Bodrum Gündem

İYİ TARIM UYGULAMASI BODRUM’DA DA YAYGINLAŞIYOR…

bodrumda iyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor (4)

Bodrum Ziraat Odası (BOZOD) 12-13-14 Haziran 2016 tarihleri arasında 12 farklı noktada “Organik Tarım Çalışmaları” bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yalıçiftlik, Mumcular, Çömlekçi ve Mazı’nın ardından Bitez’de gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, iyi tarım uygulaması ve iyi tarım uygulamasının üreticilere avantajları konuşuldu.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem 

Bodrum Ziraat Odası “İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarımda Sertifikasyon ve Danışmanlık” ile “Tarımda Teşvik ve Hibeler” konularını üreticilere aktarmak amacı ile gerçekleştirilen çalışmanın ilk günün de Yalıçiftlik, Mumcular, Çömlekçi ve Mazı’da toplantılar düzenlendi. Oldukça yoğun ilgi ve katılımın olduğu toplantılarda, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Evrim Yüksel, Muğla Sıtkı Koçman Ünivesitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Yrd.Doç.Dr.Nurettin Öner, Ziraat Bankası Bodrum Ortakent Şubesi’nden Tolga Deniz İlgar, Bodrum İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Taner Yıldırım, Sertifikasyon Danışmanlığı ve Eğitim Hizmetleri uzmanı Fadime Koçel ve Bodrum Ziraat Odası’ından Ziraat Mühendisi Eşref Eğridal katıldı.

bodrumda iyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor (7)İYİ TARIM UYGULAMALARINI GENİŞLETMENİN PEŞİNDEYİZ…

Ekim 2014 Tarihinde kurulan Bodrum Ziraat Odası Başkanı Melengeç, yaptıkları çalışma ile ilgili olarak; “Türkiye ve Dünya ekonomisinde yıllar itibarıyla zorlaşan ekonomik şartlar ve bozulan ekolojik kriterler, tarımsal üretimi olumsuz etkilemektedir. Bu durumun önüne geçebilmek adına yapacağımız bu toplantılara katılımın yoğunluğu çok önemli. Bu toplantı zincirinin, konvensiyonel tarımın ‘İyi Tarım’ ve ‘Organik Tarım’ geçişine hizmet edecek düşüncesindeyiz.” dedi.

Bitez Arap Çavuş Kahvehanesinde üreticiler ile bir araya gelen ekip, konu ile ilgili katılımcıları bilgilendirmelerinin ardından üreticilerin çeşitli sorularına da yanıtlar verdiler.

bodrumda iyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor (2)İlk söz alan Agro Phia Sertifikasyon Danışmanlığı ve Eğitim Hizmetlerinden Fadime Koçel kendisini tanıttıktan sonra şöyle konuştu; “İyi Tarım Uygulamaları nedir? Doğaya, hayvana ve insana zarar vermeden yapılan tarım yöntemi. Bizler bu tarımı yapalım diye, devlet bizi destekliyor.”

Koçel iyi tarım uygulamaları sertifikası olan üreticilere devletin dekar başına 50 liradan başlayan geri ödemesiz hibe verdiğini ve bankalarında düşük faizli krediler verdiğini sözlerine ekledi.

Daha sonra söz alan Ortaken Ziraat Bankası Şube Müdürü Tolga Deniz İlgar, nrmal kredi faizinin yüzde 16 civarlarında olduğunu ifade ederek, İyi Tarım uygulamalarında ise yüzde 4-8 arasında değişen faiz oranlarında kredi sağladıklarının bilgisini verdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Daire Başkanlığı’ndan Ziraat Mühendisi Evrim Yüksel’de destek amacı ile bu güne kadar gerçekleşen projeler hakkında bilgiler verdi.

bodrumda iyi tarım uygulamaları yaygınlaşıyor (6)Türkiye Tarım Yazarları ve Gazetecileri Derneği Başkanı, TV Programcısı ve Hasat Gazetesi yazarı İsmail Uğural, Bodrum Ziraat Odası’nın çalışmalarını kuruluşundan bu yana izlediğini kaydederek şöyle konuştu; “İyi Tarım Uygulamalarını canı gönülden istiyor ve destekliyoruz. Çünkü dünyada da bu böyle. Fakat Türkiye’de istediğimiz seviyede değil. Ama olacak.”

Uğural Bodrum’un çok özel ve seçkin bir yer olduğunu, bu nedenle Türkiye’de öncü olabileceğini sözlerine ekledi.

Muğla Sıtkı Koçman Ünivesitesi Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Yrd.Doç.Dr.Nurettin Öner’de çalışmaları hakkında bilgiler vererek, üreticilerin sorduğu soruları yanıtladı.

Konuşmacıların ardından, özellikle Akdeniz Sineği ile mücadele, Arıcılık ve mandalina ile ilgili üreticilerin sorun ve sorular konuşuldu.

Programın ikinci günü gerçekleşen Bitez toplantısının ardından Ortakent, Turgutreis ve Dereköy’de de İyi Tarım uygulamaları konusu ile ilgili üreticiler ile bir araya gelindi.

Programın üçüncü günü Göltürkbükü, Gündoğan, Yalıkavak ve Gümüşlük mahallerindeki üreticiler ile bir araya gelinerek “İyi Tarım Uygulamaları” konusu anlatılacak.

Yorumlar

  1. Gürkan EROĞLU dedi ki:

    bodrumda iyi tarım uygulamaları çalışmalarına, ilgili olduğum yaklaşık 70 dönümlük arazide ve eko-turizm uygulaması kapsamında, karşılıklı destek/yardım ile katılabilmemizin yararlı olabileceği düşüncesiyle ilginizi bekliyorum. Sevgi ve saygılarımla (G.E. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı emekli başmüfettişi-Y.Mim.müh.Şehir pl.) 0532 654 24 70