Bodrum Gündem

BAŞBUĞ PAŞA’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR… (FOTO GALERİ)

ilker başbuğ söyleşi (59)

Ağustos 2013’te Ergenekon davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’un Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü’nde gerçekleştirdiği  “Atatürk’ün Kitap Aşkı” konulu söyleşisinde gündeme dair açıklamalarda bulundu. Başbuğ, Mustafa Kemal Atatürk’ün o dönemlerde söylediği sözleri ve yaşamından kesitleri, ustaca bu güne uyarlayarak dinleyenlerin de yorum yapmalarına olanak sağladı. 

Çiçek Bozoğlu/Bodrum Gündem 

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyün’de gerçekleşen söyleşiye köşe yazarları Yılmaz Özdil ve  Ümit Zileli, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın basın danışmanı, duayen gazeteci Can Pulak’ın yanı sıra siyaset, sanat ve iş dünyasından önemli isimler de Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ’u dinleyenler arasında yer aldı.

dibeklihan ilker başbuğ konferansı 5 ağustos 2016 (11)Başbuğ Mustafa Kemal’in okuduğu ve yazdığı kitaplardan bölümler okuyarak, ustaca günümüze uyarlaması ise oldukça dikkat çekti. Başbuğ kimi zaman konferansı dinleyenlere de sorular sorarak interaktif bir konferan s gerçekleştirirken, Atatürk’ün manevi mirasının “Akıl ve Bilim” olduğunu vurguladı. Özellikle cemaatin nasıl bir yöntem izlediğini bilimsel olarak anlatması ise çok dikkat çekti. Başbuğ; “Bugün dünya nasıl yönetiliyor biliyor musunuz? Kişilere ait personel bilgileri üzerinden yönetiliyor. Ana silah bu. Üretmek ya da kontrol etmek istediğiniz kişilere ilişkin, kişisel istihbarat, en büyük silahtır. Dünya bunun üzerinde duruyor. Kişisel istihbarat çok önemli. Gülen cemaatinin ana silahı nedir biliyor musunuz? Kişisel istihbarat. Ana silahlarından bir tanesi bu. Bu çok büyük bir yapılanma, çok büyük bir istihbarat yapılanmasına dayanıyor. Bu konuyu çok büyük bir silah olarak kullandı, kullanıyor, kullanmaya da devam ediyor. Düşünce ve duyguyu sentez yapabiliyorsanız topluluğu arkanızdan götürmeniz, ölüme götürmeniz bile çok kolay” dedi

İlker Başbuğ’un “Altın nesil yetiştirmek istiyorsanız 3 konu çok önemlidir. Tarih, Matematik ve Felsefe’dir. Matematik ve felsefe birbirini bütünleyen sentezdir. Buna bir de tarihi eklerseniz işte altın çağı yakalayabilirsiniz. Matematikte neredeyiz, felsefede neredeyiz, sorgulamak lazım” şeklindeki sözleri konferansa damgasını vuran en önemli değerlendirmelerden birisi olarak kabul edildi.

ilker başbuğ söyleşi (29)“Allah’ın Adaleti Bu Dünyada da Gerçekleşebiliyormuş”…

Söyleşi öncesi sosyal medya hesabından kendi el yazsı ile yayınladığı  mesaja da atıfta bulunarak 5 Ağustos tarihinin önemine dikkat çeken Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, sözlerine şöyle devam etti “Bugün 5 Ağustos önemli bir gün. Öncelikle sizin gibi güzide saygın bir dinleyici gurubuyla beraber olmak büyük bir ayrıcalık. Bunlardan bir tanesi de 95 yıl önceye götürüyor bizi.  5 Ağustos 1921. O gün TBMM Mustafa Kemal Atatürk’e başkomutanlık görevini verdi. Şimdi çok tartışılıyor ya başkomutanlık meselesi. Sakarya Savaşından önce meclis bu görevi 3 ay süre için verdi. Sonra biliyorsunuz bu süre uzatılacaktır. Bir diğer husus da yine 5 Ağustos’ta  biliyorsunuz bir cemaat mahkemesi tarafından sözde Ergenekon Davasından Terör Örgütü suçlamaları kapsamında bu mahkeme müebbet hapis cezası verdi ki Genelkurmay Başkanı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine 2 sene komutanlık yapan bir niteliğimiz var. Ama Allah’ın adaleti. Hep deriz ya bu dünyada olmazsa öbür dünyada diye.  Bir istisna yaşıyoruz hakikaten Allah’ın adaleti bu dünyada da gerçekleşebiliyormuş. Çünkü bu kararı veren mahkemenin başkanı, üyeleri, savcıları, bazıları maalesef kaçtı. Bunlar kaçmayanlar, şimdi ceza evindeler. Elbette bunun takipçisi ve izleyicisi olacağız” dedi.

