu yapıldığının devlet tarafından tespit edilerek, idari cezalar verildiğini söyleyen Sema Höcek savcılığa verdikleri suç duyurusunun sonucunu beklediklerini kaydetti.

Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höcek gelinen son durumu kamuoyu ile şu ifadeler ile paylaştı; “8 Nisan’da BİMER’e Başbakanlık İletişim Merkezi’ne başvurduktan sonra, muhatap kabul edildik. Tüm cevapları bu şekilde aldık. Geldiğimiz noktada da gerek Milli Emlak, gerek Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, hepsi burada izinsiz hafriyat yapıldığını, bu hafriyatın denize döküldüğünü ve çevre kirliliği yaratıldığını kabul ediyorlar. Bunların neticesinde Milli Emlak, yanılmıyorsan 21 Nisan tarihli yazısı ile Bodrum Belediyesine diyor ki, (15 Nisan’da Bodrum Belediyesine bildirmiş, bize gelen yazı 21 Nisan) “Buradaki işgali 15 gün içerisinde kaldır. Kıyının doğal hale getirilmesini sağla diyor. Eğer bunu yapmazsan veya şirket bunu yapmazsa ilgili yasanın, ilgili maddesine göre yasal yollara başvurarak burayı tahliye ederim”

DEVLETİN VERDİĞİ KARARLARI YOK MU SAYIYORLAR…

Gelinen noktada, henüz hiçbir faaliyet görmediklerini kaydeden Höcek, açıklamalarına önümüzdeki günlerde çok tartışılacak ve çok dikkat çeken şu ifadeler ile devam etti; “O zaman şöyle mi diyeceğiz; Bunlar devleti de yok sayıyorlar, devletin verdiği kararları, yaptığı tutanakları yok hükmünde mi sayıyorlar. Biz gelinen noktayı bilmiyoruz. Hep idari cezalar verilmiş. Bunların tahsil edilip, edilmediğini de bilmiyoruz ki bu da önemli değil “Parası olan kirletir” gibi bir sonuç ve zihniyet doğuyor insanlarda.”

Gündoğan_Küçükbük_Çetirge-Burnu (3)BELEDİYE PEYZAJ ve BAHÇE YAPABİLİRSİNİZ İZNİ VERDİ…

Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Taner Uslu imzalı bir belge ile yüklenici firmanın ruhsatsız bir şekilde hafriyat çalışmalarını sürdürerek tamamladıkları iddiasında bulunan Höcek şunları söyledi; “Bizim istediğimiz şu; Burada bir çevre kirliliği yaratıldı, bir çevre ve doğa katliamı yapılıyor. Bütün bunların da Başkan Yardımcısı Taner Uslu’nun imzası ile verilmiş olan, “Bu parsellerde imar yolu açabilirsiniz, peyzaj düzenlemeleri, bahçe düzenlemeleri yapabilirsin” diye bir kağıt var. Ruhsat değil, inşaatın ne ruhsatı var, ne bir izni var. İmar yolu açıyorum adı altında görüldüğü gibi, tamamen farklı bir kara parçası yaratılarak, denilen o ki; 32 dönüm arazi kazanılmış denizden. Deniz dibi yaşamını da yok ederek, bir çalışma yapılmış.”

TANER USLU; VERİLEN BELGEDE USULE AYKIRI BİR ŞEY YOKTUR…

Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höcek’in bu iddiası ile ilgili telefon ile görüşünü aldığımız Taner Uslu 27 Ocak 2016 tarihinde, Türkbükü Mahallesinde Besa Marin A.Ş. adına kayıtlı parsellerde ve etrafında imar yollarının açımı, peyzaj ve bahçe düzenlemesine yönelik gerekli izinleri isteyen dilekçeleri olduğunun bilgisini vererek “Bahse konu olan parsellerin, içinde ve etrafında bulunan yolların açılması hususunda, imar yollarının bir Harita mühendisi tarafından tespit ettirilerek, özellikle can ve mal güvenlik tedbirlerinin de alınarak, komşu arazilere tecavüz edilmeden ve kamu yeşil alan terklerinin de yapılması şartı ile imar yollarının açılmasında bir sakınca olmadığı yönünde bir yazı verilmiştir. Burada usule aykırı bir şey yoktur.” dedi.

GEREKİRSE GÖREVİNİ YAPMAYAN KURUMLAR İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNURUZ…

16 Mart tarihinde yaptığımız Savcılığa Suç Duyurusunda bilirkişi talep ettiklerini, lakin artık bilirkişiye ihtiyaç kalmadığını belirten Höcek konu ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti; “Bilirkişi talep etmiştik. Ama artık gerek kalmadı. Bütün kamu kurumları burada bir çevre kirliliği, izinsiz hafriyat dökümü olduğunu tespit etmiş zaten. Beklentimiz biran önce iddianamenin hazırlanıp, mahkeme safhasının başlaması. Umarız bütün resmi kurumları için ve personel de dahil, suç duyurusunda bulunma mecburiyetinde kalmayız. Beklentimiz sadece alınan kararların uygulanması. Bizler hukukun üstünlüğünü hep savunageldik. Evet adalet duygumuzun sarsıldığı anlar da oluyor, ama hukukun üstünlüğünü savunmaktan hiç vaz geçmedik, vazgeçmeyeceğiz de. Biz bunun için bu konunun takipçisiyiz.”

Höcek sözlerini şu sözler ile tamamladı; “Zaten devlet almış kararı; “Doğal haline getir, işgali kaldırt” diyor. Bekliyoruz.”

Gündoğan_Küçükbük_Çetirge-Burnu (2)YAPANIN YANINA KAR KALMASIN DİYE UĞRAŞIYORUZ…

Bu tür davalar için genelde “Yapanın yanına kar kalır.” diye bir görüşün hakim olduğunu ifade eden Höcek “Öyle bir imaj var. Doğru. Zaten yapanın yanına kar kalmasın diye bunca çabamız. İnsanları buna inandırmak ve bu çabaların sonuçsuz kalmadığını da göstermek. Somut kazanımlarımız var.” dedi.

Kazandıkları bir davadan da örnek veren Höcek şöyle konuştu; “Bir tanesi bir hazine arazimiz vardı, Tutamaç Mevkii 390 parsel. Orada bir yol tadilatına itirazımız oldu. Kazandık. O plan tadilatı, kamu yararına olmadığı için ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu için iptal edildi. Yargıtay’ın elimizde çok somut bir kararı var. Bu da kazanımlarımızdan birisidir. Yargıtay 8.Hukuk Dairesi diyor ki; Doğrudan zarar gören insanlar dava açabilir. Ki içtihatlar böyledir. Kıyılar devletin tasarrufu altındadır, Anayasa, Yasalar, Kıyı Yasası ile halka kullanım hakkı tanınmıştır. Kıyılar herkesindir. Dolayısı ile her vatandaşın kıyılar ile ilgili, kamusal alanlar ile ilgili dava açma vardır, diyor. Bundan sonra kimse bize sen taraf değilsin diyemeyecek. Kapı gibi Yargıtay kararımız da var.”

Gündoğan Peynir Çiçeği Derneği Başkanı Sema Höcek, konu ile ilgili olarak gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.