Bodrum Gündem

HUKUKÇU VEKİL ÜSTÜNDAĞ’DAN “OHAL” DEĞERLENDİRMESİ…

HUKUKÇU VEKİL ÜSTÜNDAĞ’DAN “OHAL” DEĞERLENDİRMESİ…

 

chp-muğla-milletvekili-akın-üstündağdan-ohal-değerlendirmesi-(8)CHP Muğla Milletvekili Avukat Akın Üstündağ Milas CHP İlçe Başkanlığında bir basın açıklaması yaptı. OHAL ile ilgili kararları takip ettiğini belirten Üstündağ, “Bu konudaki uygulamaları genel merkezimizde kurulan komisyon marifetiyle takip etmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Milas CHP İlçe Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında konuşan CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ CHP genel merkezinde kurulan bir komisyon ile OHAL süresince verilen kararları ve uygulamaları takip edeceklerini ifade ederken, yanlış kararları ve uygulamaları da tespit edeceklerini söyledi. Üstündağ şunları söyledi; Darbe girişiminin ardından 20 Temmuz’da Bakanlar Kurulunda alınan, olağanüstü hal kararına temkinli yaklaştığımızı daha önce açıklamıştık. Alınan olağanüstü hal kararının amaç dışı kullanılmaması, cemaatçi yapının ortadan kaldırılması, suç ve cezaların şahsiliği prensibinin, insan hakları ve hukuk devleti kuralları içerisinde uygulanması gerektiğini belirtmiştik. Bu konudaki uygulamaları genel merkezimizde kurulan komisyon marifetiyle takip etmeyi sürdüreceğiz.”

CHP Milas İlçe Başkanlığında gerçekleştirilen basın toplantısına Muğla CHP Milletvekili Avukat Akın Üstündağ ile birlikte Milas CHP İlçe Başkanı Suat Özcan, Bodrum CHP İlçe Başkanı Recai Seymen, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, CHP Muğla Geçmiş Dönem Milletvekili Fevzi Topuz ve partililer katıldı.

chp muğla milletvekili akın üstündağdan ohal değerlendirmesi (4)BU KALKIŞMAYI ŞİDDETLE KINIYORUZ…

CHP Muğla Milletvekili Avukat Akın Üstündağ, 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden önce cemaat yapılanmasına destek verenlerin de sorumlu olduğunu dile getirerek 15 Temmuz akşamı yaşanan başarısız darbe girişimi ülkeyi çok farklı bir noktaya sürüklemiştir. Demokrasimize, milletin iradesinin en üst temsil makamı olan TBMM’ne  karşı yapılan bu kalkışma, asla kabul  edilemez. Bu kalkışma girişimini şiddetle kınıyoruz ve ülkeyi bu kaos sarmalına sürükleyenlerin olduğu kadar, zaman içerisinde bu yasadışı FETÖ yapılanmasını destekleyenlerin de hesap vermelerini istiyoruz.” dedi.

KAŞ YAPARKEN, GÖZ ÇIKARMAYALIM…

OHAL kararnameleri ile sistemin değiştirilemeye çalışılmaması gerektiğini ve Türk ordusunun da gücünü zayıflatacak kararlardan kaçınılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Muğla Milletvekili Avukat Üstündağ açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu arada olağanüstü hal kararına göre çıkarılan olağanüstü hal kararnamelerinin, yani Kanun Hükmünde Kararnamelerin uygulama anlamında olduğu kadar, hukukiliği ile anayasa ve kanunlara uygunluğu noktasında da yakın takibimizde olduğunu bilmenizi isteriz. Özellikle 669 sayılı kararname Türk Silahlı Kuvvetlerinin yapısını değiştirerek, harp okullarını ve Astsubay Hazırlama Okullarını, Askeri Liseleri ortadan kaldırarak Üniversite şekline sokmakta, kuvvet komutanlarını da Milli Savunma Bakanlığına bağlamakta. Yüksek Askeri Şura’nın yapısının değiştirilmesi, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri gibi kanunla düzenlenmesi gereken konuları içerdiği görülmektedir.”