ilker başbuğ söyleşi (21)“3397 Kitabı Okumak Gerçekten Normal Bir İnsan İçin Mümkün Değil”…

Atatürk’ün kitap aşkını özellikle okudukları ve yazdıklarından hareket ederek, Mustafa Kemal Atatürk’ün bazı düşüncelerini imkanlar dahilinde anlatmaya çalışacağını kaydeden Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ “Burada paylaşacağımız sözler birebir kendisine ait sözlerdir. İkinci bir kaynaktan alınan ifadeler veya yorumlar değildir. “ dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün özel kütüphanesinde 4287 adet kitabı bulunmasına karşılık bu kitaplardan 3397 tanesinin her sayfasına notlar düşüp altını çizerek okuduğuna değinen İlker Başbuğ “Bilinenin aksine Atatürk 3397 adet kitap okumuştur. Ama nasıl okumak? Anıtkabir’e gittiğinizde okuduğu bütün kitapları görebiliyorsunuz. Elektronik ortama sayfa sayfa aktarıldı bunlar. Okuduğu kitapları hep sorgulayarak okumuş. Altları çizilmiş, not edilmiş, soru konmuş, ünlem konuş veya farklı bir görüşü varsa onu da yazmış. Böyle bir okumak. Bir insan 57 yılda, yedi yılı geçersek yarım asırda 3397 kitabı okuması gerçekten normal bir insan için mümkün değil. Atatürk’ün kitap okumasında saat sınırı yok. Özellikle cumhurbaşkanlığı döneminde birkaç gün süre ile aralıksız kitap okuyor. O kadar ki özleri rahatsızlanıyor ve ıslak mendilleri gözlerine koyarak biraz dinlenirmiş.” dedi.

Atatürk’ün yoğun okuma ve çalışma alanlarının başında tarih geldiğini dile getiren İlker Başbuğ  okunan kitapları ve konularını şöyle sıraladı; “Okuduğu tarih kitabı sayısı 862,  askerlik konusunda 261, siyasal bilimler 204, hukuk 181, din 161, dil bilimleri 154, ekonomi 144, felsefe psikoloji 121,  sosyal bilimler 81 olarak kayıtlarda yer alıyor. Tarih kitapları diğerlerini katlayarak geçiyor.”

ilker başbuğ söyleşi (89)“Atatürk’ün Şekillendiği, Yönlendiği Yerin Okuduğu Askeri Lisedir”…

Mustafa Kemal Atatürk’ün şekillendiği, yönlendiği yerin okuduğu Askeri Lise olduğunu kaydeden Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ “Şimdi buradan güncel bir konuya geldik, Askeri Liseler. Şu an Türkiye’de Kanun Hükmünde Kararnamenin ne olacağı belli değil, mecliste ne yapacaklar? Şu anda 4 tane askeri lisemiz var.  En eskisi Kuleli Askeri Lisesi, Abdülmecit’e dayanıyor.  Askeri liseler odu için çok önemli, tarihsel bir bağı var.  Yalnız askerler için değil herkes için aynı şey geçerli. Türkiye’deki diğer liseler içinde öğretim standartları en yüksek olan yerler buralar. Çok kimse 80’li, 90’lı  yıllarda çocuklarını  iyi bir eğitim almaları için buralara vermeye çalışırlardı. Buradaki öğrenciler TÜBİTAK ve Avrupa’daki bazı yarışmalarda başarı sağladığı okullardır.” dedi.

ilker başbuğ söyleşi (63)Yaklaşık iki saat süren söyleşi sonrasında Dibeklihan Orhan Kemal Meydanını dolduran dinleyiciler tarafından Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, köşe yazarları Yılmaz Özdil ve Ümit Zileli ile hatıra fotoğrafı çektirirken adeta izdiham yaşandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.