Bodrum Gündem

BODRUM DENİZCİLER DERNEĞİ BAŞKANI TATİLCİLERİ UYARDI…

denizciler derneği tatilcileri uyardı koylarımızı kirletmeyelim (27)

Bodrum Denizciler Derneği katı atık alım teknesi “Venüs” ile koyları temizlemeye devam ediyor. Başkan Mustafa Demiröz “Aslolan temizlemek değil, koylarımızı ve denizlerimizi  kirletmemektir.” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Mavi Yolculuk denince hiç kuşkusuz aklımıza gelen başlıca isimler, Halikarnas Balıkçısı, Azra Erhat,Sabahattin Eyüboğlu ve Bedri Rahmi Eyüboğlu’dur ilk onlarla keşif edilen mavi yolculuk bugün dünyaca tanınan bir marka haline gelmişse bunu korumak ve sürdürmek tüm mavi yolcuların görevi. Azra Erhat’ın cümleleri ile Mavi Yolculuk şöyle tanımlanmış;“Mavi yolcu olmak ne demektir, diye sorarsanız, bu bir bilinç işidir, derim. Bu bilinç, insana bir ayrıcalık, bir üstünlük duygusu verir, ama mavi yolcuyu çevresinden ayırmaz; tam tersine bir çeşit sağtöre (ahlak) aşılayarak, bu ülküyü başkalarına da benimsetme hevesini verir”

Meriç KöyatasıMavi yolculuk yapmak için bir tekne sahibi olabilir, çok lüks bir tekne kiralayabilirsiniz. Ama bu, sizin mavi yolculuk yaptığınız anlamına gelmez. Mavi yolculuk bir felsefedir. Bir tekneye atlayıp haldır haldır koyları dolaşmak mavi yolculuk değildir.” demiş

denizciler derneği tatilcileri uyardı koylarımızı kirletmeyelim (28)TÜKETİM ÇILGINLIĞI MAVİ YOLCULUK RUHUNU YOK EDİYOR… 

Tekneye atlayıp Gökova’nın dantel gibi işlenmiş, o cennet koylarında bilinçsizce dolaşmak mavi yolculuk değildir. Doğal güzellikleri tarihin ve mitolojinin penceresinden seyretmektir Mavi yolculuk.  Mavi Yolculuğun amacı eğlenceden çok doğaya dönmek, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan koylarda kendini bulmaktır. Mavi yolculuğun adını koyan zamanın aydınları yanlarına sadece peynir, su, peksimet, tütün ve rakı alarak medeniyetten uzaklaşıyor, deniz kültürünü özümsüyorlardı.

Şimdi ise modern yaşamın ve teknolojinin getirdiği rahatlık yanında, tüketim çılgınlığı ile büyüyen atıklar da, büyük sorun olmaya devam ediyor.

denizciler derneği tatilcileri uyardı koylarımızı kirletmeyelim (30)TATİLCİLER ÇÖPLERİNİ BİLİNÇSİZCE KOYLARA BIRAKIYOR…

Yaz sezonu geldiğinde o cennet koylar, mavi yolculuk yaptığını sanan turistler tarafından çöp denizi haline getiriliyor. Cennetten bir parça olan o güzelim koylar, plastik poşetlerden tutunda,her türlü ambalaj atığı,şişeler,teneke kutular,çocuk bezlerine  kadar akla hayale sığmayacak çöpler ile dolup taşıyor.

denizciler derneği tatilcileri uyardı koylarımızı kirletmeyelim (36)DENİZCİLER DERNEĞİ TEKNESİ BİR GÜNDE 150 TORBA ÇÖP TOPLADI…

Mülkiyeti, Bodrum Belediyesi,Bodrum Ticaret Odası,Bodrum Deniz Ticaret Odası ve Bodrum Denizciler Derneğine ait olan.İşletmesi Denizciler Derneği tarafından yapılan katı atık alım teknesi “Venüs” ile her yıl olduğu gibi koylar temizlemeye devam ediyor. Koylarda karşılaşılan manzara ve toplanan atıklar korkunç.

Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, mavi yolculuk ve günübirlik turlar ile mavi ile yeşilin kucaklaştığı, o güzel koyları ziyaret eden tatilcileri uyarıyor; “Nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakın.”

denizciler derneği tatilcileri uyardı koylarımızı kirletmeyelim (40)Demiröz şöyle devam ediyor; “Her geçen gün daha çok ziyaretçinin geldiği, o cennet koylarımızda adeta çöp dağları oluşuyor. Sadece 25 Haziran günü Çatal Ada ve Çavuş Adasında yaptığımız çevre temizliğinde 150 torba çöp topladık. Şunu hiçbir şekilde unutmayalım, asılolan temizlemek değil, kirletmemektir. Bodrum’da başlayan ve yayılan mavi yolculuğun kalbi olan koylarımızı temiz tutmalıyız, o koylar bize çocuklarımızın emanetidir ve geleceğe doğal hali ile aktarmak görevimizdir. Koylara eğlenmek ve dinlenmek için giden ahalinin götürdükleri yiyecek ve malzemelerini çöp olarak bırakmamaları , çevre ve koylarımız ile ilgili daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Bodrum’un ve ülkemizin  en önemli gelir kaynağının turizm olduğunu unutmayalım. Denizlerimiz ve koylarımız olmaz ise buralarda turizm de olmaz.”

Bodrum Denizciler Derneği, katı atık alım teknesi “Venüs” ile sezon boyunca koylarda bulunan çöpleri  temizlenmeye devam edecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.