Bodrum Gündem

SİNAN MEYDAN “BODRUM’A DAHA ÖNCE GELMELİYDİM, ÖZÜR DİLERİM”…

29.07.2016
0
A+
A-

 

IMG_5801Tarihçi Sinan Meydan, Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce İstanbul’da geçirdiği 6 ay ile ilgili Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde bir söyleşi gerçekleştirdi.

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 

Tarihçi Sinan Meydan, Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nün misafiri olarak  geldiği Bodrum’da Atatürk’ün Samsun’a çıkmadan önce İstanbul’da geçirdiği ve Kurtuluş Savaşının en önemli ön hazırlık süreci olan dönemle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.  Söyleşide dünyaca ünlü piyanistimiz  Gülsin Onay ve  köşe yazarı Yılmaz Özdil de yazarı yalnız bırakmadı.

“Atatürk’ü Konuşmanın Tam Da Sırası Sevgili Dostlar”…

Orhan Kemal Meydanı’nda gerçekleşen söyleşi de ülkenin içinde bulunduğu bu zor zamanlarda böyle bir konuda söyleşi yapmanın tam da sırası olduğuna dikkat çeken Sinan Meydan “Türkiye’nin yaşadığı son büyük felaketten sonra tabii bizim gündemimiz ister istemez değişti. Türkiye’de gündem çok sık değişiyor ama son yaşadığımız büyük acı bu darbe kalkışması, verdiğimiz şehitler, asker-sivil-polis kayıplarımız içimizi ayrı bir acıttı, canımızı ayrı bir yaktı.  Dolayısı ile şöyle bir şey düşünüyor olabilirsiniz ‘Şimdi sırası mıydı Atatürk’ü konuşmanın, ya da İstanbul’daki 6 ayı konuşmanın sırası mıydı? ‘  diye düşünenler olabilir.  Fakat böyle düşünenlere şöyle seslenelim ‘Tam sırasıydı’ sevgili dostlar. “ dedi.

“Ön Yargılı Olduğum İçin Cenap Beyden ve Bodrumlulardan Özür Diliyorum”…

Normalde yaz döneminde herhangi bir söyleşi programına katılmadığını ve gelen teklifleri geri çevirdiğine değinen tarihçi Sinan Meydan yazın etkinlik olmayacağını, hele Bodrum’da hiç olmaz diye ön yargılı bir yaklaşımla Cenap Tezer’in davetlerini 3 yıldır geri çevirdiğini söyledi. Sinan Meydan “Cenap Beyin 3 yıldır süren ısrarı üzerine ilk kez yaz döneminde bir söyleşi ile karşınızdayım. Çünkü normalde  Mayıs ayından itibaren yaz boyunca hiçbir söyleşiye katılmıyorum.  Cenap bey özellikle bu organizasyonu yazın yapmak istediğini söylüyordu bana.  Ben de yazın etkinlik olmaz, hele Bodrum’da hiç olmaz diye ön yargılı bir yaklaşımla neredeyse 3 senedir kendisini geri çeviriyorum.  Fakat burada kendisinden özür diliyorum.  Bugün gördüğüm manzara Dibeklihan  dolmuş durumda. Onun için Cenap beyin huzurunda sizden de özür diliyorum.  Buraya daha önce gelmeliydim, daha önceki yıl gelmeliydim.  Ama sonunda geldim, dolayısı ile bu etkinlikte size seslenmemi sağlayan Cenap Beyi tekrar huzurlarınızda kutluyorum.  Böyle etkinlikler yapılıyormuş burada. Bu tarz kültür etkinliklerinin özellikle bu dönmede yapılıyor olması çok çok önemli. Yani bunun Anadolu’nun başka yerlerinde yapılması, hatta daha da doğusunda yapılmasını istiyor insan ama bu etkinliklerin buralarda da yapılması çok önemli. “ dedi.

Tarihçi Sinan Meydan,  nereden davet alırsa Atatürk’ü, cumhuriyeti, yakın tarihi anlatmaya çalıştığını dile getirdi. Meydan, özellikle genç kuşakla, gençlere, genç fikirli olanlara Atatürk’ün fikir zenginliklerini anlatmaya özen gösterdiğinin altını çizdi.

Atatürk’ün 19 Mayıs Öncesi Kurtuluş Hazırlıkları Ve Planları…

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyündeki söyleşisinin devamında Tarihçi Sinan Meydan, Mustafa Kemal Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı’nın altyapısını, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkmadan çok önce hazırladığını ifade etti. Meydan,  Kurtuluş Savaşı, Atatürk’ün, 13 Kasım 1918 ile 16 Mayıs 1919 tarihleri arasında İstanbul’da yaptığı çalışmalar sonunda Şişli’deki evinde hazırladığı “gizli kurtuluş planları” doğrultusunda yürütüldüğünü ve başarıya ulaştırıldığına da dikkat çekti.

Tarihçi Sinan Meydan, söyleşi sonunda Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyünde bulunan konuklarla  kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.