Bodrum Gündem

ANNELİK ÜZERİNE / Dr.Metin Aycıl yazıları…

Çocukta, toplumsallık ve işbirliği duygusunun gelişmesinde, Annenin çocukla iletişiminin inanılmaz anlamı ve etkisi vardır. Bizler, toplumsallık duygumuzun en büyük kısmını ve bununla birlikte, insanlık kültürünün varlığının önemli bir bölümünü Annelere borçluyuz.

Alfred ADLER (1870-1937)

Böyle bir yazı yazmak nereden aklıma geldi onu anlatmak istiyorum:

Dün sabah, saat 06:00’ya yakındı sanırım, eşimin alarmı çaldı ve uyandık. “Hayrola Karım, neden alarmını erkene kurdun?” dedim. “Oğlum mesaj atarsa, cevapsız kalmasın diye.” dedi. Çok etkilendim tabii.  Oğlumun bebeklik ve çocukluk yılları geçti gözlerimin önünden ve Sevgili Eşimin emekleri…

Oğlum şu anda bizden altı saat fark olan bir yerde ve sabahlarımızla akşamlarımız farklı. Eşimin alarmıyla uyandık ve söylediğim gibi, anılarım geçti gözlerimin önünden. İlginçtir, Mevlana’nın Mesnevi’sinden bir bölüm okumuştum bir gece önce. Eşime: “Karım sana bir şey okumama müsaade eder misin?” dedim.” Evet” cevabını alınca okumaya başladım:

“Allah’ın üzerimizde olan haklarından sonra Ana hakkı gelir; çünkü kerem sâhibi olan Allah, sen Ana karnında iken Ananı sana borçlu etmiştir.

Allah, Ananın bedeni içinde sana bir şekil vermiştir. Seni karnında taşıması için, ona sevgi ve şefkat bağışlamış, ona tatlı bir huy vererek onu seninle huzura kavuşturmuştur.

Böylece Ana, seni kendisine yapışık, kendisinin bir parçası, kendisinin bir cüz’ü olarak görmüştür Fakat dokuz ay geçince, Hakk’ın tedbiri, şaşmaz kanunu gereği, kendisinden yapışık parça kendisinden kopmuş, ayrılmıştır.

Cenâb-ı Hakk, akıl almaz binlerce sanat ortaya koydu. Binlerce fen yarattı. Hakk’ın sana olan sevgisi Ana sevgisi olarak olarak belirdiği için Anan seni çok sevdi. Seni bağrına bastı, esirgedi, sana şefkat gösterdi.”

(Mesnevi, Beyit 325)

En son Annelergünü münasebetiyle, Oğlum bizi sade ve güzel bir yere götürdü. Orada bizlere cep telefonundan bir video izletti. Amerika’da bir iş iş görüşmesi videosu idi söz konusu olan ve bilgisayar ortamında, farklı mekanlardan katılımcılarla birlikte yürütülüyordu.  Video adresinin de vereyim: https://www.youtube.com/watch?v=MWcJZ210AaM

Adayların arandığı işin adı “Operasyonlar Direktörü”. Şimdi, Adaylarla (A), moderatör (M) arasındaki görüşmeyi  sunuyorum:

M: Bu çok önemli bir görev ve üst düzeyde sorumluluk gerektiriyor. Gereklerinden biri de sürekli hareket halinde ve zamanın çoğu ayakta olma zorunluluğu.

A:  Kaç saat böyle çalışılıyor?

M: Hemen hemen 24 saat.

A: Ara var mı?

M: Hayır.

A:  Bu yasal mı?

M: Evet

A:  Yemek var mı?

M: Partneriniz yedikten sonra “evet”.

A:  Bu çılgınca.

M: Bu iş tıp, finans ve çok farklı bilgileri de gerektiriyor ve bazen partnerinizle birlikte geceleri de kalkıp çalışmanız gerekiyor. Tatil ve izin de yok

M: Sizlere sunulan bu iş konusunda ne düşünüyorsunuz?

A:  Uyumaya vakit var mı?

M: Hayır.

A:  Bu insanca bir çalışma tarzı değil.

M: Şimdi maaş konusuna gelelim: Bu işte maaş da yok.

A: Şaka yapıyorsunuz, bu mümkün değil.

M: Şu anda bu işi gönüllü yapan milyonlarca insan var.

A:  Kim?

M: ANNELER

Görüşmeye katılan adaylar, söz konusu kurgu videoda çok duygulanıyorlar (tabii biz de) ve Annelerine ekranlardan minnet duygularını ifade ediyorlar.

Tüm Annelere tekrardan sonsuz minnet duygularımı ifade ediyorum…

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

  1. Sumru Tanju dedi ki:

    Bir anne olarak çok duygulandım,yazılarınızı beğenerek takip ediyorum,elinize yüreğinize sağlık, sağlıkla ve sevgiyle kalın,,Neslihana sevgiler

  2. Metin Aycıl dedi ki:

    Sumru Hanım,
    çok teşekkür ederim, onurlandırıyorsunuz beni.
    Sevgi ve Saygılarımla.

  3. Acunay Turgun Uluğtuğ dedi ki:

    Sevgili arkadaşım; paylaşımını çok beğendim.Kısa sürede her bir kitabını alıp okuyacağım.Ben de arkadaş ortamımda paylaşıyorum ki temin edip okusunla!.Kalemine ve yüreğine sağlık.

    1. Metin Aycıl dedi ki:

      Acunaycığım çok teşekkür ederim.