Bodrum Gündem

ASTIM VE KOAH HASTALARI DİKKAT !!!

ASTIM VE KOAH HASTALARI DİKKAT !!!
Özel-Bodrum-Hastanesi-Göğüs-Hastalıkları-Uzmanı-Dr_Füsun-Karakaya
Bodrum çöplüğünde pazar günü öğle saatlerinde başlayan yangın havadan ve karadan çok sayıda ekibin yoğun çalışmasıyla saatler sonra kontrol altına alınmıştı. Lakin için için yanan çöplükten çıkan zehirli duman adeta Bodrum üstüne çöktü. Dumanların günden güne azalmasına karşın, çöplükten çıkan zehirli dumanlar rüzgarın da etkisi ile neredeyse bütün yarımadaya yayılıyor, Yalıçiftlik ahalisi bile dumandan etkilendiklerini ifade etti. 
Bodrum Gündem Haber
Çöplükten çıkan dumanların özellikle astım ve KOAH hastalarının hayatını olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çeken Özel Bodrum Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Füsun Karakaya, çöplükten çıkan dumanların sağlıklı bireyleri kısa vadede çok da olumsuz etkilemeyeceğini, fakat astım ve KOAH hastaları için şikayetlerini arttırabildiğini ifade etti. Dr.Karakaya “Geçici bir sürede bu yangın sırasında gördüğünüz etkiyi kendimizde fark edebildik herhalde. Kötü bir koku ve duman püskürdü etrafa. Bunların tabi ki akciğer, sağlık için zararı var ama çok uzun maruz kalınmadığı sürece bu etkiyi hemen görüyor değiliz. Ama söndürmeye giden kişiler için özellikle bu çok önemli. Metan gazı patlaması oluyor burada yani daha çok metan gazının sıkışması dolayısıyla bir patlama oluşuyor ve hava kirliliği artıyor, ısı artıyor. Bunun yanı sıra çıkardığı şey karbondioksit. Karbondioksitin sağlıklı kişiler üzerinde de etkisi vardır. Belli bir yüzde oranına çıktığı zaman kişilerde biraz solunum problemi, boğulma hissi gibi şikayetler ortaya çıkarabilir. Ama daha çok sağlıklı kişilerde gördüğünüz gibi çok o şekilde şikayetler gelmedi. Çünkü uzun süre maruz kalmak lazım bu tür şeylere. Aynı zamanda birçok zehirli madde çıkarıyor biliyorsunuz. Bu zehirli maddeler silikozis veya kanserojen maddeler olabilir. Ama bunlar kısa süreli. Sağlıklı kişilerin de korunması gerekir. Kimin sağlıklı, kimin akciğerinde ne olduğunu bilmiyoruz ki. Belki meslek hastalığı var belki KOAH’ı var. Bunlar da uzun süreli özellikle söndürme alanına gidenlerin dikkatli olması lazım. Bir maske takmaları lazımdı. İtfaiye ekiplerinin diğer elemanların burada çok dikkatli olması gerekiyor. Ama bizim gibi dışarıda, çevrede oturanlar hava kirliliği dışında evlerde oturanlarda çok fazla büyük bir etki yaratacağını zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.
bodrum çöp yangını kontrol altına alındı (5)NEFES DARLIĞI ve UYUŞUKLUK OLABİLİR…
Astım ve KOAH’lı hastaların bu dumanlara maruz kaldığı takdirde uyku hali, sersemleme, uyuşukluk, nefes darlığı gibi şikayetlerle karşılaşabileceklerini anlatan Karakaya “Koahlı bir kişi veya astımlı bir kişi bırakın bu dumana veya karbondioksite maruz kalmayı, bir sigara dumanına bile maruz kaldığında bile nefesi sıkışabilir. Geçen günkü hadisede tabi ki astımlılar çok daha etkileyecektir, koahlıların da şikayetleri artabilir. Çünkü koahta zaten kanda karbondioksit birikimi oluyor, oksijen düşüyor karbondioksit birikiyor. Bu olayda da karbondioksit arttığı için, havada kişinin soluduğu karbondioksit oranı da arttığı için, koahlı kişilerde zaten meyilli olan karbondioksit yüksekliğine hasta çok çabuk ulaşıyor. Çünkü oksijen tükeniyor karbondioksit soluyor hasta. Koahlılarda gördüğümüz şikayetler uyku hali, sersemleme, uyuşukluk, nefes darlığı gibi şikayetler. Tabi ki koahlıların zemininde bu var. Zaten hasta sıkıştığında dumana falan maruz kalmasa bile bize bu şikayetle gelir ve hasta solunum yetmezliğine girer. Böyle bir kişinin böyle bir havada soluması onların semptomlarını arttırabilir” dedi.
torba çöplük yangını 31 temmuz 2016 (10)
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.