OHAL’DE DE HUKUK DEVLETİ ANLAYIŞI EGEMENDİR…

Kanun Hükmünde Kararnamelerin ancak olağanüstü halle ilgili, somut durumlara göre alınacak önlemleri içermesi gerektiğinin kendiliğinden ortaya çıkmakta olduğunu kaydeden Üstündağ “Anayasa’nın 121. maddesinin üçüncü fıkrasındaki; olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan bakanlar kurulunca, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda” çıkarılacak Kanun Hükmünde Kararnamelere başka işlevler tanımak olanaksızdır.” dedi.

Olağanüstü hal yönetimlerinin de hukukun üstünlüğüne bağlı, hukuk devleti anlayışının egemen olduğu yönetimler olduğun altını çizen Üstündağ açıklamasında şu ifadeleri kullandı;  “Kanun Hükmünde Kararnameler hukukun üstünlüğü ilkesine aykırı kurallar da taşıyamaz. Anayasa mahkemesi birçok defa, Anayasa’nın 121. maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen Kanun Hükmünde Kararname niteliğini taşımayan konuları ve Anayasa’ya aykırılığını incelemiş ve iptal kararı dahi vermiştir.”

chp muğla milletvekili akın üstündağdan ohal değerlendirmesi (3)HAK VE ÖZGÜRLÜKLER ANCAK YASAYLA SINIRLANABİLİR…

İnsan Hakları Sözleşmesinin ancak fiili savaş hallerinde kısmen ortadan kalkabileceğine dikkat çeken Muğla CHP Milletvekili Üstündağ açıklamasını şöyle sürdürdü; “Anayasanın 121.maddesinin 3.fıkrasına göre temel hak ve özgürlükler ancak yasayla sınırlandırılır. Bu sınırlandırma, milletlerarası hukuktan doğan yükümlülüklere aykırı olmamalıdır. Anayasa’nın 15. maddesinin birinci fıkrasına göre, olağanüstü yönetimlerde, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasının durdurulması veya bunlar için Anayasa’da öngörülen güvencelere aykırı önlemler alınabilmesi, bunların milletlerarası hukuktan doğan yükümlülüklere aykırı olmaması koşulu ile olanaklıdır. Milletlerarası hukuktan doğan yükümlülükler içine öncelikle milletlerarası hukukun genel ilkeleri, sonra da devletin taraf olduğu sözleşmelerden doğan yükümlülüklerin girdiği kabul edilmektedir. Şu durumda, olağanüstü yönetimlerde, kişi hak ve özgürlüklerine getirilebilecek sınırlandırmaların, önce milletlerarası hukukun genel ilkelerine, sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu sözleşmelere aykırı olmaması gerekir.”

chp muğla milletvekili akın üstündağdan ohal değerlendirmesi (1)CHP Muğla Milletvekili Avukat Üstündağ, “İnsan haklarını ve ana hürriyetlerini korumaya dair sözleşme” ye taraf olan, 15. maddeyi gerekçe göstererek, bu sözleşmenin askıya almasının mümkün olmadığını altını kalın çizgiler ile çizerek vurgularken, “Ancak fiili savaş hallerinde 15. madde uygulanır ve özgürlükler sınırlanabilir.” dedi.

OHAL’DE ÖLÇÜ KAÇIRILMAMALIDIR…

CHP Muğla Milletvekili Avukat Akın Üstündağ OHAL’de ölçünün kaçırılmaması gerektiğine vurgu yaparak açıklamasını şöyle tamamladı; “Şu anda bir olağanüstü hal ülkesi olarak, yurttaşların güvenliği ve hakları açısından uygulamalar takip edilirken Kanunlara ve Anayasaya aykırı düzenlemeler konusunda gerekli çabayı ve faaliyeti Ana Muhalefet Partisi olarak göstereceğiz. Olağanüstü halin başka amaçlarla kullanılmasına seyirci kalmayacağız.” dedi.

CHP Muğla Milletvekili Avukat Akın Üstündağ CHP Genel Merkezinde oluşturulan OHAL izleme komisyonun çalışmalarını süreç içinde kamuoyu ile paylaşacaklarını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.