Bodrum Gündem

BODRUM KALESİ’NDE TÜRK EL SANATLARI SERGİSİ…

BODRUM KALESİ’NDE TÜRK EL SANATLARI SERGİSİ…
ebru2
Bodrumlu gazeteci Zeki Özkeskin’in büyük kızı Gülşah İkbal Cesur’un “Geleneksel Türk El Sanatları Sergisi” önceki akşam sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi tarihin ışığında sanatsal bir dokunuş olarak tanımlanıyor.
Bodrum Gündem Haber
Bodrum Kalesi Haluk Elbe Sanat Galerisi’nde kokteylle açılış gerçekleştirilen sergi, sanatçının tarihin ışığında sanatsal bir dokunuş sunan tezhip, minyatür, ebru ve çini çalışmalarından oluşuyor.
Serginin açılışına Gülşah İkbal Cesur’un ailesi ve yakınları başta olmak üzere çok sayıda sanatsever katıldı. Cesur’un kendi tasarımlarıyla yaptığı özgün eserleri katılımcıların büyük beğenisini topladı.
9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunu olan ve yedi yıldır İzmir’de çeşitli kurumlarda dersler veren Gülşah İkbal Cesur “Bu 13’üncü kişisel sergim. Bu sergimde teship, minyatür, ebru ve çini çalışmalarından örnekler var. Hepsi kendi tasarımım, özgün eserler. Burada 48 adet çini, 30 adet ebru, 10 adet de tezhip ve minyatür çalışmalarımı sergiliyorum. Bunların yanında kullanılabilir eşyalara uygulamış olduğum çini çalışmaları, ebrulardan kitap ayraçları gibi çalışmalarım da burada yeralıyor. Bazı şeyler günlük kullanım eşyasına dönebildiği zaman sanatsal değerini yitiriyorlar ama yaşamsal değer kazanıp, daha fazla yaşıyorlar ve elden ele dolaşıyorlar” ifadelerini kullandı.
Gülşah İkbal Cesur’un davetliler için ebru çalışması da gerçekleştirirken, kanun dinletisi de sergiye renk kattı.

bodrum-torba-yangın-28 temmuz 2016 (2)Gülşah İkbal Özkeskin Cesur kimdir…

1981’de İstanbul’da doğdu. İlk ve ortaöğretimini Bodrum’da tamamladı.  Liseyi İzmir Özel Türk Koleji’nde okudu. DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Tezhip anasanat dalından 2001-2002 yılında başarıyla mezun oldu.Üniversite süresinde stajlarını; İzmir’de grafik tasarım, Düzce de metal üzerine hak ve meneviş işi, İstanbul’da da ünlü cilt ustası Mehmet Ali Kunduracıoğlu’nun yanında cilt yapımı ve cilt restorasyonu üzerine tamamladı. Bitirme tezini son staj konusu olan cilt yapımı ve restorasyonu üzerine uygulamalı olarak tamamladı. Yapmış olduğu çalışmalar- da kendi tasarımı olan cilt çalışması İzmir’de açılan Türkiye’nin ilk kağıt ve kitap sanatları müzesinde sergilenmektedir.

2003 yılında dünyaca ünlü çini ustası İsmail Yiğit’in atölye-sinde çini çalışmalarını devam ettirerek takı, pano, tabak ve vazolarda özgün çalışmalar yapmıştır.

Ecdat yadigarı olan tezhip, minyatür ve ebru çalışmaların- da geleneğe uygun olarak toprak boyalar, altın, guaj, ak- rilik ve taş sulu boyalarla çalışmalarına devam etmektedir.

Hat sanatı üzerine almış olduğu eğitimini DEÜ öğretim görevlisi Doç. Dr. Aynur Maktal’dan dersler alarak devam ettirmektedir. Eğitimini almış olduğu konular ve görsel sanatlar ile ilgili DEÜ Eğitim Fakültesi’nden 2011-2012 yılında pedegojik formasyon eğitimini almıştır.

İlk kişisel sergisini 19 yaşında 2000 yılında açan sanatçı Hadigari Art Galeri, Bodrum  Belediyesi Sanat Galerisi, Haluk Elbe Sanat Galerisi olmak üzere 13 ayrı kişisel sergi ve pek çok karma sergiye katılmıştır.

2009 yılından beri Gaziemir Belediyesi ve Gaziemir Halk eğitim Merkezi işbirliğinde açılan kurslarda Hat, Tezhip, Minyatür, Ebru ve Çini alanlarında dersler vermektedir.

Sanatçı evli ve bir çocuk annesidir. Bu sanat dallarını gelecek nesillere doğru bir şekilde öğretebilmek, sevdirebilmek ve tanıtabilmek en büyük hedefidir.

irtibat:[email protected]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.