Bodrum Gündem

ÇERKES ETHEM’İN YEĞENİ BODRUM’DA KİTAPLARINI İMZALAYACAK…

ÇERKES ETHEM’İN YEĞENİ BODRUM’DA KİTAPLARINI İMZALAYACAK…

çerkez-ethem-yegeni-Güner-Kuban-Bu-vatan-askina-kitap

Bodrum’da yaşamını sürdüren Çerkeslerin kurduğu, Bodrum Çerkes Derneği Tanışma ve Dayanışma Gecesinde, Çerkes Ethem’in yeğeni Güner Kuban Çerkes Ethem ve Ailesinin Gerçek Öyküsünü kaleme aldığı “Bir Vatan Aşkına” kitabını imzalayacak.

Fatih Bozoğlu/Bodrum Gündem

Çerkes Ethem, Çerkez asıllı Türk asker olarak tanınıyor. Türk Kurtuluş Savaşı’nda Kuva-yi Milliye birliklerinde komutanı. Bandırma’nın bir köyü olan Emreköy’e yerleşmiş Şapsığ Çerkes boyundan, Ali Bey’in beş oğlunun en küçüğü olarak 1886’da dünyaya gelmiş. 21 Eylül 1921 yılında da Ürdün-Amman’da vefat etmiş.

Çerkes Ethem’in yeğeni Güner Kuban 07 Ağustos Pazar günü Akyarlar Cunda Balık Restaurantta gerçekleştirilecek olan, Bodrum Çerkes Derneği gecesinde Çerkes Ethem ve Ailesinin Gerçek Öyküsünü kaleme aldığı “Bir Vatan Aşkına” kitabını imzalayacak. Çerkez Ethem’in yeğeni Güner Kuban’ın kitabı da o gece kurulacak stanttan temin edilebileceğinin bilgisi de verildi.

çerkez ethem bodrum gündemÇERKES ETHEM KİMDİR?

Yakın tarihimizde en çok bilinen olaylardan birisi Çerkes Ethem Ayaklanmasıdır. Bu ayaklanma I. İnönü Muharebesi sırasında bastırılmıştır. Kuva-yi Seyyare döneminde oldukça başarılı hizmetler veren Çerkes Ethem, bu yenilgi sonunda Yunan ordusuna teslim olmuş ve TBMM tarafından vatan haini ilan edilmiş.

Çerkes Ethem’in ilk defa 2009 yılında çıkan hatıratında kendi ağzından ‘hain’ iddialarına yanıt verirken, Kuvvayi Seyyare ile yaptığı işleri de anlatıyor. Çerkes Ethem kendi yazdığı hatıratında, kendisine yüklenen ‘eşkıyalık’ iddialarına ve hainlik ile ilgili suçlamalara ise şöyle diyor: “Suçlular affedilmeyi kabul eder, ben suçlu değilim. Aziz vatan için herkesten önce yola çıktım, mevki ve şeref düşünmedim. Bu durumda dönmektense iftiraya uğramış bir mağdur olarak ölmeyi tercih ederim. Bugün dahi sebeplerini bilmediğim için izahtan mahrum olduğum sebeplerle memleketim, vatandaşlarım ve tarih huzurunda ihanetle tescil edilmiş durumdayım. Kesinlikle ithamların ağır mesuliyetine layık bir günahkar değilim; fakat gerçekleri tarafsız bir mahkeme huzurunda izah edebilecek miyim? Hayır. O halde gurbette devam edecek ve gurbette öleceğim. Ta ki akıbetim günün birinde o ilk günlerin tarihini yazmak isteyen kimselerin dikkatini çeksin ve meseleyi baştan sona ele alsınlar. Belki çok hatalarım olduğunu, fakat asla vatan haini olmadığımı tespit etsinler.”

Bir Vatan AşkınaAİLESİNİN GERÇEK ÖYKÜSÜNÜN KALEME ALINDIĞI BİR KİTAP: “BİR VATAN AŞKINA…

“Atalarımın anayurtları Kafkasya’yı korumaya ne yazık ki imkânları yeterli olmadı, ama biz ikinci vatanımız Anadolu’yu düşmana kaptırmayız!” Çerkes Ethem İstanbul’un dillere destan Pembe Köşk’ünden başlayıp, Yunan işgali altında Ege köylerine uzanan 110 yıllık gerçek bir hikaye: Bir Vatan Aşkına.

  • “Adınız Türk İstiklal savaşına altın harflerle yazılacaktır” denilen Çerkes Ethem bir hain miydi, yoksa bir halk kahramanı mı?
  • Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok güçlü ve zengin olan Pshisov ailesi, Cumhuriyet ilan edildikten sonra kaçmak zorunda kaldıkları Yunanistan ve Ürdün’de neler yaşadılar?
  • Çerkes Ethem’in abisi Reşit Bey ve İstanbul’un en güzel kızı Seher Hanımın, dillere destan aşkı Yıldız bahçelerinde nasıl başladı ve sürgün, savaş, ayrılık dinlemeden nasıl devam etti?

Çerkes Ethem’in yeğeni gazeteci-yazar Güner Kuban kendi deyimiyle, “Resmi tarihin ezberlerini bozmak ve yakın tarihimizdeki kara delikleri aydınlatmak” için bu romanı kaleme aldı.

Güner Kuban, romanını ilkbahar aylarında bitirdikten sonra Ankara’dan onu çok duygulandıran bir haber geldi; “TBMM resmi bir belgeyle Çerkez Ethem’in hain olduğuna dair bir kararın, genel kurmay dahil hiçbir bakanlıktan çıkmamış olduğunu açıklamıştı!

Yorumlar

  1. İbrahim ÖZTUTAN dedi ki:

    İstiklal harbindeki safahat gözden geçirilirse Ethem bey’in yaptığı kahramanlıklardan başka hiçbir suçlanacak unsura rastlanamaz ! O , istiklal harbinin ilk öncülerinden biriydi. Savaşın seyri değişmeye başlayınca , kıskananlar tarafından asılsız ithamlarla suçlanarak sadece sözde hain ilanedilmiştir ! Resmi olarak hiçbirzaman hakkında suçlama yapılmamıştır. O tarihin karanlık sayfalarındaki gerçek KAHRAMAN’lardandır !