Bodrum Gündem

17.GELENEKSEL SYMI SEMPOZYUMU SONA ERDİ…

Bodrumda geleneksel SYMI sempozyumu (10)

Yunanistan’ın Kos adasında başlayan 17. Geleneksel SYMI Sempozyumunun kapanış toplantısı Bodrum’da  yapıldı. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon konuşmasında, sempozyumu, dünyaya birlik barış ve hoşgörüyle yaklaşmanın bir başlangıcı olarak gördüğünü söyledi.

Bodrum Gündem Haber

Toplantıya; Sosyalist Enternasyonal Başkanı Yunanistan eski Başbakanı George Papandreou, Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Altındağ, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia, CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen başta olmak üzere  dünyanın çeşitli ülkelerinden konuklar katıldı.

Bodrum ziyaretleri sırasında toplantı öncesi kısa bir Bodrum turu da yapan heyet, Bodrum Kalesi’ni gezerek ardından kapanış toplantısına geçti. Toplantının açılış konuşmasını yapan Umut Oran’ın ardından CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seyman ile Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, katılımcılara hitap ederek “Hoş geldiniz” dedi. Demir, Türkiye’de bulunan mülteciler hakkında bilgiler vererek, konunun bu toplantıyla tekrar gündeme getirilmesinden dolayı teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından başlayan sempozyum kapanış toplantısında; Sosyalist Enternasyonal Başkanı ve Yunanistan eski başbakanı George Papandreou ile Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran, Kos Belediye Başkan Yardımcısı Elias Sifakis, İngiltere İşçi Partisi eski başkanı Edward Samuel Miliband, Amerikalı siyasetçi Alissa Keny-Guyer, Suriye doğumlu İsveçli akademisyen Rim Turkmani, Alman Marshall Fonu Başkan Yardımcısı İvan Vejvoda ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocodan kısa birer konuşma yaptılar.

Bodrumda geleneksel SYMI sempozyumu (14)BU İNSANLIK AYIBINA DUR DEMENİN DE BİR BAŞLANGICI OLUR…

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon konuşmasında, düzenlenen bu sempozyumu, dünyaya birlik, barış ve hoşgörüyle yaklaşmanın bir başlangıcı olarak kabul ettiğini ifade ederek şunları söyledi: “Acılara ev sahipliği yaptık. Dünya’da, herkesin gözleri önünde bir insanlık ayıbı yaşandı ancak bunun en büyük şahitleri ise Bodrum ve Kos oldu. Bunun etkileri, turizm ve ekonomimize yansıdı. Savaşlar, birçok ülkede vardı ama nedense 2015 yılında, Bodrum yarımadasına müthiş bir göç akını oldu. Bu sempozyumun da baş konularından birinin bu olması beni son derece mutlu etti. Umarım ki, bu güzel sempozyum, bu insanlık ayıbına dur demenin başlangıcı olur. Hem Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen vatandaşlarımız hem yurt dışından birçok ülkeden gelen misafirlerimiz; Bodrum’da birlik, beraberlik ve kardeşlik içinde yaşamaktadır. İnsanlar birbirine saygı gösterirse, barış içinde yaşamak çok kolay. Bu güzel sempozyumu dünyaya birlik, barış ve hoşgörüyle yaklaşmanın bir başlangıcı olarak kabul ediyor ve bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. Bodrum ve Kos’a baktığımızda, çok farklı iki özelliği vardır: tarih Bodrum’la başlar çünkü tarihin babası Herodot Bodrumludur. Kos’a baktığımızda da tıp tarihiyle başlar çünkü Hipokrat Kos doğumludur. Bodrum’un güzel olmasının birinci nedeni, kentsel kimliğini ve mimari yapısını korumasıdır. İkincisi de, ilk turizme başlayan ailelerin adalardan gelen İtalyanca ve Fransızca bilen aileler tarafından ev pansiyonculuğuyla başlamasıdır. Bu yüzden Kos ve Bodrum kardeştir. Bu kardeşlik, ileriki zamanlarda çok güzel meyveler verecektir. Bir kez daha hepinize hoş geldiniz diyerek, sizlere sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Bodrumda geleneksel SYMI sempozyumu (8)DÜNYA ZOR ZAMANLARDAN GEÇİYOR…

Bodrum’da bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirten George Papandreou ise mültecilerin yaşadığı sıkıntıları ve dünyada süregelen diğer problemleri aşabilmek için birlik ve beraberliğin önemine dikkat çekti.  Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Papandreou, Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, Türkiye’ye hep destek olduklarını ve olmaya devam edeceklerini; terör saldırıları karşısında ise Türkiye’nin yanında olduklarını belirterek birlik ve beraberlik çağrısında bulundu.

Papandreou, bu yıl 17’ncisi düzenlen SYMI Sempozyumuna katılmak için Bodrum’da bulunduğunu da sözlerine ekleyerek, “Burada, yerel yönetimlerle ve belediye başkanıyla görüşeceğiz. İlk olarak Bodrum ile Kos arasındaki iş birliğini temsili olarak görüşeceğiz. Biraz da aslında Türkiye ile zayıflamış görünen ilişkilerimizi güçlendirme amacıyla buradayız. Bu ziyaret vesilesiyle işbirliğimizi geliştirmek ve beraberce problemlere ortak çözümler getirmek istiyoruz. Bunu ancak birlikte olursak çözebileceğiz. Dünya zor zamanlardan geçiyor. Tüm dünyayı ilgilendiren mülteci problemleri olsun iklim değişiklikleri olsun diğer çatışmalar olsun… Bütün bunları aşabilmek için tabi ki birlikte çalışmamız gerekiyor. Burada bulunduğumuz sempozyum boyunca bu konulara temas edeceğiz. Türkiye’de bulunmaktan son derece memnunum. Yaşanan terör olaylarından dolayı ise çok üzgünüz. Bunlar büyük ve şiddet içerikli olaylar. Yaralanan insanlara geçmiş olsun diliyorum. Ölen insanların ailelerine ise başsağlığı diliyorum. Terör gibi büyük olaylarda özellikle birlikte durmamız gerekiyor. Parçalanmadan, bölünmeden birlikte hareket etmemiz ve birlikte durmamız gerekiyor. Biz bu dayanışmayı Türkiye’ye gösteriyoruz ve her türlü desteği ve dayanışmayı Türkiye’ye vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Heyet, toplantının ardından Bodrum’dan ayrıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.