Bodrum Gündem

KALP KRİZİNE DİKKAT…

KALP KRİZİNE DİKKAT…

kalp krizi geçiren adam 111

Bodrum’da sağlık sektörü hem devlet, hem de özel sektör de önemli başarılara imza atıyorlar. Özellikle tatil yapmak üzere Bodrum’a gelen turistler sağlık sektörünün hizmetlerinden memnun ayrılıyorlar.

Bodrum Gündem Haber

Belçika vatandaşı 66 yaşındaki Michel Henri Kerrest’te Bodrum’un sağlık sektörünün hizmetlerinden memnun olarak ayrılan turistlerden birisi. Kerrest, eşiyle birlikte geldiği Bodrum tatilinde aniden fenalaştı. Acilen Özel Bodrum Hastanesi’ne kaldırılan Kerrest’e kalp enfarktüsü teşhisi kondu. Bypasslı olan Kerrest’i tedavi eden Özel Bodrum Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nejat Sönmez, hastanın geldiğinde yürüyemez halde olduğunu ancak uygulanan pıhtı eritici tedavi sayesinde sağlıkla taburcu edildiğini söyledi.

Kerrest ise Özel Bodrum Hastanesi’nde yeniden hayata dönmüş olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyledi.

Özel-Bodrum-Hastanesi-Kardiyoloji-Uzmanı-Dr-Nejat-SönmezKALP HASTALARI YAZ AYLARINDA RİSK ALTINDA…

Küresel ısınmanın da etkisiyle hava sıcaklıkları her geçen gün artıyor. Özellikle kalp hastaları yaz aylarında çok dikkatli olmalılar çünkü sıcak hava kalp krizini tetikliyor. Özel Bodrum Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Nejat Sönmez uyarıyor:

Doğru beslenme hayati önem taşıyor…
Terleme ile çok su kaybedileceği için vücutta pıhtılaşma eğilimi artar. Bu da kalp hastalığını ya da kalp krizi riskini tetikler. Bu nedenle günde en azından 2–3 litre sıvı tüketilmesi, sıcak havalarda ağır yemeklerden mutlaka kaçınılması, kızartma ve kebap gibi yemek çeşitlerinin çok fazla tüketilmemesi gerekir.

10.00–16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı! Sıcak havalarda vücudun sıvı dengesinin bozulması nedeniyle terleme aşırı miktarda artar. Mümkün olduğunca vücudu örten kıyafetlerin giyilmesi gerekir.10.00–16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır. Aynı saatlerde denize girmek, uzun süre plajda durmak ve güneş altında kalmak çok tehlikelidir.

Kimler risk altında? Önceden kalp krizi geçirenler, stent uygulaması ve By-Pass cerrahisi yapılanlar. Kalp yetmezliği, hipertansiyon, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği sorunu olanlar. Kilo fazlalığı ve şişmanlık problemi yaşayanlar. Sigara içenler ve / veya alkol tüketimi fazla olanlar. Hareketsiz bir yaşam tarzı sürenler çok dikkatli olmalılar

kalp kriziBU BELİRTİLER VARSA KALP KRİZİ OLABİLİR…

Göğüste ağrı: Çoğunlukla kalp krizinde göğüs kafesinin ortasında birkaç dakikadan uzun süren ağrı, baskı, sıkışma, huzursuzluk hissi olabilir. Ağrı genellikle dinlenmeyle geçer ve efor sırasında yine gelir. Ayrıca halsizlik, göğüste ağırlık, ölüm korkusu gibi belirtileri de olabilir.

Diğer ağrılar: Ağrı üst vücutta da ortaya çıkabilir. Örneğin çene ve dişler, iki kol, boyun ya da karında olabilir. Bazen ağrı, sıkışma, huzursuzluk hissi göğüste başlar ve sonra sol kola, çene altına ve sırta vurur.

Nefes darlığı: Güç nefes alma göğüs ağrısından önce ya da aynı anda başlayabilir. Buna karşın kalp krizi sırasında herhangi bir solunum şikâyetiniz de olmayabilir.

Terleme, bulantı: Bazen bu belirtiler de kalp krizinin tek işareti olabilir. Göğüste yanma hissi mide problemlerinden de olabilir, ama aynı zamanda bir kalp krizi belirtisinin de işaretidir. Daha önce kalp krizi geçirmiş olsanız bile belirtileriniz öncekine göre farklılık gösterebilir. Kadınlar erkeklere göre daha sessiz kalp krizi geçirirler. Bu, kalp krizinde göğüste ağrı, yanma gibi klasik belirtilerin olmadığı anlamına gelir. Bunun yerine, soğuk terleme, bulantı, zor nefes alma vardır.

Kalp krizinden korunma yolları nelerdir? Sigarayı bırakın. Diyet ve egzersizin kan basıncı kontrolü için yetersiz kaldığı durumlarda bir veya daha fazla ilaç kullanılması gerekli olabilir. Tansiyon düşürücü ilaçların yaşam boyu düzenli olarak kullanılması gerektiği unutmayın. Günlük tuz tüketiminizi bir silme tatlı kaşığı ile sınırlayın. Doymuş yağlar ve kolesterolün fazla miktarda tüketimi, koroner kalp hastalıkları ile yakından ilişkilidir. Bu nedenle tam yağlı süt ve süt ürünleri ile yağlı etlerin tüketiminden kaçının. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Düzenli egzersiz yapın. Stresinizi kontrol altına alın.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.