Bodrum Gündem

BODRUMLU ŞOFÖRLER ÖTV İNDİRİMİNDEN YANA DERTLİ…

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı (10)

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı düzenlediği basın açıklamasında, hükümetin açıkladığı ÖTV indirimi müjdesine sevinemediklerini belirterek, Büyükşehir tarafından mağdur edildiklerini söyledi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıkladığı ekonomik pakete göre, aracını yenilemek isteyen, taksi, dolmuş ve servis minibüsleri ÖTV vermeden aracını yenileyebilecek. Henüz Resmi Gazetede yayınlanmamasına karşın, önümüzdeki günlerde uygulanmaya başlaması bekleniyor. Ancak Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı hükümetin açıkladığı bu müjdeye sevinemediklerini belirterek “Büyükşehir Belediyesi bize 2016 başına kadar araçlarımızı yenileme dayatmasında bulundu. Bundan dolayı her birimiz 15-20 bin liralara kadar zarara uğradık.” dedi.

BÜYÜKŞEHİR ŞOFÖR ESNAFINI MAĞDUR ETTİ…

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı (9)Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı, Başkan yardımcısı Hüsnü Altaç, Bodrum Şoförler odası Avukatı Barış Eğilmez ile birlikte şoför esnaflarının da katıldıkları basın açıklamasında, Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından mağdur olduklarını dile getirerek şöyle konuştu; “Taksiler de ve bütün ticari araçlarda bir defaya mahsus ÖTV’nin kaldırılacağı müjdesini vermişti. Biz bunun haberini alınca direkt olarak Muğla Büyükşehire yazı yazdık. 2016’nın 12.ayına kadar uzatalım. Bunu yapan iller var. Bizim uzatma talebimize ret kararı geldi. Tekrar yazı yazdık ÖTV kesin çıkıyor. Ben o dönem Ankara’ya gittim. Grup toplantısına katıldım diye CHP’den diskalifiye ettiler. Çok üzücü bir olay. Ben Hasan Kablı olarak şahsıma bir şey istesem yapmasın. Ben üyem için yapıyorum.”

KABLI: ZARARIMIZI KİM KARŞILAYACAK?

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı, Muğla Büyükşehir’de muhatap bulamadıklarını kaydederek kendilerini hep alt kadrolara göndererek oyaladıkları iddiasında bulunarak konuşmasını şöyle sürdürdü; “Açıklama geldi. ÖTV çıktı. Şimdi soruyorum; bu şoför esnafının zararını kim karşılayacak? Bir araçta-8-10 bin, 20 bin zarar var. Yüzlerce binlerce araç. Ben Büyükşehire şunu soruyorum; bizim şoför esnafının zararını karşılayacak mısınız?”

TAKSİLERDE YÜZDE 45 ÖTV İNDİRİMİ SÖZ KONUSU…

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı (8)Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan yardımcısı Hüsnü Altaç da ÖTV oranlarını şu şekilde açıkladı; “Oranlar şu şekilde; minibüslerde koltuk sayısına göre 15+1’e kadar olanlarda yüzde 9, 15+1 üzerinde olanlarda yüzde 4 olarak indirim uygulanıyor. Taksilerde bu oran 1.600 motor hacmine kadar olanlarda ÖTV indirimi yüzde 45’i bulmakta. Bu rakamlar çok büyük. Bir araç başına yaklaşık 19 bin liraya tekabül ediyor.”

Altaç, Muğla Büyükşehire ÖTV indirimi beklendiğini ve yenilemelerin ertelenmesi için, 22 Mayıs 2015’de, daha sonra 27 Temmuz 2015’de bir yazı daha yazıldığını, en son olarak ise 11 Mayıs 2016’da yazdıklarını ancak her seferinde ret yazıları geldiğini, şoför esnafının şu andaki zararının neredeyse 15 milyon civarında olduğunu da sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİR YASASINDA MEVZUAT KARMAŞASI VAR…

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı (3)Bodrum Şoförler Odası Avukatı Barış Eğilmez bu güne kadar Muğla Büyükşehir ile yaşanılanların değerlendirileceği geniş kapsamlı bir toplantıyı daha sonra düzenleyeceklerini ifade ederk ÖTV indirimi ile ilgili şoför esnafının mağdur olduğunu ancak hukuki bir yaptırımın da olmadığını söyledi. Eğilmez şunları söyledi; “Büyükşehir yasası ile kurulan Ulaşım Koordinasyon Merkezleri ulaşımla ilgili çok büyük yetkiler ile donatılmış kurumlar. Ne yazık ki ülkemizde ciddi bir mevzuat karmaşası var. Merkezi hükumetin ve Büyükşehir UKOME’lerinin de yetkilerinin olduğu ve bu yetkilerin ara ara çatıştığı, ve sahada özellikle şoför esnafı açısından büyük problemlere yol açıyor.”

YAŞ SINIRLAMASINA KARŞI DEĞİLİZ…

UKOME’nin ticari araçlarda yaş sınırlaması getirmesi ile ilgili bir problemleri olmadığını vurgulayan Avukat Eğilmez ÖTV indiriminin sonuçları ile ilgili açıklamasına şöyle devam etti; “Bu yasada olmayan, kendi takdirlerinde olacak bir şeyi, tümüyle esnafımızın zararına olacak şekilde uygulamaya sokuyor. Madem bu yasaya karşısın, hadi çıktı. Bari kendi takdirinde olan konular da gerek halkın yararına olan şekilde uygulayacaksın, bir yandan da esnafı mağdur etmeden bir yol bulmak durumundalar.”

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Hasan Kablı, 2016 yılı içinde araçlarını değiştiren şoför esnafının ÖTV indiriminden yararlanabilmesi için çalışmalara başladıklarının bilgisini verirken, bu konu ile ilgili yazışmalara başladıklarını da söyledi.

Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Kablı, önümüzdeki günlerde seçildikleri günden bu yana yaptıkları hizmetleri ve sorunlarını anlatacakları, geniş bir toplantı yapılacağının bilgisini de verdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.