Bodrum Gündem

GÜMÜŞLÜK KLASİK MÜZİK FESTİVALİ BAŞLADI…

GÜMÜŞLÜK KLASİK MÜZİK FESTİVALİ BAŞLADI…
10.07.2016
0
A+
A-
dbb95d4a-3d56-478b-be28-41f204a5c37e13. Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, Piyanist Gülsin Onay’ın 2 bininci konseriyle tarihi taş ocağında başladı.
Bodrum Gündem Haber 
“Taşta Klasik” başlığı altında sunulacak klasik müzik konserlerinin ana sponsorluğunu üstlenen Bosch’un katkılarıyla gerçekleşen konserde Gülsin Onay, çok sevdiği hocası Ahmed Adnan Saygun’un adını taşıyan Saygun Quartet ve konuk sanatçı kontrbasçı Cemre Burhan Çetin’le birlikte sahneye çıktı. Konser öncesinde gazeteci ve haber sunucusu Özlem Gürses izleyicilere bu yılki program hakkında bilgi vererek, katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.İlk konserini 6 yaşındayken TRT İstanbul Radyosunda veren Piyanist Gülsin Onay, 50 yılı aşan sanat yaşamı boyunca birbirinden değerli sanatçı, orkestra ve şeflerle 5 kıtada 73 ülkede konserler verdi; çok sayıda albüm doldurdu ve sayısız ödüle layık görüldü. Onay, ikibininci konserinde, Ulvi Yücelen Oda Müziği Yarışması birincisi Saygun Quartet’le ve gecenin konuk sanatçısı kontrbasçı Cemre Burhan Çetin’le festival sahnesinde yer alırken, konseri aralarında ünlülerin de bulunduğu bin civarında klasik müzik tutkunu izledi.

Açılış konserini, 1916 yılında müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen, Türkiye’de çoksesli müziğin gelişimine önemli katkı sağlayan besteci, piyanist, piyano öğretmeni ve müzik yazarı, hocası Mithat Fenmen’e adadığını belirten Gülsin Onay, festival sahnesinde hocasıyla birlikte çalıştıkları Chopin Konçertosunun quartet versiyonunu, ayrıca Ulvi Cemal Erkin ve Dvorak’ın eserlerini seslendirdi. Chopin Konçertosunun quartetle çok nadir seslendirildiğini ifade eden Onay, Saygun Quartet’le icra ettikleri bu eserin önemine de dikkat çekti.

Gülsin Onay, sahneye çıkmadan önce gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konserin 8 Temmuz 1909’da doğan Türkiye’nin ilk kadın konser piyanisti Ferhunde Erkin’in de doğum gününe rastlaması açısından çok değerli olduğunu söyledi. Onay, “çok duygu yüklü bir konser olacak ama inşallah bunu notalarla aktaracağım izleyicilere” dedi. Çok sevdiği isimlerin bu konserde bir araya geldiğini söyleyen Onay, sözlerini şöyle sürdürdü; “Adnan Saygun burada, Ulvi Cemal Erkin, Ferhunda Erkin, Chopin hepsi bu gece burada; düşünebiliyor musunuz bu benim iki bininci konserim ve müzik hayatımda benim için çok değerli isimler bu konserde bir araya geldi. İlk konserimi 6 yaşında verdim, 73 ülkede konserler verdim; tarifsiz bir mutluluk yaşıyorum” dedi.

İzmir Karşıyaka Belediyesi bünyesinde kurulan Karşıyaka Oda Orkestrası (KODA) grup şeflerinden oluşan Saygun Quartet, Deniz Toygür Conus, Özge Özerbek, Yağmur Tekin ve Yusuf Çelik’ten meydana gelmiş genç bir quartet olarak dikkat çekti. Dörtlüye eşlik eden bir diğer KODA üyesi Cemre Burhan Çetin de kontrbastaki yeteneği ile izleyicilerden alkış aldı. Sanatçılar, izleyicilerin alkışlarıyla 2 kere bis yaptılar. Gülsin Onay, Chopin Nocturne’ü seslendirerek sahneden ayrıldı.

Geçtiğimiz yıllarda Gümüşlük Festival Akademisinin öğrencileri arasında yer alan Saygun Quartet’in çelisti Yusuf Çelik, bundan yıllar önce viyolonsel ustalık sınıfına eğitim veren İngiliz virtüöz Alexander Baillie’den masterclass almış, daha sonra Almanya’da usta müzisyenin öğrencisi olmuştu. Eğitimine Baillie ile devam eden Çelik, ilk kez öğrenci olarak geldiği festivalde, Gülsin Onay’la sahne aldı. Konser öncesinde büyük bir heyecan ve onur duyduğunu belirten Çelik, kendini evinde hissettiğini ve tekrar festivalde olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.